Сунцокрет сазрео месец дана раније

Čet, 01.08.2024 - 22:02 -- nikola.tumbas

Главице сунцокрета већ су готово зреле и жетва ће поранити од 15 до 30 дана у односу на претходне године. Род ће ипак бити нешто испод просека.

 Изузетно врло лето убрзало је и природне циклусе, те индустријске културе сазревају између 15 до месец дана раније од уобичајеног. Таква ситуација је ове године и са сунцокретом који ће се са њиве уместо у септембру, скидати већ средином августа, прогнозирају стручњаци.

Биљка која изузетно добро трпи сушу и високе температуре, ипак је и раније сазрела.

Ситуација да имамо низ тропских дана, а за то сматрамо када и преко дана и преко ноћи температура се не спушта испод 30 степени Целзијуса убрзали су сазревање зрна сунцокрета. Очекујемо да жетва може да почне за 15 до 30 дана раније него што је уобичајено. Када ће берба кренути зависи од сортимента, али и тренутка када је сејано“ каже за „Политику“ Радомир Шуша, агроном и сарадник Пољопривредно стручне службе у Бачкој Тополи. Према његовим речима падавине које је регион северне Бачке добио током маја и јуна „потрле“ су касније високе температуре током којих се биљка бори за опстанак.

Управо због тога, ни када је у питању принос, ратари неће трљати руке. У збиру очекује се род који је мањи од просечних три тоне по хектару, а зависиће пре свега од примена агротехничких мера, положаја парцеле, јер како каже Шуша, због појаве изразито локалних падавина, неуједначени су приноси у атару.

Према речима агронома, пољопривредници ни сада не мирују, започела је већ берба кукуруза за силажу, односно за исхрану стоке. „Кукуруз се већ убира са парцела на којима није било опрашивања, и где нема рода. Пољопривредници који имају стоку, скидају стабљике и силирају их за сточну исхрану. Одмах након тога кренуће берба сунцокрета“ каже Шуша.

Мада је сунцокрет индустријска култура која је издржљива на високим температурама, и добро трпи сушне периоде, то није пресудно утицало на ратаре да повећавају површине под овом културом.

Према нашем искуству на одабир сетвене културе у већој мери утиче откупна цена и могућност бољег пласирања на тржишту. Ратари се одлучују за уљану репицу, јечам, а уобичајено је да и озиме културе имају више шансе за добар род при оваквим временским приликама. Мада нас је ова година и у томе демантовала“ каже Шуша.

Ипак, жетва сунцокрета која ће почети и месец дана раније није неуобичајена. Агрономи кажу да је слична ситуација била и пре неколико година.

А.И.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search