Butkicijada

Pet, 15.04.2011 - 17:53 -- zlatko.jovanov

Danas je na Paliću na Velikoj terasi u organizaciji Udruženja za uzgoj svinja rase mangulica otvorena izložba prerađevina od ovih svinja,đani Subotice mogu uskršnjih jaja i ukrasa  kao i pića i mlekarskih proizvoda. Izložbu je otvorio predsednik Skupštine grada Slavko Parać. Butkicijada će trajati naredna tri dana tako da građani Subotice imaju pravu priliku da se snabdeju kvalitetnim proizvodima za nastupajuće uskršnje praznike.

Ovogodišnja butkicijada je humanitarnog karaktera tako da su organizatori predstavnicima "Karitasa", Narodne kuhinje i škole "Žarko Zrenjanin" uručili poklone u vidu kobasica i vršli. Narodna kuhinja je dobila 160 kg. proizvoda a "Karitas" i škola "Žarko Zrenjanin" po 20 kilograma

info: Z.Jovanov

 

Na Paliću danas završava treća "Butkicijada"

MIRISI OD KOJIH I SIT OGLADNI

Onaj specifičan miris pušenog mesa -- od kojeg i sit ogladni (ako nije vegetarijanac) -- razliva se ovog vikenda od Velike terase do obala Palićkog jezera. Naime, treću godinu za redom, nedelju dana uoči Uskrsa, Udruženje za uzgoj svinja rase mangulica Vojvodine na Paliću organizuje "Butkicijadu".

Među 43 izlagača iz Subotice i okoline, ali i ostalih delova Vojvodine, pa i Srbije i Mađarske, našlo se svašta: i onih koji su na tezge stavili upakovani pčelinji trud, i onih koji nude aperitive, digestive i ostala maziva za pre i posle jela, i onih sa kajmakom od krava čije je prebivalište prijavljeno na Zlatiboru, a tu je i u ovim krajevima omiljeni "birka tarhó", što bi rekli, ovčije kiselo mleko.

Naravno, što se i na slikama vidi, dominiraju izlagači sa okačenim, mirisnim ikebanama: bela i debela slanina meša se sa onom višerednom crvenkasto-smeđom, a obe zajedno sa šalovima kobasica i poput panja stamenih kolenica, butkica i šunki.

Ipak, dve su stvari za ovogodišnju "Butkicijadu" posebno vredne spomena: njen humanitarni i takmičarski karakter.

Organizatori, Udruženje za uzgoj svinja rase mangulica Vojvodine, odlučili su ove godine za 1.000 korisnika narodne kuhinje u Subotici odvojiti po 80 kilograma kobasica i viršli kako bi im Uskrs bio i kalorično i po ukusu bogatiji. Isti asortiman proizvoda, ali po 10 kilograma, namenili su i za 300 učenika i štićenika Specijalne osnovne i srednje škole "Žarko Zrenjanin" i "Caritasu" Subotičke biskupije.

Direktorica SOéS "Žarka Zrenjanina" Jovanka Tešanović kaže da su već odlučili kako će utrošiti 20 kilograma polutrajnih suhomesnatih proizvoda: izaći će na jedan od obližnih salaša, gde će ih utopiti u kazan s pasuljem. Pa šta im posle Bog da.

Takmičarski deo manifestacije tiče se današnjeg (nedelja) dana: specijalni i stručni žiri proglasiće "naj šunku", odnosno onu koja to zvanje zasluži na osnovu kvaliteta, izgleda i mirisa.

Prošlogodišnji apsolutni šampion Vojvodine u kategoriji suhomesnatih proizvoda, uzgajivač mangulica iz Subotice Ðorđe Korolija više pažnje obraća na jedan drugi, ali ne manje bitan detalj. On kaže da se za uzgoj mangulica odlučio pre osam godina nakon što je na Paliću poslušao jedno predavanje o tome koliko su slanina i meso mangulica dobri za zdravlje.

"S obzirom da je stanovništvo Srbije među najbolesnijim u Evropi, odlučio sam da na ovaj način poboljšam njihovu zdravstvenu sliku", kaže Korolija, "garantujući celom Suboticom" da ne manipuliše slaninom, šunkom i ostalim proizvodima od osamdesetak mangulica, "Made in Hungary", koliko ih je skupio proteklih godina na svoje imanje u neposrednoj blizini mađarske granice.

Z. R.
 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search