Посета музеју ЂУВР у Основној школи Ђуро Салај

Pet, 12.04.2024 - 11:43 -- nikola.tumbas
Saradnički čas u Osnovnoj školi Đuro Salaj
Saradnički čas u Osnovnoj školi Đuro Salaj
Obilazak muzeja ĐUVR
Obilazak muzeja ĐUVR

Овај прилог је настао инцијативом наставница Основне школе Ђуро Салај: Јелене Вукчевић, Мирјане Шкобо, Вање Томовић и Наташе Чабрић која је и припремила текст који следи у наставку.

Када се са циљем да деци пренесу знање о прошлости, у сарадничку наставу укључи велики број наставног и ненаставног особља, родитеља, бака и дека, ученика чланова културно уметничких друштава (КУД „Младост“, КУДЖ „Братство“, Школа плеса и игара „Трокорак“) и пријатеља школе (Иван Гуриновић „Гостиона Гуриновић“), не настане час. Настане времеплов који ученике поведе у истраживање прошлости. Малишани су на овом „путовању“ стицали знања о траговима прошлости, местима где се они чувају, развијали одговоран однос према културном наслеђу и увиђали значај прошлости за боље разумевање садашњости. Учили су кроз причу, песму, игру у народним ношњама, практичан рад, дегустацију традиционалних јела и посету музеју.

Њујорк има Метрополитен, Санкт Петербург Ермитаж, Лондон има Британски музеј, Париз Лувр, а Основна школа „Ђуро Салај“ сада има „Ђувр“. У том музеју ученици и наставници ове школе поставили су прву изложбу под називом „Књига у времену – време у књизи“. Изложба приказује историјат књиге, развој књиге од глинених таблица до савременог доба – таблет рачунара, киндл уређаја, аудио-записа…

Путовањем кроз изложбу, а обиласком музеја заиста имамо утисак да путујемо кроз време, стичемо увид у то како се мењало друштво, како смо се ми мењали, а са нама и књига.

Циљ изложбе је промоција културе, уметности и знања уопште, као врхунских вредности човечанства; промоција књиге и читања. Изложба представља светско културно, духовно и уметничко наслеђе. Путовање почињемо „Епом о Гилгамешу“, као најстаријем пронађеном књижевном делу, па пратимо развој светске књижевности преко појаве Гутембергове штампарије, првим речницима, енцикопедијама, Нобелове награде, па све до књиге данас. Упоредо са светском, пратимо и развој српске писане речи, од појаве првих писама (глагољице и ћирилице), Мирослављевог јеванђеља, Душановог законика, до Доситеја, Вука, Иве Андрића…

Изложба се може похвалити позамашним бројем експоната и покушајем да се прикаже не само књига у времену, већ и цела епоха у којој је књига настајала.

Изложба је намењена свима. Погодна је за најмлађе ученике основне школе, али и за средњошколце, па и за родитеље, али и сви суграђани, који су вољни да посете „Ђувр“, добро дошли су. Дочекаће их и провести кроз музеј ученици и наставници – кустоси.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search