Selekcije „Novi mađarski film” i “Severna Makedonija u fokusu” na 30. Festivalu evropskog filma Palić

Čet, 13.07.2023 - 15:26 -- darko.kovacevic

U okviru 30. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljene selekcija „Novi mađarski film” i “Severna Makedonija u fokusu”.

U selekciji “Novi mađarski film” biće predstavljeno šest ostvarenja iz ove zemlje: “Čiji sam ja pas?” Roberta Lakatoša, “Unuk” Krištofa Deaka, “Blokada” Adama Tošera, “Sporedni likovi - fragmenti” Arpada Sopsitsa, “Istočna rivijera” Danijela Tisekera i Balaža Levaija, i “Budi mi tata!” Gabora Rohonjija. Filmovi u ovoj selekciji biće na repertoaru od 16. do 21. jula, u 19h u bioskopu Eurocinema. Kao i prethodnih godina, Festival evropskog filma Palić ovaj program realizuje u saradnji sa Nacionalnim filmskim institutom Mađarske (Nemzeti Filmintezet/National Film Institute Hungary).

U dokumentarnoj satiri “Čiji sam ja pas” reditelja Roberta Lakatoša, ideologije uzgoja pasa služe kao metafore čovekove društvene i nacionalne politike.

Radnja filma “Unuk” Krištofa Deaka prati smernog službenika Rudija koje se pretvara u drugu osobu, nakon što odluči da neće dozvoliti bezdušnim telefonskim prevarantima da maltretiraju njegovog dedu.

“Blokada” Adama Tošera prati dešavanja 1990. godine, kada se Jožef Antal, šest meseci nakon što je izabran za premijera, suočava se sa najtežim testom svog života: taksisti blokiraju celu zemlju u znak protesta povodom drastičnog porasta cena benzina. Film prikazuje bitke i natezanja iza kulisa, kao i privatni život premijera koji se nosi sa krizom, boreći se za demokratiju.

Društvena drama “Sporedni likovi - fragmenti” Arpada Sopsitsa prikazuje paralelno priče o tri porodice danas u ruralnoj Mađarskoj. Na ekranu se odvija život bogatog biznismena Arpada, njegove supruge Franciske i njihove ćerke Babite, fotografa Gabora i njegove devojke, keramičarke Edine, i zatvorskog sveštenika Tibora. Njihove sudbine su isprepletene: mnogi od njih žive ili su živeli u istom gradu, a njihovi životi su suštinski preokrenuti tajnama i zločinima koji se otkrivaju tokom filma.

Radnja filma “Istočna rivijera” Danijela Tisekera i Balaža Levaija smeštena je u Mađarsku sredinom osamdesetih godina prošlog veka. Đuri Maurer, vispreni automehaničar, ima rešenje za sve: svi velikani dovoze mu svoje automobile. Đuri za nekoliko dana treba da ode odmor na francuskoj rivijeri sa porodicom, ali to biva otežano sa jednim pasošem manjka. Iznenada, Đuri dobija ideju: porodica pozajmljuje luksuzni automobil koji je u garaži ostavio imigrant iz Mađarske. Sa zapadnonemačkim automobilom i pasošem, porodica preuzima ulogu turista koji su došli da uživaju u luksuzu na Balatonu. Međutim, ne znaju da pozajmljivanjem tog automobila ulaze u sred nečije špijunske igre.

“Budi mi tata!” Gabora Rohonjija je priča o ponovnom susretu oca i njegovog deteta – sada tinejdžera – i pokušaju da se izgradi međusobno poverenje kroz pričanje priča pred spavanje.

U selekciji “Severna Makedonija u fokusu” na programu će biti šest filmova: “Čisto ljudski” Igora Ivanova, “Najnesrećniji čovek na svetu” Teone Strugar Mitevske, “Iscelitelj” Gjorčeta Stavreskog, “Mimi” Darijana Pejovskog, “Snežana na kraju mora umreti” Kristijana Risteskog, i “Sestre” Dine Dume. Filmovi u ovoj selekciji biće na repertoaru od 16. do 21. jula, u 17h u bioskopu Eurocinema. Festival evropskog filma Palić ovaj program realizuje u saradnji sa Agencijom za film Severne Makedonije.

Film “Čisto ljudski” Igora Ivanova prikazuje šest karaktera u šest pametno isprepletenih sekvenci. Ovo je dramska priča koja prikazuje očajne osobe koje pokušavaju da prežive, u potrazi za ljubavlju ili iskupljenjem.

Radnja filma “Najnesrećniji čovek na svetu” Teone Strugar Mitevske prati Asju, , 40-godišnju slobodnu ženu koja živi u Sarajevu. Kako bi upoznala nove ljude, ona subotu provodi na događaju za brza upoznavanja. Upoznaje se sa Zoranom, 43-godišnjim bankarom. Međutim, Zoran ne traži ljubav već oprost.

U filmu “Iscelitelj” Gjorčeta Stavreskog, slabo plaćeni mehaničar daje svom ocu tortu napravljenu od ukradene marihuane kako bi mu ublažio bolove od raka, ali ga sateruju u ćošak kriminalci koji traže svoju drogu i radoznale komšije koje žele recept za „lekovitu“ tortu.

“Mimi” Darijana Pejovskog prati istoimenu glavnu protagonistkinju koja je ostavila majku i mračnu tajnu u svom selu da bi došla u prestonicu na postdiplomske studije. Upoznaje Saru, bivšu manekenku, a sada mladu majku sa bogatim mužem koji je zlostavlja. Dok Mimi radi noćima u kiosku svog starog strica i povremeno izlazi sa mušterijama u prolazu, postaje jasno da ona ne žudi za Sarinim mužem, već za majčinstvom. Niz sve žešćih sudara između Sare i njenog muža, kojima Mimi svedoči, dovodi ovaj psihološki triler do snažnog, dramatičnog klimaksa.

U ostvarenju “Sestre”, tinejdžerke Maja i Jana su nerazdvojne i sve rade zajedno. Svojeglava Jana obično vodi, a Maja je sledi. Jedne noći na zabavi uhvatili su Elenu, najpopularniju devojku u školi, kako se seksa na video snimku sa Majinom dugotrajnom simpatijom. Jana ubeđuje Maju da objavi video i kada postane viralan, Elenin život biva uništen.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Sponzor - prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine će tradicionalna saradnja još jednom biti proširena i na muzički deo festivalskog programa.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U četvrtak, 20. jula na Letnjoj pozornici Palić, nagrada “Aleksandar Lifka” Festivala evropskog filma Palić u kategoriji inostranih stvaralaca uručena je reditelju Andreasu Drezenu, regionalna nagrada “Aleksandar Lifka” glumcu Nikoli Ristanovskom, dok je festivalska nagrada “Underground Spirit” uručena multimedijalnoj umetnici Mariji Kanjas.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, uručio je nagradu Andreasu Drezenu i tom prilikom izjavio: „Velika mi je čast i zadovoljstvo da večeras mogu da uručim nagradu za doprinos evropskoj kinematografiji gospodinu Andreasu Drezenu, ne samo zato da bismo ovom malom nagradom istakli njegov veliki doprinos evropskoj kinematografiji, već i da bismo mu se zahvalili na prijateljstvu s našim festivalom....

detaljnije
Post date: Pet, 21.07.2023 - 10:48

Ovogodišnje, 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano je otvoreno na Letnjoj pozornici na Paliću u subotu 15. jula. Na otvaranju su se prisutnima obratili Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, i Miroslav Mogorović, programski direktor festivala.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, u svom govoru je između ostalog istakao: „Tridesete se obično smatraju najboljim godinama i zato ova veličanstvena Letnja pozornica večeras odiše posebnom lepotom. Tokom svog sazrevanja, festival je izdržao mnoge nedaće. Valjda zato što je i sam nastao u godinama kada mu vreme nije, nesvestan šta sve može da ga zadesi. Ovaj festival samo...

detaljnije
Post date: Ned, 16.07.2023 - 09:34
Post date: Ned, 16.07.2023 - 08:03

Na 30. Festivalu evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, na programu će u selekcijama Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi dokumentarni film, Eco Dox i Specijalne projekcije biti prikazano 8 filmova autora i autorki iz Srbije.

U glavnom takmičarskom programu van konkurencije, na Letnjoj pozornici će 21. jula u 21 čas (nakon dodele festivalskih nagrada) biti prikazan film “Zaštita pre svega” reditelja Pavla Vučkovića. Ovo je priča o dva mlada para iz Beograda, koji pokušavaju da započnu vezu u vreme korone. U želji da stupe u intimne odnose sprečava ih to što nemaju odgovarajuću “zaštitu”, što ih i motiviše da krenu u potragu. Tokom večeri oni susreću sijaset...

detaljnije
Post date: Čet, 13.07.2023 - 15:30

Jubilarno 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 15. do 21. jula 2023. godine. U zvaničnom programu festivala na Letnjoj pozornici, u bioskopu Abazija na Paliću, kao i bioskopima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici, biće prikazano više od 100 filmova u 11 selekcija i programa. Za vas izdvajamo dramekoje govori o ljubavi i koje ne smete propustiti.

 

MADAM DI BARI

FRANCUSKA, UJEDINJENO KRALJEVSTVO, BELGIJA 2023
Selekcija: Official Selection
Režija: Maïwenn
Scenario: Maïwenn, Teddy Lussi-Modeste, Nicolas Livecchi
Žanr: drama
Uloge: Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Pierre Richard, Melvil Poupaud...

detaljnije
Post date: Pon, 10.07.2023 - 18:18
Custom Search