Иситна и заблуде око УВ зрачења

Pet, 01.04.2016 - 15:15 -- nikola.tumbas

У последњих 20 година бележи се сваке године повећање броја оболелеих од малигног меланома 4 до 5 % што говори да се у сваких 10 година број удвостручи. Пораст броја оболелих везује се за појачану радијацију УВ зрацима, речено је на предавању које је у организацији Уније жена СНС у Суботици одржао  прим. др Александар Адамовић, специјалиста  дерматовенеролог, директор Градског завода за кожне и венеричне болести у Београду.

- Лоше навике, предрасуде о лековитости, нови модни трендови, доводе до све већег излагања УВ зрачењу током летњег периода као и коришћење вештачких емитера УВ зрака, а често нестручна коришћења вештачких емитера (неконтролисанае дозе) доводе до соларних еритема, опекотина па  и трајних оштећења коже. Превенција и активности промоције здравља и заштите од сунца су неопходне ради смањење ризика од настанка малигних болести коже, због много предрасуда које још увек наводе на ризично понашање, истакао је др Адамовић, и напоменуо да је доказано да ограничено излагање сунцу током детињства и адолесцентног периода може да умањи ризик од настанка рака коже касније током живота за 78%. Зато едукативни програми морају обухватити ову популацију и све који о њима брину (родитељи и старатељи, педијатри и други здравствени радници, наставници и васпитачи итд.), а посебна пажња се мора посветити онима који раде на отвореном – земљорадници, грађевински радници, полиција и војска, итд.

Оно што је посебно значајно, рана дијагностика и благовремено уклањање првих стадијума малигнитета, је изузетно важна, јер је прогноза болести у том случају веома добра, речено је на трибини суботичке Уније жена СНС-а.

Custom Search