Salata nikla u Paliću

Sub, 19.10.2024 - 15:38 -- nikola.tumbas
zeleni tepih na prvom sektoru
zeleni tepih na prvom sektoru

Biljka, pridošlica iz tropskih krajeva prekrila deo jezera, potpuno prekrivši njegovu površinu. Za sada ne zna se koje preduzeće je zaduženo za ovaj deo Palića, pa tako i za uklanjanje „vodene salate“.

Deo jezera Palić, takozvani prvi sektor potpuno je „pozeleneo“, prekriven je nežnom niskom biljkom koja pluta po vodi i poznata je kao „vodena salata“.
Prvi sektor je i najmanji, veštački podeljeni deo jezera koji se nalazi direktno kod prečistača i u njega se uliva sva prečišćena komunalna voda. Po površini vodenog ogledala biljka tropskih i suptropskih predela počela je da se pojavljuje još pre dva meseca, da bi sada u potpunosti prekrila površinu sektora.
Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj u Gradskoj upravi Subotice objasnio je medijima da je reč o „vodenoj salati koja se odlikuje brzim rastom i sposobnošću vegetativnog razmnožavanja putem stolona, što joj omogućava efikasno zauzimanje novih staništa. Biljka formira gustu plutajuću vegetaciju na površini vode, usvajajući azot i fosfor, te blokira prodor svetlosti u dublje slojeve. U slučaju Palićkog jezera to može pozitivno uticati na regulaciju prekomernog rasta fitoplanktona i smanjenje „cvetanja vode“ tokom letnjeg perioda“ naveo je Reh.
Pretpostavlja se, takođe, da je ova biljka, slučajno unešena u Palićko jezero, da je reč o akvarijumskoj biljci, a da se u novoj sredini ponaša invazivno te je praktično „zatravnila“ deo jezera.
Ipak, nije reč o potpuno dobroćudnoj pojavi. Biolozi kažu da ona ne može da preživi temperature niže od 15 stepeni i počeće da odumire, a s obzirom na količinu koja je prisutna u jezeru to može da izazove nove probleme i naruši ravnotežu u i inače ekološki osetljivoj sredini.
Međutim, pitanje uklanjanja „vodene salate“ pokazalo je da izgleda prvi sektor Palića nije ničiji. Iz Javnog preduzeća „Palić Ludaš“ koje se stara  o zaštićenim područjima oko dva jezera ne žele da daju izjave jer prvi sektor nije u njihovoj nadležnosti s obzirom da taj deo jezera nije pod zaštitom kao prirodno dobro. S druge strane, JKP „Vodovod i kanalizacija“ ima nadležnosti samo nad prečistačem i vodom koju ispušta u jezero.
Nezvanično, „Politici“ je rečeno da kada je primećeno širenje invazivne biljke pokušane su neke aktivnosti. Tako je, recimo, dodatna mreža postavljena između prvog i drugog sektora kako bi se sprečilo širenje „vodene salate“, a mehaničko sakupljanje vodene salate koja pluta po površini jezera nije dalo nikakvog efekta. Jedan od problema je i u tome što ni jedno od preduzeća nema svu potrebnu opremu, odnosno čamce i mreže. 

Nije u nadležnosti „Vodovoda“

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ nema nikakve nadležnosti nad prvim sektorom jezera Palić, stoji u odgovoru koji je ovo preduzeće poslalo na pitanja „Politike“.
Takođe, pojava zelene invazivne biljne vrste, sa kojom se, kako navode do sada nisu sretali, ne utiče niti ugrožava rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ili nekog drugog uređaja Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ - stoji  dalje u odgovoru.
Na osnovu ovoga čini se da ni jedno preduzeće u gradu nije nadležno za prvi sektor Palića u koji se izliva prečišćena komunalna voda i čiju površinu je poslednja dva meseca prekrila invazivna „vodena salata“.
 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search