Uručene nagrade “Aleksandar Lifka” i “Underground Spirit” na 30. Festivalu evropskog filma Palić

Pet, 21.07.2023 - 10:48 -- darko.kovacevic

U četvrtak, 20. jula na Letnjoj pozornici Palić, nagrada “Aleksandar Lifka” Festivala evropskog filma Palić u kategoriji inostranih stvaralaca uručena je reditelju Andreasu Drezenu, regionalna nagrada “Aleksandar Lifka” glumcu Nikoli Ristanovskom, dok je festivalska nagrada “Underground Spirit” uručena multimedijalnoj umetnici Mariji Kanjas.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, uručio je nagradu Andreasu Drezenu i tom prilikom izjavio: „Velika mi je čast i zadovoljstvo da večeras mogu da uručim nagradu za doprinos evropskoj kinematografiji gospodinu Andreasu Drezenu, ne samo zato da bismo ovom malom nagradom istakli njegov veliki doprinos evropskoj kinematografiji, već i da bismo mu se zahvalili na prijateljstvu s našim festivalom. Jako mi je drago da je ponovo ovde sa nama, i znam da će se ovo prijateljstvo nastaviti“.

Andreas Drezen se zahvalio organizatorima na pozivu i obratio publici rečima: “Ovo je predivno mesto, s divnim ljudima. Uvek je zadovoljstvo sresti vas. Postoji puno festivala na kojima vam kažu kako možete da upoznate ljude i stupite u kontakt s publikom. Ali ovde, na Paliću, to je stvarnost. To je istina. Razgovaramo jedni s drugima, pijemo zajedno, gledamo filmove zajedno. To je retkost u čitavoj Evropi”.

Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, uručio je regionalnu nagradu “Aleksandar Lifka” Nikoli Ristanovskom.

“U tridesetogodišnjoj istoriji našeg festivala uvek smo se trudili da napravimo neki korak napred. Nekada su oni bili više, nekada manje vidljivi. Ali odluka od pre tri godine, da ustanovimo nagradu Aleksandar Lifka za regionalni doprinos, primljena je sa velikim oduševljenjem u čitavom regionu,” rekao je Radoslav Zelenović i istakao da ovogodišnju nagradu gospodinu Ristanovskom dodeljuje sa velikim profesionalnim i ličnim zadovoljstvom.

Nikola Ristanovski je prilikom prijema nagrade rekao: “Posle dugo vremena sam zaista uzbuđen zbog neke nagrade, jer sam osetio da neke priče koje stvaramo ipak imaju smisla, da ih ipak delimo. Želim da čestitam pre svega ovogodišnjim dobitnicima nagrada, i velika mi je čast što sam u njihovom društvu. Takođe, želim da pomenem sve dosadašnje dobitnike ove vrlo ozbiljne nagrade, jer je puno njih imalo veliku ulogu u mom formiranju. Hvala vam puno!”

Ilija Tatić, izvršni producent festivala, uručio je nagradu “Underground Spirit” Mariji Kanjas koja se prisutnima obratila rečima: “Zahvaljujem se Iliji Tatiću i celom timu festivala. Veoma ste ljubazni. Hvala svima”.

Andreas Drezen, ovogodišnji laureat nagrade “Aleksandar Lifka” u kategoriji inostranih stvaralaca, rođen je 1963. u Istočnoj Nemačkoj. Potiče iz pozorišne porodice i prve amaterske filmove je snimao još 1979. Godine 1984/85. radio je kao tonski inženjer u pozorištu u Šverinu pre nego što je završio pripravnički staž na DEFA studiju za igrane filmove i radio kao asistent režije Ginteru Rajšu. Od 1986. do 1991. studirao je režiju na Akademiji za film i televiziju Konrad Volf u Potsdam-Babelsbergu. Od 1992. godine radi kao slobodni autor i reditelj. Njegov debitantski film “Tiha zemlja” (1992), tragikomedija o događajima u Istočnoj Nemačkoj u vreme raspada Sovjetskog Saveza, doneo mu je i Hesen filmsku nagradu kao i Nagradu nemačke kritike. Usledio je niz njegovih nagrađivanih filmova, od kojih je poslednji “Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša” (2022) premijerno prikazan u takmičarskom programu Berlinala kao i u Glavnom takmičarskom programu FEF Palić. Član je Akademije umetnosti, Akademije filmskih umetnosti i nauka, Evropske filmske akademije i član osnivač Nemačke filmske akademije.

Nikola Ristanovski rođen je 1969. U Ostravi (Čehoslovačka). Od 1978. živi u Severnoj Makedoniji. Godine 1993. diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u skoplju u klasi profesora Vladimira Milčina. Igrao je na većini bitnih scena u regionu i ostvario mnoge zapažene uloge. Od 1993. prvak je Makedonskog narodnog teatra a trenutno je prvak i Narodnog pozorišta u Beogradu. Igrao je u više od pedeset filmova i serija u regionu i ostvario mnoštvo zapaženih uloga kao što su Hadži Zamfir (“Zona Zamfirova”), Viktor Kolar (“Jedini izlaz”), Dr Viktor (“Na terapiji”), Trendafilov (“Oslobođenje Skoplja”) i druge. Ristanovski je najnagrađivaniji makedonski glumac, sa velikim brojem nagrada dobijenih i za predstave proizvedene van zemlje, među kojima su Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje, (Ahmed Nurudin - “Derviš i smrt”, 2009.), Glumac godine u Makedoniji (2006.), Zlatni lovorov venac (“Don Žuan”, MESS Sarajevo, 2006), i druge.

Dela Marije Kanjas su puna ironije, sa dominantnim kritičkim i kontradiktornim smislom u instalacijama i video radovima koji istražuju granice između fikcije i stvarnosti. U svom delu bavi se snimanjem i prikupljanjem audiovizuelnog materijala kojim se iznose kritički diskursi koji se odnose na kolektivne imaginacije o tradicijama, stereotipima ili rodovima, koristeći se klasičnim i eksperimentalnim filmom, found footage tehnikom i brojnim resursima koji karakterišu njen transgresivni, eklektični i ironični pristup. Dolazak Marije Kanjas na FEF Palić podržan je kroz program mobilnosti umetnika u okviru PICE fonda organizacije Acción Cultural Española (AC/E).

(foto: Damir Vujković)

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Ovogodišnje, 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano je otvoreno na Letnjoj pozornici na Paliću u subotu 15. jula. Na otvaranju su se prisutnima obratili Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, i Miroslav Mogorović, programski direktor festivala.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, u svom govoru je između ostalog istakao: „Tridesete se obično smatraju najboljim godinama i zato ova veličanstvena Letnja pozornica večeras odiše posebnom lepotom. Tokom svog sazrevanja, festival je izdržao mnoge nedaće. Valjda zato što je i sam nastao u godinama kada mu vreme nije, nesvestan šta sve može da ga zadesi. Ovaj festival samo...

detaljnije
Post date: Ned, 16.07.2023 - 09:34
Post date: Ned, 16.07.2023 - 08:03

Na 30. Festivalu evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, na programu će u selekcijama Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi dokumentarni film, Eco Dox i Specijalne projekcije biti prikazano 8 filmova autora i autorki iz Srbije.

U glavnom takmičarskom programu van konkurencije, na Letnjoj pozornici će 21. jula u 21 čas (nakon dodele festivalskih nagrada) biti prikazan film “Zaštita pre svega” reditelja Pavla Vučkovića. Ovo je priča o dva mlada para iz Beograda, koji pokušavaju da započnu vezu u vreme korone. U želji da stupe u intimne odnose sprečava ih to što nemaju odgovarajuću “zaštitu”, što ih i motiviše da krenu u potragu. Tokom večeri oni susreću sijaset...

detaljnije
Post date: Čet, 13.07.2023 - 15:30

U okviru 30. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljene selekcija „Novi mađarski film” i “Severna Makedonija u fokusu”.

U selekciji “Novi mađarski film” biće predstavljeno šest ostvarenja iz ove zemlje: “Čiji sam ja pas?” Roberta Lakatoša, “Unuk” Krištofa Deaka, “Blokada” Adama Tošera, “Sporedni likovi - fragmenti” Arpada Sopsitsa, “Istočna rivijera” Danijela Tisekera i Balaža Levaija, i “Budi mi tata!” Gabora Rohonjija. Filmovi u ovoj selekciji biće na repertoaru od 16. do 21. jula, u 19h u bioskopu Eurocinema. Kao i prethodnih godina, Festival evropskog filma Palić ovaj program realizuje u saradnji sa Nacionalnim filmskim institutom Mađarske (Nemzeti...

detaljnije
Post date: Čet, 13.07.2023 - 15:26

Jubilarno 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 15. do 21. jula 2023. godine. U zvaničnom programu festivala na Letnjoj pozornici, u bioskopu Abazija na Paliću, kao i bioskopima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici, biće prikazano više od 100 filmova u 11 selekcija i programa. Za vas izdvajamo dramekoje govori o ljubavi i koje ne smete propustiti.

 

MADAM DI BARI

FRANCUSKA, UJEDINJENO KRALJEVSTVO, BELGIJA 2023
Selekcija: Official Selection
Režija: Maïwenn
Scenario: Maïwenn, Teddy Lussi-Modeste, Nicolas Livecchi
Žanr: drama
Uloge: Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Pierre Richard, Melvil Poupaud...

detaljnije
Post date: Pon, 10.07.2023 - 18:18
Custom Search