Međunarodna književna kolonija SKD – Krupara

Pon, 29.08.2022 - 10:29 -- darko.kovacevic

U petak, 27. avgusta u Bačkom Dušanovu privedena je kraju četvrta po redu Međunarodna književna kolonija SKD – Krupara. Naziv osnovne teme glasio je “Ukrštene reči”.

Tokom pet dana trajanja Kolonije Pisci iz Srbije su tokom svakodnevnih višesatnih sesija razmenjivali kreativnu sinergiju sa gostima iz inostranstva – prevodilaca, opuštali se u udobnom ambijentu kompleksa „Krupara“ i obišli Suboticu i Palić. Učesnici ovogodišnjeg izdanja Kolonije bili su Mari Alperman (Nemačka), Viktorija Radič (Srbija/Mađarska), Enriko Davanco (Italija), Mirjana Mitrović (Srbija), Zoran Đerić (Srbija) i Ivan Antić (Slovenija/Srbija).

Na početku završne ceremonije, nakon obraćanja gradonačelnika Subotice, gospodina Stevana Bakića, književnik Đorđe Kuburić, urednik Kolonije (uz odsutnog Dejana Simonovića) naglasio je kako je “svet odavno postao globalno selo (i pre znamenite objave Maršala Makluana), a u slučaju Bačkog Dušanova i Krupare upravo je obrnuto – selo je svet”.

„Jedan od primarnih ciljeva Kolonije jeste druženje među piscima i prevodiocima, ostvareno kroz svakodnevne sesije koje služe kao platforma za veoma plodne diskusije. Kroz tri dana veoma intenzivnih razgovora (opuštenih, ali i serioznih), predstavljani su po jedan pisac i prevodilac. Gosti su otišli puni pozitivnih utisaka, a već su „pali“ i prvi prevodi. Zajedničko književno veče svih učesnika dodatno je pojačano i prisustvom članova prethodno održane likovne kolonije, kao i zaumnom muzičkom potporom Miroslava Jovančića, Arpada Bakoša i Balše Pešikana”, sumirao je Kuburić.

(foto: Isidora Kuburić)

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search