Arsenijeviću i Ogresti uručene AFIFS nagrade na 29. Festivalu evropskog filma Palić

Sre, 20.07.2022 - 09:45 -- darko.kovacevic

Stefanu Arsenijeviću i Zrinku Ogresti uručene AFIFS nagrade na 29. Festivalu evropskog filma Palić

Treće festivalske večeri 29. Festivala evropskog filma Palić, u ponedeljak 18. jula na Letnjoj pozornici uručene su nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) rediteljima najboljih filmova u prošloj godini. Film “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića dobitnik je nagrade u kategoriji domaćih igranih filmova, a “Plavi Cvijet” Zrinka Ogreste u kategoriji srpskih manjinskih koprodukcija. O nagradama je odlučivao žiri sačinjen od troje novinara koji kontinuirano prate sedmu umetnost – Tatjana Nježić, novinarka Blica, Zorica Dimitrijević, novinarka portala SEEcult, i Vladimir Džudović, novinar Radio Beograda.

Stefanu Arsenijeviću nagradu je uručila članica žirija Zorica Dimitrijević, koja je prilikom dodele nagrade istakla: „Srpska filmska produkcija je poslednjih godina postala prilično obimna, a uz sav taj kvantitet vreme je da se fokusiramo na kvalitet. Da vrednujemo i odamo priznanje najboljima“.

Stefan Arsenijević je prilikom prijema nagrade rekao: “Jako mi znači ova nagrada, posebno što dolazi od ljudi i profesionalaca čije mišljenje i rad zaista cenim. Ovo je zatvaranje kruga – kada smo počeli da pišemo ovaj film, jedno od prvih istraživanja koje smo obavili bio je razgovor s migrantima nedaleko odavde, u staroj ciglani. Ti susreti i razgovori s pravim ljudima su nas zauvek promenili i pokazali koji put treba da sledimo dok pravimo ovaj film”.

Žiri je nagradu ostvarenju “Strahinja Banović” obrazložio rečima: “Hvala vredne filmskim jezikom, koji i o najtežem govori na suptilan, rafiniran, a tako snažan način, Arsenijević je slojevito prepleo sa jedne strane ovdašnju tradiciju, mit, sa više nego aktuelnim, gorućim pitanjem savremenog sveta, kao što su migrant, i sa druge strane slikovitu i rečitu lepezu. Od pošasti koje kao legitimne takozvane vrednosti haraju ovim prostorima, do gorkog ukusa koji ostavlja učinak normi i takozvane pravde razvijenog sveta, u koje su ipak sve oči uprte. Posle dugo, dugo vremena, bio je to srpski film u glavnom programu festivala A kategorije u Karlovim Varima gde je, kao što znamo, trijumfovao, a potom nastavio da niže uspehe i na drugim međunarodnim manifestacijama”.

Tatjana Nježić, članica žirija, uručila je nagradu za najbolju srpsku manjinsku koprodukciju reditelju filma “Plavi Cvijet”, Zrinku Ogresti, koji je prilikom prijema nagrade izjavio: “Ovo je moj osmi igrani film, a svih osam su prikazivani po festivalima u Srbiji. Paralelno s pozivom festivala na Paliću, ja sam dobio poziv za odlazak na još dva festivala koji se istovremeno održavaju – jedan na jugu Italije, a drugi u Egiptu. Ali kao što vidite, ja sam danas ovdje”.

Tatjana Nježić pročitala je obrazloženje žirija u kome stoji: “Kroz priču o savremenoj ženi, njenoj ćerki u tinejdžerskim godinama i majci koju sustižu zdravstveni problemi, te bivšem suprugu i zabranjenom partneru, snažnom a nepretencioznom filmskom poetikom film preispituje nemogućnost komunikacije ne samo među ljudima, već i čoveka sa samim sobom, upućujući na zloslutne posledice. S druge strane daje upečatljivu sliku savremenog društva danas i ovde, čije je jedno od težišnih tačaka beznađe svih generacija, kao posledica neoliberalnog konteksta u kome je imetak sve, a čovek ništa”.

Asocijacija filmskih festivala Srbije osnovana je 2021. godine na inicijativu Filmskog centra Srbije, a njene članice su Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), Festival glumačkih ostvarenja - Filmski susreti (Niš), Leskovački internacionalni festival filmske režije, Festival autorskog filma (Beograd), Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (Kragujevac) i festival Slika u pokretu (Novi Sad).

Prošle godine potpisan je Memorandum o saradnji između Filmskog centra Srbije i predstavnika sedam filmskih festivala u Srbiji, čiji je cilj uspostavljanje saradnje radi zajedničkog delovanja na podsticanju i unapređenju javnog prikazivanja u oblasti domaćeg kinematografskog stvaralaštva, decentralizacije kinematografske infrastrukture, promocije domaćih filmskih ostvarenja realizovanih uz podršku Filmskog centra Srbije, zajedničke podrške stručnom i profesionalnom usavršavanju u području kinematografskih delatnosti, međusobne promocije i razmene stručnog znanja, iskustava i dobrih praksi u oblasti festivalskog prikazivanja.

Foto: Damir Vujković

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Na završnoj konferenciji za medije 29. Festivala evropskog filma Palić, 22. juna na Velikoj terasi proglašeni su dobitnici nagrada Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, specijalnog priznanja žirija Glavnog takmičarskog programa, nagrade za najbolji film u selekciji Paralele i Sudari, specijalnog priznanja žirija kritike i nagrada žirija FIPRESCI, kojima će priznanja biti uručena na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala.

Žiri glavnog takmičarskog programa 29. Festivala evropskog filma Palić, u sastavu: producenti Majkl Džejms Mekmahon i Katriel Šori; glumica Katarina Radivojević; producentkinja, selektorka i kustoskinja Lorna Ti; i selektor festivala u Kotbusu Džošua Džadi; jednoglasno je dodelio nagradu Zlatni...

detaljnije
Post date: Pet, 22.07.2022 - 14:40
Ištvan Borbaš (foto: D. Vujković)

U četvrtak, 21. jula na Letnjoj pozornici Palić, nagrada Underground Spirit uručena je Ištvanu Borbašu, švedskom snimatelju i direktoru fotografije. Ovo priznanje dodeljuje Festival evropskog filma Palić za izuzetan doprinos na polju nezavisnog filma.

Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić, uručio je nagradu ovogodišnjem laureatu i tom prilikom rekao: „Ištvan je jedan od onih umetnika koji su stvarno obeležili film i kinematografiju. Za njega u pravom smislu važi ona narodna poslovica da slika govori više od hiljadu reči“.

Ištvan Borbaš se prisutnima obratio rečima: “Rezultat mojih trideset godina rada sa Rojem Andersonom je to što stojim ovde pred vama. Veoma sam srećan što primam ovu...

detaljnije
Post date: Pet, 22.07.2022 - 09:44

Druge festivalske večeri 29. Festivala evropskog filma Palić, direktor festivala Radoslav Zelenović je na Letnjoj pozornici uručio regionalnu “Lifka” nagradu glumcu Igoru Galu.

Radoslav Zelenović je, pre uručenja nagrade, o ovogodišnjem laureatu rekao: “Pojava Igora Gala 1968. godine u filmu Imam dvije mame i dva tate je bila najava jedne velike, zanimljive i blistave karijere. Do 1972. godine snimio je 15 filmova, a 15 nije snimio jer nije imao vremena. Bio je jugoslovenski Alen Delon. Radio je sa svim najznačajnijim rediteljima tog vremena. Ostao je jedinstven po jednoj stvari - nikada nije izneverio film. Čitavu svoju karijeru posvetio je samo i isključivo filmu”.

Igor Galo je prilikom prijema nagrade naglasio kako je ganut, i...

detaljnije
Post date: Uto, 19.07.2022 - 09:49

Ovogodišnje, 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano je otvoreno na Letnjoj pozornici na Paliću u subotu 16. jula. Na otvaranju su se prisutnima obratili Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice i Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, u svom obraćanju je istakao: “Večeras otvaramo 29. izdanje festivala, ali se nalazimo i tačno tri decenije od njegovih početaka, kada je 1992. godine prostor stare Letnje pozornice na Paliću prvi put postao svetilište filma. U najtežem vremenu, kulturni pregaoci su se okupili i pokrenuli festival nade u umetnost i bolje sutra. Tokom 30 godina posvećeni organizatori samo jednom nisu uspeli da se izbore sa nedaćama i održe festival, i zato ćemo njegovo jubilarno trideseto izdanje...

detaljnije
Post date: Ned, 17.07.2022 - 10:59
Dušan Kovačević (foto: Damir Vujković)

Na otvaranju 29. izdanja Festivala evropskog filma Palić, u subotu 16. jula Dušanu Kovačeviću dodeljena je nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, u kategoriji domaćih stvaralaca. Radi se o veoma logičnom izboru imajući u vidu izuzetno plodnu karijeru i uspeh filmova na kojima je ovaj legendarni pisac, scenarista i reditelj radio, čak i daleko van granica naše zemlje.

Premda Kovačevića ne treba posebno predstavljati, prisetimo se da je autor scenarija za klasike filmske umetnosti kao što su “Underground” Emira Kusturice, “Poseban tretman” Gorana Paskaljevića, “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana, “Sabirni centar” Gorana Markovića, i mnogih drugih. Krajem prošle godine, nakon duže pauze vratio se režiji filmom “Nije...

detaljnije
Post date: Ned, 17.07.2022 - 10:44
Custom Search