Svetsko prvenstvo u rukometu: Istorija, rezultati i očekivanja za 2025.

Pet, 13.09.2024 - 15:28 -- darko.kovacevic

Pročitajte sve o Svetskom prvenstvu u rukometu, uključujući istoriju, ključne rezultate, dominaciju Danske, izazove reprezentacije Srbije i očekivanja za naredno takmičenje u 2025. godini.

Svetsko prvenstvo u rukometu je jedno od najprestižnijih takmičenja u ovom sportu, okupljajući najbolje reprezentacije iz celog sveta. Od svog osnivanja, ovo prvenstvo je postalo arena gde se stvaraju legende, postavljaju rekordi i piše bogata sportska istorija.

Istorija Svetskog prvenstva u rukometu

Prvo Svetsko prvenstvo u rukometu održano je 1938. godine u Nemačkoj, a od 1954. se takmičenje održava redovno. U početku su se prvenstva održavala svake četiri godine, ali od 1993. godine, kada je rukomet postao pravi "cirkus kazino" sportskih uzbuđenja, takmičenja se održavaju svake dve godine, omogućavajući češće susrete najboljih rukometnih reprezentacija.

Pobede i dominacija kroz decenije

Od prvog takmičenja pa do danas, mnoge reprezentacije su ostavile traga na Svetskom prvenstvu. Najuspešnija reprezentacija je Francuska, koja je do sada osvojila šest zlatnih medalja, dok su Švedska i Rumunija među najtrofejnijim ekipama, svaka sa četiri titule.

Tabela: Pobednici Svetskog prvenstva u rukometu






Godina

Domaćin

Zlato

Srebro

Bronza

1938

Nacistička Nemačka

Nemačka

Austrija

Švedska

1954

Švedska

Švedska

Zapadna Nemačka

Čehoslovačka

1995

Island

Francuska

Hrvatska

Švedska

2021

Egipat

Danska

Švedska

Španija

2023

Poljska/Švedska

Danska

Francuska

Španija

2025

Hrvatska/Danska/Norveška

-

-

-

Tabela: Ukupan bilans medalja po reprezentacijama






Država

Zlato

Srebro

Bronza

Ukupno

Francuska

6

2

4

12

Švedska

4

4

4

12

Rumunija

4

2

4

10

Danska

3

3

1

7

Rusija

3

1

2

6

Nemačka

2

4

2

8

Srbija na Svetskom prvenstvu u rukometu

Reprezentacija Srbije imala je izazovan put na Svetskim prvenstvima, sa brojnim uspesima i razočarenjima. Iako je Srbija bila deo Svetskog prvenstva 2023, nije uspela da ostvari zapažen rezultat i plasira se na naredna takmičenja. Utakmica protiv Crne Gore, gde je Srbija izgubila ključne bodove, bila je presudna za njen dalji plasman.

Istaknuti momenti i prepreke

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2025, Srbija se suočila sa jakim protivnicima poput Španije, Crne Gore i Norveške. Uprkos pojedinačnim pobedama, tim nije uspeo da obezbedi plasman. Posebno emotivna bila je pobeda nad Španijom u punom Spensu, ali i ta pobeda nije bila dovoljna da Srbija izbori mesto na Svetskom prvenstvu.

Tabela: Srbija na kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2025





Datum

Protivnik

Rezultat

Faza

12.05.24

Crna Gora

32:34

Kvalifikacije

12.05.24

Španija

25:22

Kvalifikacije

12.05.24

Island

26:34

Kvalifikacije

Glavni izazovi i trenutna situacija u Rukometnom savezu Srbije

Rukometni savez Srbije prošao je kroz brojne promene u protekloj godini. Od ostavki ključnih ljudi, poput sportskog direktora Marka Vujina i predsednice Milene Delić, do krize upravljanja i izazova sa selektorom Toni Đeronom, situacija u rukometu u Srbiji je turbulentna. Uz sve to, veliki broj rukometnih profesionalaca, poput Petra Nenadića, povukao se sa terena, što je dodatno uticalo na atmosferu u reprezentaciji.

Dominacija Danske i rast Norveške

Danska rukometna reprezentacija nastavila je svoju dominaciju osvajanjem treće uzastopne titule na Svetskom prvenstvu 2023. Snažan tim, predvođen zvezdama poput Matijasa Gidsela, pokazao je izuzetnu taktiku i fizičku spremnost. S druge strane, Norveška je ušla u završnicu turnira na spektakularan način, ali je u polufinalu poražena od Španije u napetoj utakmici koja je završena nakon produžetaka.

Pogled unapred: Šta očekivati od Svetskog prvenstva 2025

Svetsko prvenstvo u rukometu 2025 biće održano u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj, i očekuje se uzbudljiv turnir sa velikim brojem jakih reprezentacija. Srbija, nažalost, neće učestvovati, ali su očigledna očekivanja usmerena ka Danskoj koja će pokušati da odbrani titulu i osvoji četvrto uzastopno prvenstvo. Takođe, oči su uprte u tradicionalne rukometne sile poput Francuske, Švedske i Norveške, koje će se boriti za vrhunske pozicije.

Predviđanja za 2025.

  • Favoriti: Danska, Francuska, Norveška

  • Potencijalna iznenađenja: Mađarska, Egipat, Hrvatska

  • Ključni igrači: Matijas Gidsel (Danska), Sander Sagosen (Norveška), Nikola Karabatić (Francuska)

Zaključak

Svetsko prvenstvo u rukometu ostaje najveća pozornica za prikazivanje veština, timske igre i sportskog duha. Iako Srbija neće biti deo narednog izdanja, ostaje nada i želja za boljim rezultatima u budućnosti, sa novim generacijama koje dolaze. Do tada, navijači će pratiti nastupe najboljih svetskih rukometaša u nadi da će njihov tim jednog dana ponovo zasijati na vrhu.

(foto: Nikola Stantić, arhiv subotica.info)

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search