Panel za trudnice održan u znaku mentalnog zdravlja

Pon, 27.05.2024 - 19:44 -- nikola.tumbas

U petak 24. maja, održan je panel za trudnice u prostorijama Udruženja Anahitas  koji je bio ujedno i organizator događaja u partnerstvu sa ginekološkom ordinacijom Ginea.

Događaj je privukao veliku broj budućih majki koje su mogle čuti dva predavanja. Prvo je bilo vezano za promene emotivnog stanja u trudnoći i nakon porođaja o kojima je pričala ginekolog dr Sanja Burzan. Dati su odgovori na česta i opravdana pitanja budućih i ostvarenih majki, kad hormoni počnu da luduju. “Da li su to samo hormoni ili ima i drugih činioca i da li zaista možemo da utičemo na emotivni rolerkoster i kako?” Usledela je pauza na kojoj su prisutne mogle da posete štandove naših stalnih saradnika iz Bio Save-a, Bamboo pelena, Grawe osiguranja i “Uz aloju do zdravlja sa Natašom” kao i izložbu koju su organizatori već duže vremena pripremali:

- Ova skromna izložba je način na koji smo želeli vizuelno predstaviti put nastajanja postporođajne depresije, pojavu prvih simptoma, kako ih lečiti i prevenirati, kao i načini podrške. Već duže vremena nam je želja bila da napravimo nešto slično, za koje nam se početkom ove godine stvorila šansa putem projekta “Žene pod lupom” - rekla je predsednica udruženja Klaudija Kunji Farkaš.

Drugo poluvreme je bilo namenjeno za okrugli sto, jedan koncept, na kojem su ginekolog dr Goli Andor, Vesna Bojanić master psiholog i Kuzmić Aleksandra babica su u temi “Porođaj iz više uglova” razgovarali o pripremljenosti trudnice na porođaj i majčinstvo kako fizički tako i psihički i šta je sve čeka kad već drži bebu u rukama. Nakon vrlo poučnog izlaganja naših stručnjaka, trudnice su pored poklona odnele kući i korisne informacije sa kojima se do sada nisu susrećale ili u ne dovoljnoj meri.

Nakon 8 godina od kad vodimo udruženje, uviđamo jedan psihički fenomen u negativnom trendu kojem se ne posvećuje dovoljna pažnja i kojem se dan danas ne zna tačan uzrok. Anketiranjem dosadašnjih članica u Udruženju koje su prošle kroz izazove majčinstva došli smo do zaključka da su veći broj majki imale neke mentalne poteškoće, neke manjeg, a neke ozbiljnog intenziteta u vidu postporođajne depresije. Da bismo doprineli rešenju ovog problema, u okviru projekta organizujemo više aktivnosti, od kojih je jedan i ovaj događaj, a kao rešenje imamo u ponudi i besplatne konsultacije sa psihologom na koje majke mogu da se prijave na sledećem linku:
https://anahitas.org/konsultacija-sa-psihologom-postporodjajna-depresija/

 

Projekat sprovodi Udruženje „Anahitas“ u partnerstvu sa Udruženjem „Edukativna kuća“. Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search