Pomenuta gradilišta na Paliću

Sre, 16.07.2008 - 10:50 -- nikola.tumbas

Palićani peticijom brane Palić

Opština ne želi «zlatiborizaciju» Palića, ali potrebno je izaći i u susret investitorima, odgovaraju nadležni

– Hotel vredan četiri miliona evra ne može da se gradi uz obalu Palićkog jezera jer ova banja i druga po važnosti turistička destinacija u Srbiji nema kanalizacionu mrežu. Austrijski investitor je verovatno morao da proguta «gorku pilulu» čitajući obrazloženje da njegov glamurozan projekat ostaje u fioci dok se ne nađe rešenje za organski otpad.

Tako je banalano, ali za sudbinu Palića životno važno pitanje izgradnje infrastrukture, postalo jedno od najvećih prepreka za njegov razvoj jer se ulagači neprestano sreću sa negativnim odgovorom JKP «Vodovod i kanalizacija», koje s druge strane tvrdi da za sada nema finansijskih kapaciteta da se mrežu otpadnih voda širi po Paliću.

Pitanje kanalizacije iskrslo je i kao jedno od bitnih pitanja zbog čega su se građani Palića pobunili protiv gradnje dveju vila u srcu Palićke šume. Peticiju preispitivanje uslova pod kojima je investitor Iso Dautovski dobio dozvolu za gradnju potpisalo je 350 građana. Kako je i u javnom mnjenju narastao otpor prema narušavanju arhitekture i ambijentalne celine Palića, Nemanja Simović, član Gradskog veća zadužen za sport i turizam kao svoj prvi zadatak na novoj funkciji sazvao je sve zainteresovane strane: potpisnike peticije, investitora i gradske službe zadužene za izdavanje dozvola.

Predstavnici peticije i Mesne zajednice obrazložili su svoje zamerke investitoru: posekao je vredna, stara stabla, vile su prevelike, ne ispunjavaju zakonsku obavezu da ne zauzimaju preko 30 odsto placa i nemaju kanalizaciju. Predstavnici opštinskih službi, međutim, potvrdili su tvrdnje investitora da ima sve potrebne dozvole.

- Ni mi ne želimo «zlatiborizaciju» Palića, mada na Zlatiboru sezona traje 10 meseci. Izdavanje građevinske dozvole je duga procedura, i ovaj investitor je priložio svu dokumentaciju, - rekao je Zoran Ćopić, načelnik Službe za građevinarstvo. Tako je objašnjeno da će vlasnik novih vila sam izgraditi priključak do postojeće kanalizacione mreže, da je visina novih vila u skladu sa propisima, a što je «ukopavanjem» i gradnjom suterena i podizanjem kula on praktično dobio četiri, umesto dozvoljena dva sprata, to je stvar projekta. Osim toga, iako građani Palića žale za posečenim stablima ginko biloba i himalajskog bora, ta drveća nisu bila zaštićena jer ovde još uvek nije urađen Katastar prirodnih dobara koji bi popisao vredna stabla u parku Palić.

Nakon gotovo dvočasovne rasrpave u kojoj nije nedostajalo ni neprimerenih tonova, na kraju je ipak zaključeno da su ovakvi otvoreni razgovori svih zainteresovanih najbolji način da se sukobi prevaziđu. A iz opštinske službe za građevinarstvo upozorili su građane Palića da se ne iznenade ukoliko gradnja objekata počne tamo gde još nema infrastrukturne mreže.

- Da ne bi odbijali investitore, tražili smo do JKP «Vodovod i kanalizacija» da napravi šemu širenja kanalizacione mreže na Paliću. Tako smo se sporazumeli sa investitorima da počnu gradnju tamo gde je predviđeno da prođe kanalizacija, ali objekti neće dobiti potvrdu o tehničkom prijemu dok ne budu priključeni na glavni vod. To je, u neku ruku, sada i rizik investitora, ali i jedini način da pomirimo zahteve investitora i nedovoljno izgrađenu infrastrukturu Palića, - objasnio je Zoran Ćopić.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Vaš Geza: Znate otpirlike okvire Palića, kakav je Palić, kako je zaštićen, mnogo puta ima nesporazuma oko toga da ono što je zaštićen, ne sme da se dira. Tako je u glavama ljudi da se ono što je zaštićeno, to se ne sme dirati, znači to nije jedno te isto, znači od toga što je nešto zaštićeno, to znači da je to nešto, što je nedodirljivo. Znači sam zakon daje mogućnost da se u okviru zaštićenog dela napravi valorizacija. Znači od toga da je jedan prostor zaštićen, to ne znači da na tom prostoru je zaštićen objekat i šve što je sagrađen, da je zaštićen i da je to nedodirljivo. Lakši vam je primer što više poznajete: centar grada Subotice. Centar grada Subotice vam je negde oko 80 hektara na na kome je...

detaljnije
Post date: Sre, 16.07.2008 - 11:55
 Nemanja: Ja Vas molim samo konkretno pitanje,  



Gavrilović: Ja se izvinjavam, ja bih htela odgovoriti, gospodin Šinković je ...



Nemanja:

Samo momenata, znači samo konkretna pitanja... Sad imate prilike, pred vama su sve nadležne službe, što manje komentara, da bismo ispoštovali vreme svih nas i vreme predstavnika...
detaljnije
Post date: Sre, 16.07.2008 - 11:45

Nastavak...



Nemanja:
Hvala lepo, naravno, posle mogu da slede pitanja, gopođo Gavrilović, izvolite.



Gavrilović:

Pa, ja mogu samo da kažem da je onaj opšti deo procedure pribavljanja dokumentacije gospodin Ćopić već objasnio, dakle prema Zakonu o zaštiti životne sredine koji je stupio na snagu 2004., Služba za đivotnu sredinu sprovodi proceduru...
detaljnije
Post date: Sre, 16.07.2008 - 11:35

Čitav razgovor sudionika ovog sastanka bit će prenet "nešto" kasnije u izvornom obliku ovde  u nastavku ove kraće informacije.

Pozivamo zainteresovane strane u ovom slučaju kao i registrovane korisnike da slobodno daju svoje konstruktivne komentare ili kritike unoseći isti dole u prozoru predviđenom za komentare.

 Danas se na inicijativu Nemanje Simovića člana Gradskog veća za oblast turizma održao sastanak predstavnika MZ «Palić» i udruženja građana sa investitorom koji je započeo gradnju stambeno poslovnog prostora na Paliću....
detaljnije
Post date: Sre, 16.07.2008 - 11:30
Custom Search