Promocija nove knjige o Baranji povodom Vidovdana u Gradskoj biblioteci Subotica

Sub, 29.06.2019 - 17:15 -- darko.kovacevic

Promocija nove knjige o Baranji povodom Vidovdana u Gradskoj biblioteci Subotica - gosti iz Novog Sada predstavili knjigu o Baranji

Milorad Lemić i Milorad Buha, poslanici u Skupštini AP Vojvodine u Novom Sadu, nekada stanovnici regije Baranja u bivšoj Srpskoj Republici Krajina iz Belog Manastira su se svojski trudili da prikažu sve što je napisano u naučnim krugovima Srpske akademije nauka iz Beograda o ovoj regiji, koja je nakon mirne reantegracije posle ratnih sukoba postala sastavni deo Republike Hrvatske.

O Baranji se čitava dva sata raspravljalo kroz istup dvojice političara, ali su kasnije usledila brojna pitanja prisutne publike u Subotici. Skup je organizovala nevladina organizacija „Subotička alternativa“ Subotica i predsednica Svetlana Tomanović sa svojim saradnicima i Zavičajno udruženje „Slavonija i Baranja“ Subotica.

- Vredelo je posvetiti mnogo vremena našoj Baranji, maksimalno smo se trudili da svoja naučna zapažanja budu u ovoj, ali će kasnije biti i novih knjiga o toj regiji. Moramo sve to plasirati na mnoga mesta u Evropi i svetu, jer ima puno stranih novinara, naučnika i političara koji o tome ne znaju ništa, a naše je da im te informacije i činjenice dostavimo u ruke da znaju pravu istinu, – kaže jedan od autora dr Momčilo Subotić iz Beograda.

- Došli smo ovde u Suboticu, jer imamo saznanja da tu žive brojni novopridošli Slavonci i Baranjci nakon poslednjeg građanskog rata u Hrvatskoj. Došli smo na veliki naš praznik Vidovdan, da sve što smo uradili prikažemo našem narodu, ali nismo računali da se za Vidovdan održavaju i obeležavaju svečanosti u Mišićevu i na stadionu FK „Solid“u Subotici. Nije nas bilo previše u sali Narodne biblioteke Subotica, ali smo zadovoljni sa onima koji su došli da čuju našu priču, - zajednički konstatuju Milorad Buha i njegov imenjak Milorad Lemić - Urukalo iz Novog Sada.

Borislav Eraković

Autor teksta: 
Custom Search