Jugoslav Ivić - Subotica kroz moj objektiv

Pet, 17.05.2024 - 10:40 -- darko.kovacevic
Jugoslav Ivić - Subotica kroz moj objektiv

Povod za razgovor je izložba fotografija "Subotica kroz moj objektiv" Jugoslava ivića, uvrštena u ovogodišnji program "Noći muzeja", 18. maja 2024. godine na Otvorenom univerzitetu.

Jugoslav je fotografijom počeo da se bavi 2012. godine, ali je pre fotografije sticao iskustvo kao TV snimatelj:

- Tome je prethodilo desetogodišnje snimateljsko iskustvo i rad sa Smiljanom Njagulom na njegovim istraživačkim emisijama "Subotica moj grad". To me je podstaklo da se više zainteresujem za arhitekturu, ali i ostale gradske teme...

Prvu samostalnu izložbu pod nazivom "Subotički balkoni od gvožđa" organizovao mu je Gradski Muzej u Galeriji pod tornjem, na inicijativu 
 Olge Kovačev Ninkov, koja je zapazila seriju fotografija subotičkih balkona u kontrastu sa snegom. Bilo je to 27. decembra 2013. godine  Kasnije sam učestvovao na mnogim kolektivnim izložbama, od kojih svakako treba pomenuti izložbu u Osijeku 2019. godine.

- Na konkursu "SOS Secesija" u Osijeku imao sam 4 fotografije uvrštene u katalog, a jedna je dobila pohvalu stručnog žirija.

Izložba "Subotica kroz moj objektiv", obuhvata 70 autorskih radova, među kojima se nalaze i balkoni koji su se našli na prvoj izložbi, kao i sve četiri fotografije objavljene u Osijeku, pa je možemo shvatiti i kao retrospektivu.

- Ova izložba zaokružuje moj desetogodišnji rad.

Na žalost, ovom fotografu se desilo i da mu je ukraden foto-aparat. Da li je uspeo da pronađe ukradenu opremu?

- Oprema koja mi je ukradena u septembru 2022. nikada nije pronađena, ali to me nije sprečavalo da fotografišem i dalje služeći se 
mobilnim telefonima, i opremom koja mi se našla pri ruci...

A fotografiše, kako kaže, isključivo iz ljubavi.

Na izložbi "Subotica kroz moj objektiv" dominira arhitekturna fotografija. Ima li, pored arhitekture i drugih interesovanja?

- Osim fotografisanja arhitekture, često fotografišem, prirodu, ponekad i koncerte, ali u poslednje vreme me privlači sve više reporterska ulična fotografija.

::
 

Ličnosti: 
Custom Search