Predfestivalski program 29. Festivala evropskog filma Palić

Uto, 28.06.2022 - 11:06 -- darko.kovacevic

Selekcije Best of Europe”, Europe 4 kids” i “Klasici na Trgu” u predfestivalskom programu 29. Festivala evropskog filma Palić

U ovogodišnjem predfestivalskom programu Festivala Evropskog filma Palić, od 2. do 8. jula u bioskopu Eurocinema u Subotici biće predstavljene selekcije „Best of Europe” i „Europe 4 kids”, dok će selekcija “Klasici na Trgu” trajati od 9. do 13. jula na subotičkom Trgu Slobode.

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcija „Best of Europe“, koju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu. U ovoj selekciji naći će se sedam filmova iz Danske, Grčke, Francuske, Belgije i Rumunije. Na repertoaru će biti ostvarenja “Najgora osoba na svetu” reditelja Joakima Trira, “Božiji čovek” Jelene Popović, “Benedeta” Pola Ferhofena, “Titan” Žulije Dukurno, “Lepota različitosti” Bernarda Kampana, “Ljudska komedija” Gzavijea Đanolija i “Baksuzni seks ili luda pornografija” Radu Žudea. Projekcije su svakog dana od 2. do 8. jula u 21 čas.

Festival evropskog filma Palić, prateći savremene tokove u Evropi i osluškujući potrebe publike, prošle godine godine je uveo selekciju „Europe 4 kids”, u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za decu iz Danske, Nemačke, Francuske, Austrije i Srbije. Publika će od 2. do 8. jula u 17h moći da pogleda filmove “Fabrika snova” reditelja Kima Hagen Jensena, “Pčelica Maja 3 – Zlatno jaje” Noela Klirija, “Vuk i lav” Žila De Mestra, “Škola magičnih životinja” Gregora Šniclera, “Čudovišta iz moje porodice 2” Holgera Tapea, “Jahač zmaja” Tomer Esheda, i “Leto kad sam naučila da letim” Radivoja Andrića.

U selekciji “Klasici na Trgu”, u ambijentu open air bioskopa na Trgu Slobode u Subotici, od 9. do 13. jula u 21h biće prikazani evropski filmovi iz prethodne decenije koji su već stekli kultni status među kritičarima i publikom. Posetioci će moći da pogledaju uzbudljiva ostvarenja iz Mađarske, Italije, Švedske, Francuske i Danske: “Beli bog” (režija: Kornel Mundruco), “Velika lepota” (Paolo Sorentino), “Turista” (Ruben Ostlund), “Šta smo bogu zgrešili” (Filip De Šoveron), i “Samo bog prašta” (Nikolas Vinding Refn).

Od 9. do 13.  jula od 17h u bioskopu Eurocinema publika će moći da pogleda i omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka.

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine i od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala. Od 2003. postaje Festival evropskog filma Palić okrenuvši se promovisanju stvaralaštva evropskih autora a time i mesto okupljanja najvažnijih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu Evrope. Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini.

Izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise, Festival evropskog filma Palić želi da dokaže, u skladu sa vrednostima koje više od dve decenije aktivno promoviše, da svaki pokušaj emancipacije i obnavljanja kritičke svesti ima dubokog smisla.

Festival evropskog filma Palić podržali su Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Grad Subotica, dugogodišnji sponzor festivala Gorki List, i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Na završnoj konferenciji za medije 29. Festivala evropskog filma Palić, 22. juna na Velikoj terasi proglašeni su dobitnici nagrada Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, specijalnog priznanja žirija Glavnog takmičarskog programa, nagrade za najbolji film u selekciji Paralele i Sudari, specijalnog priznanja žirija kritike i nagrada žirija FIPRESCI, kojima će priznanja biti uručena na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala.

Žiri glavnog takmičarskog programa 29. Festivala evropskog filma Palić, u sastavu: producenti Majkl Džejms Mekmahon i Katriel Šori; glumica Katarina Radivojević; producentkinja, selektorka i kustoskinja Lorna Ti; i selektor festivala u Kotbusu Džošua Džadi; jednoglasno je dodelio nagradu Zlatni...

detaljnije
Post date: Pet, 22.07.2022 - 14:40
Ištvan Borbaš (foto: D. Vujković)

U četvrtak, 21. jula na Letnjoj pozornici Palić, nagrada Underground Spirit uručena je Ištvanu Borbašu, švedskom snimatelju i direktoru fotografije. Ovo priznanje dodeljuje Festival evropskog filma Palić za izuzetan doprinos na polju nezavisnog filma.

Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić, uručio je nagradu ovogodišnjem laureatu i tom prilikom rekao: „Ištvan je jedan od onih umetnika koji su stvarno obeležili film i kinematografiju. Za njega u pravom smislu važi ona narodna poslovica da slika govori više od hiljadu reči“.

Ištvan Borbaš se prisutnima obratio rečima: “Rezultat mojih trideset godina rada sa Rojem Andersonom je to što stojim ovde pred vama. Veoma sam srećan što primam ovu...

detaljnije
Post date: Pet, 22.07.2022 - 09:44

Stefanu Arsenijeviću i Zrinku Ogresti uručene AFIFS nagrade na 29. Festivalu evropskog filma Palić

Treće festivalske večeri 29. Festivala evropskog filma Palić, u ponedeljak 18. jula na Letnjoj pozornici uručene su nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) rediteljima najboljih filmova u prošloj godini. Film “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića dobitnik je nagrade u kategoriji domaćih igranih filmova, a “Plavi Cvijet” Zrinka Ogreste u kategoriji srpskih manjinskih koprodukcija. O nagradama je odlučivao žiri sačinjen od troje novinara koji kontinuirano prate sedmu umetnost – Tatjana Nježić, novinarka Blica, Zorica Dimitrijević, novinarka portala SEEcult, i Vladimir Džudović, novinar Radio Beograda.

... detaljnije
Post date: Sre, 20.07.2022 - 09:45

Druge festivalske večeri 29. Festivala evropskog filma Palić, direktor festivala Radoslav Zelenović je na Letnjoj pozornici uručio regionalnu “Lifka” nagradu glumcu Igoru Galu.

Radoslav Zelenović je, pre uručenja nagrade, o ovogodišnjem laureatu rekao: “Pojava Igora Gala 1968. godine u filmu Imam dvije mame i dva tate je bila najava jedne velike, zanimljive i blistave karijere. Do 1972. godine snimio je 15 filmova, a 15 nije snimio jer nije imao vremena. Bio je jugoslovenski Alen Delon. Radio je sa svim najznačajnijim rediteljima tog vremena. Ostao je jedinstven po jednoj stvari - nikada nije izneverio film. Čitavu svoju karijeru posvetio je samo i isključivo filmu”.

Igor Galo je prilikom prijema nagrade naglasio kako je ganut, i...

detaljnije
Post date: Uto, 19.07.2022 - 09:49

Ovogodišnje, 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano je otvoreno na Letnjoj pozornici na Paliću u subotu 16. jula. Na otvaranju su se prisutnima obratili Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice i Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, u svom obraćanju je istakao: “Večeras otvaramo 29. izdanje festivala, ali se nalazimo i tačno tri decenije od njegovih početaka, kada je 1992. godine prostor stare Letnje pozornice na Paliću prvi put postao svetilište filma. U najtežem vremenu, kulturni pregaoci su se okupili i pokrenuli festival nade u umetnost i bolje sutra. Tokom 30 godina posvećeni organizatori samo jednom nisu uspeli da se izbore sa nedaćama i održe festival, i zato ćemo njegovo jubilarno trideseto izdanje...

detaljnije
Post date: Ned, 17.07.2022 - 10:59
Custom Search