Radovi na brzoj pruzi uskoro dele grad na istočni i zapadni deo

Čet, 17.11.2022 - 14:21 -- nikola.tumbas
Imre Kern o problemima tokom izgradnje brze pruge kroz grad
Imre Kern o problemima tokom izgradnje brze pruge kroz grad

Saobraćaj u gradu u narednom periodu postat će veliki problem za veliki broj sugrađana.

Tokom gradnja brze pruge doći će do značajnih promena u protoku saobećaja kroz grad, naročito zbog zatvaranja centralne prometnice ispod željeznićkog mosta na Palićkom putu.

Više o tome, koje napore i planove priprema rukovodstvo grada u saradnji sa izvođaćima radova saznajte u prilogu od zamenika gradonačelnika Imre Kerna, koji je najbolj upućen u stanje i problematiku koja nadolazi.

Podstanari bi možda mogli razmotriti selidbu u deo grada u kojem im je radno mesto, ušteted će sebi sigurno vremena i živaca, jer morat ćemo se strpiti određeno vreme dok radovi ne budu gotovi, a to će potrajati.

***

Radovi na brzoj pruzi menjaju i izgled Subotice

Grad nastoji da dobrom organizacijom smanji saobraćajnu gužvu, ali i građani moraju da shvate da se ovakvi radovi preduzimaju jednom u 150 godina, kaže Imre Kern, pomoćnik gradonačelnika.

 Kada je 1869. godine prvi voz stigao u Suboticu, došao je bezmalo u centar grada. Železnička stanica smeštena je nedaleko od glavnog gradskog korzoa, tako da i danas železnička pruga gotovo polovi Suboticu na istočni i zapadni deo. I dok je dolazak vozom na subotičku železničku stanicu za mnoge bio doživljaj, jer se odmah otvara pogled na neke od najlepših zgrada u stilu secesije, najavljeno renoviranje pruge koja prolazi kroz centar gradskog jezgra Subotičanima će doneti i teškoće na koje će morati da se naviknu u naredne bar dve godine.

Grad Subotica je od početka aktvino uključen u dogovore sa investitorom Infrastrukture železnice Srbije i sa finansijerom Ministarstvom za građevinarstvo, saobraćaja i infrastrukture. Ti razgovori i dalje traju. Subotički železnički čvor je izuzetno komplikovan ne samo zbog značaja i veličine, već  i što rekonstrukcija mora da teče uz nesmetano odvijanje teretnog i putničkog saobraćaja iz pravca Segedina prema Somboru i Senti“ kaže za „Politiku“ Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice.

Prema njegovim rečima uz svo razumevanje za veličinu i važnost poštovanja dinamike ovog velikog projekta, grad stalno insistira na tome da i tokom radova moraju da se poštuju interesi građana.

Važno je da Subotičani uz što manje teškoće saobraćaju između istočnog i zapadnog dela grada. Zato smo odmah na početku rekli da glavni prelazi preko železnice, poput Majšanskog mosta, podvožnjaka na raskrsnici kod „Patrije“ kao i podvožak kod „Pionira“ ne mogu da se rade istovremeno i da odjednom budu zatvoreni. To bi za Suboticu značio kolaps saobraćaja između dva dela grada“ kaže Kern.

Postavljanjem brze pruge u Subotici je potrebno izgraditi novi podvožnjak koji se nalazi u centru grada, potom se mora zameniti dotrajali Majšanski most, koji je alternativna veza od puta ka Paliću prema centru grada, a na južnom delu grada planiran je novi podvožnjak. Kako je najvljeno najmanje 10 meseci biće zatvorena glavna gradska saobraćajnica od hotela „Patrije“ do „Lidla“, gde će se tik pored postojećeg podvožnjaka graditi još jedan. Izgradnja podvožnjaka u ulici Maksima Gorkog, kaže Kern, jedan je od ključnih projekata na ovom delu trase. Reč je o velikim građevinskim projektima koji zadiru u samo gradsko tkivo. Snimci iz vazduha već pokazuju da su otpočeli masivni zemljani radova iza još ne narušenih uličnih linija. To je najava budućeg kružnog toga koji će voditi ka južnom izlasku iz grada.

Ministarstvo obezbedilo dodatna sredstva za tri projekta za koja je grad smatrao važnima zbog povezivanja infrastrukture sa istočnom i  zapadnom stranom grada. Jedan je izmeštanje gasovoda na trasi kod fabrike „Pionir“ i ostalo nam je još nekoliko dana da prevežemo gasovod i oslobodimo gradilište za izgradnju podvožnjaka. Drugi je formiranje kružnog toka na izlazu iz ovog podvožnjaka i dalje povezivanje Lošinjske ulice i Senćanskog puta, čime će se stvoriti mogućnost da se potpuno izbegne teretni saobraćaj u gradu. Treći projekat odnosi se na izgradnju kružnog toka na silasku sa Majšanskog mosta, gde se i sada svakodnevno stvaraju gužve“ objašnjava Kern na koji način će biti izmenjeno lice grada sa prolaskom brze pruge Beograd – Budimpešta. Projekat izgradnje podvožnjaka u Lošinjskoj ulici je komplikovan jer se radi o pet koloseka, gde je uz brzu prugu sačuvana i industrijska pruga ka naselju Aleksandrovo, i ka novom terminalu.

Prema njegovim rečima dinamika radova nije u ingerenciji grada, i pored toga što će se nastojati da se saobraćajnice zatvaraju suksesivno, kako napreduju radovi, Kern kaže da građani ipak moraju da računaju na određene neprijatnosti u saobraćaju.

Grad sve čini da dobrom organizacijom za vreme odvijanja radova nastane što manja saobraćajna gužva ali građani moraju da shvate da se ovakve investicije rade jednom u 150 godina i da grad mnogo više dobija izgradnjom pružnog pravca Beograd – Subotica“ kaže Kern.

Sagovornik dodaje da je puštanjem u rad pruge Subotica – Segedin, za sada samo za teretni saobraćaj, te rekonstrukcijom pruge prema Senti, relativno kvalitetnom prugom ka Somboru i planovima da se obnovi pruga ka Baji, Subotica postaje, nakon Beograda, najznačajniji železniči čvor u zemlji. Kern kaže da je u planu i izgradnja intermodalnog logističkog centra u industrijskoj zoni zapad, što otvara veće mogućnosti za transport robe uz manji ekološki otisak.
 

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Иако је извођач радова тражио рок до 15. октобра за завршетак Мајшанског моста, који спаја источни и западни део града, то се ни три дана касније није догодило. Званичног објашњења нема због чега није отворен мост изнад брзе пруге Будимпешта – Београд. Иначе, радови на мосту почели су прошлог децембра када је у потпуности срушен стари мост из 1912. године и на његовом месту изграђен нови. Према првим најавама мост је требао бити завршен до средине године, па до краја августа, а последњи рок је био 15. октобар.

Немам све најновије информације, јер је наручилац посла Министарство грађевинарства и они су у сталном контакту са извођачима, али и ми стално тражимо информације јер је наша одговорност да обавестимо грађане. Извођач је одредио...

detaljnije
Post date: Pet, 18.10.2024 - 16:31
Post date: Pet, 04.10.2024 - 00:44

Juce popodne završeno asfaltiranje mosta.

Post date: Pet, 27.09.2024 - 08:36
Post date: Uto, 20.08.2024 - 23:06

Kada neko dođe i pogleda raskrsnicu na istočnoj strani budućeg mosta, ostaje zatečen sa prilaznim trakama ka mostu. Ovde je definitno bio neophodan poveći kružni tok.

Post date: Uto, 30.07.2024 - 10:28
Custom Search