Oбележена 29. годишњица страдања и прогона српског народа у злочиначкој акцији „Олуја“

Pon, 05.08.2024 - 22:27 -- nikola.tumbas

Обраћањима помоћника градоначелника Срђана Самарџићa и  председника Савеза српских удружења Севернобачког округа Мирослава Карана, као и пројекцијом документарног филма „Пут у непознато“ аутора Ненада Јуришића, вечерас је на Отворном универзитету обележена 29. годишњица страдања и прогона српског народа у злочиначкој акцији „Олуја“. Обраћајући се присутнима у име Града Суботице, градоначелника Стевана Бакића и лично име, Самарџић је казао да смо се и ове године окупили да одамо почаст за 2.500  невиних жртава које су августа 1995. године изгубиле животе када су  хрватске војне и цивилне власти протерале  из северне Далмације, Лике, са Баније и Кордуна око 250.000 Срба.  

За још око 2.500 људи се трага. Уништено је скоро 25.000 њихових кућа,  много привредних објеката,  цркава,  музеја, споменика и  културног наслеђа. У рано јутро 4. августа хрватске снаге напале су Републику Српску Крајину и отпочеле акцију  обрушивши се на просторе који су хиљадама година били насељени Србима. Отпочело је највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата. ‘Олуја’ је Србима симбол туге бола и пање. Незацељива рана, историјска неправда. Ту смо данас да сведочимо истини, као што сведочи и вечерашњи филм“, истакао је Самарџић.

Подвукао је да је истина једна и једини темељ на коме градимо будућност.

Сведоци смо како се удаљавањем од непобитних истина никада као данас није прекрајала историја. Ту смо да се обавежемо да злочине никада не смемо да заборавио и да сложно и у саборности радимо на томе да се овакве олује никада никоме више не понове. Да нико више не осети ту бол, жалост и тугу. Нека је вечна слава српским мученицима који су страдали у „Олуји“ и у свим погромима“, рекао је Срђан Самарџић.

Мирослав Каран је, између осталог, рекао да Савез српских удружења Севернобачког округа, као и остала српска удружења која функционишу на простору северне Бачке, на скроман и достојанствен начин већ десету годину за редом чува сећање на 250.000 прогнаних лица са својих вековних огњишта, 2.500 убијених, од којих су велики број жене и деца, на спаљене цркве и уништену српску имовину.

Наша обавеза је да као удружења, без обзира да ли функционишемо у савезима, појединачно или на неки други начин, око оваквих ствари будемо јединствени и сложни. Само на тај начин можемо послати снажну поруку да овај највећи прогон једног народа од Другог светског рата неће и не сме да буде заборављен“, поручио је Мирослав Каран.

У храму Светог Вазнесења Господњег у Суботици, такође у организацији Савеза српских удружења Севернобачког округа, у недељу, 4. августа, одржана је литургија и парастос жртвама страдалим у злочиначкој акцији „Олуја“.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search