Arena Zabatkiensis na 56. Berbanskim danima u Hajdukovu

Uto, 24.09.2024 - 12:27 -- darko.kovacevic

Sa 56 različitih vrsta vina, proizvođača subotičko horgoške peščare i okruženja, na 56. Berbanskim danima u Hajdukovu, koji su nesebično ponudili posetiocima ove, jedne od najstarijih manifestacija u regionu, Vitezovi vinskog reda, na taj, najlepši način, odgovorili su pozivu na ovu svečanost, podsećjući na činjenicu da je Hajdukovo, odvajkada jedno od najstarijih destinacija gde se gajilo vino i gde se obeležava na svečan način uz sve počasti, nastajanje i negovanje božanske kapljice.

Tradicionalno je celo selo, na neki način prisutno, ako ne u organizaciji ili izlaganju proizvoda, hrane, pića, ića ili domaće radinosti, onda kao gosti, konzumirajući razne đakonije na jednom od desetak, dugačkih stolova, s gusto postavljenim tanjirima s priborom za obedovanje, čitavih porodica i društava , ulepšavajući tako nedeljni ručak. Desetak velikih kazana, pod kontrolom isto toliko vrednih kuvara, kreiralo je ponudu trpeze specijaliteta, pre svega domaćih jela, perkelta i ovčijeg paprikaš sa slatkim kupusom, kao i žena s ponudom štrudli s makom, višnjama, bundevom , sirom i jabukama i velikom ponudom sjajnog voća, jabuka, krušaka, grožđa... Kao logičan sled stvaranja ukusa sljubljivanja hrane i pića, bila je i ponuda, hladnih vina naši proizvođača, u kojima se moglo uživati na pravi način, degustirajući više različitih vina, preko 40 proizvođača sa ovih prostora.

U ime Reda vitezova vina „ Arena zabatkiensis“, prisutne je pozdravvio veliki majstor Dragutin Miljković a u Ime vinskog reda „Sveti Orban“ iz Horgoša, koji su bili gosti manifestacije, Ištvan Bačkulin.

U muzičkom delu je nastupio kantautor Aleksandar Toković u pratnji Jasne Vasić na prim tamburi, koji su na samom početku izveli „Himnu vitezova vina„.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search