Ester Berenji - Biblioteka se sprema za jubilej

Uto, 24.09.2024 - 14:58 -- nikola.tumbas
Ester Berenji

У Градској библиотеци у току су припреме за октобар, месец посвећен рођендану библиотеке, обележавању неколико јубилеја, и то је месец који протиче у знаку књиге и културе када сви љубитељи читања имају попуст приликом учлањења.
„Наш је циљ да имамо програме у којима свако може да нађе нешто за себе“ каже Естер Берењи, вршилац дужности директорке Градске библиотеке.
Пре тачно 134 године, 13. октобра 1890. године основана је Градска библиотека у Суботици, као најстарија културна установа у граду. Ове године, како би празник библиотеке протекао у духу правог рођендана, припремили су изненеђења која ће кренути са дечијег одељења и ширити се и на сва остала одељења.
Оснивање библиотеке није и једини јубилеј који ће обележити овог октобра, управо се навршава и 50 година од потписивања споразума о сарадњи са библиотеком „Шомођи“ у Сегедину. У плану је да се ова вредна међународна библиотечка сарадња настави потписивањем новог десетогодишњег споразума.
Градска библиотека у Суботици има око 8.600 чланова, који су њена врата прошле године отворили више од 40 хиљада пута у потрази за књигом, или неком другом библиотечком услугом. На њиховим манифестацијама присутно је било око 4.500 суграђана.
„Број наших чланова се стално мења, у зависности како од нашег рада, тако и од околности у којима се налазимо“ каже директорица Берењи и наводи да је период епидемије вируса короне оставио печат на рад Библиотеке, исто као и демографска слика Суботице коју карактеришу исељавање и старење становништва.
Љубав према књизи негује се од најранијег узраста и Естер Берењи истиче да имају веома добру сарадњу са предшколским и школским установама у граду. „Током организованих колективних посета најмлађих уче шта је библиотека, како се позајмљују књиге. Наша деца уживају у тим посетама, имао и различите програме за децу, када обележавамо дан бајки, поезије, смотре рецитатора које окупљају децу од првог разреда до краја средње школе. Наш најпопуларнии програм који је под окриљем ове библиотеке започео пре 17 година је квиз „Читам и скитам“ и са њим подстичемо читање и ове године окупио је више од хиљаду деце“ наводи Берењи.
Градска библиотека како својим фондом, тако и програмима настоји да изађе у сусрет корисницима на српском, мађарском, хрватском и однедавно, буњевачком језику. Један од начина на који своју грађу чине доступнијом је и дигитализација коју су у Војводини започели међу првима .
„Кренули смо са дигитализацијом завичајног фонда и то старих новина, јер је то грађа која је важна за истраживаче прошлости, а истовремено је и вид заштите наше грађе. Дигитализован је и доступан велики део фонда и настављамо са тим процесом, а Министарство културе недавно нам је одобрило новац за куповину специјалног скенера за дигитализацију нашег фонда старе и ретке књиге“ каже Естер Берењи.
Суботичка Градска библиотека има богат фонд са више од 8.600 примерака старе и ретке књиге међу којима је шест инкунабула, књига насталих пре краја 15. века, 19 елзевира, осам алдина, те неколико стотина књига из 16. и 17. века. Посебно је вредна књига Шеделовова „Хроника“ из 1493. године. „То су изузетне књиге, које су по свом садржају намењене уском кругу стручњака, али дигитализацијом оне ће бити сачуване, а њихова лепота доступна широком аудиторијуму који ће моћи да види њихову изузетност“ каже директорица Градске библиотеке.
Осим за очување фонда, библиотеци је одобрен новчани износ и за наставак радова на адаптацији простора.
„Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницима доделио нам је новац за израду пројектно-техничке документације за реконструкцију крова. Идеја је да се реконструише постојећи кров, као и да се изнад дворишта постави купола, што би омогућило потпуну реорганизацију и бољу искоришћеност простора унутар саме библиотеке и на тај начин повећали би простор за књигу“ каже Естер Берењи. Израда пројектно-техничке докуметнације требала би да буде завршена од краја ове године.

Ličnosti: 
Custom Search