Saopštenje stranke Novo Lice Srbije povodom incidenta u OŠ Sečenji Ištvan

Saopštenje stranke Novo Lice Srbije

Povodom nemilog događaja u Osnovnoj školi „Sečenji Ištvan“ u Subotici, gde je učenik nožem ranio devojčicu, Gradski odbor stranke Novo Lice Srbije izražava duboku zabrinutost i razočarenje. Naša iskrena želja je da se devojčica što pre oporavi i da ne oseti dugoročne posledice ovog strašnog čina.

Nažalost, ovaj incident je samo još jedan u nizu tragičnih primera koliko je obrazovni sistem u Srbiji zapušten i zanemaren. Prosveta, koja bi trebalo da bude stub društva, pala je na najniže grane, dok su škole sve češće poprišta nasilja kakvo Srbija, pa ni svet, ne pamti. Ova dehumanizacija obrazovnog sistema posledica je dugogodišnjeg nemara i neodgovornosti vlasti prema našoj deci, budućnosti naše nacije.

Prosvetni radnici već godinama upozoravaju na katastrofalno stanje u obrazovanju – štrajkuju, apeluju na Vladu i Ministarstvo prosvete da se hitno preduzmu mere za poboljšanje uslova rada, za povećanje ulaganja u školstvo i našu decu. Umesto toga, vlast troši ogromna sredstva na projekte poput EXPO-a i besmisleno finansiranje BIA-e, dok nam škole propadaju, a deca bivaju izložena sve većoj opasnosti. Ovo je ogledalo prioriteta aktuelne vlasti – prazne parade umesto konkretne brige za život i sigurnost građana.

Postoji stara izreka: "Ako želiš da uništiš jednu naciju, oduzmi joj obrazovanje i dobio si je bez ispaljenog metka." Upravo to čini aktuelna vlast. Ne samo da je Vlada RS odgovorna za ovo nasilje, već i Gradsko veće za obrazovanje u Subotici, koje je direktno odgovorno za bezbednost dece u školama. Grad je bio dužan da obezbedi sigurnost za sve naše učenike, ali umesto toga, političke parole i obećanja o bezbednosti ostaju prazna fraza, bez stvarnih rezultata.

Novo Lice Srbije zahteva hitne mere od strane lokalnih vlasti, ali i širu reformu obrazovnog sistema na nacionalnom nivou. Naša deca zaslužuju bolje, a ova zemlja zaslužuje budućnost.

PREDSEDNIK GO
DARKO ANTELJ