Брзим возом од Суботице до Београда 2025. године

Uto, 21.11.2023 - 23:56 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Очекује се да мађарска страна свој део пруге заврши током 2025. године што би значило да постоји брза железничка линија од Београда до Будимпеште у 2026. години

До краја 2024. године биће изграђена брза пруга Суботица – Београд, и након неколико месеци тестирања пруге кренући и путнички саобраћај. На тај начин раздаљина од око 200 километара између Суботице и Београда биће савлдана за сат и 10 минута, рекао је Горан Весић, министар саобраћаја, инфраструктуре и телекомуникација.

Министар Весић најавио је и оно што Суботичане највише занима, а то је да ће до краја децембра бити отворен подвожњак у улици Максима Горког, односно да ће бити завршено градилиште које је сада практично град пресекло на пола и отежало саобраћај.

Брза пруга која ће суштински ићи кроз Суботицу донећа многа добра граду, као што се то догодило и 1869. године када је воз стигао у Суботицу. Због тога је за овај град веома важно да се гради брза пруга. На изградњи брзе пруге Суботица – Београд не постоје проблеми и не постоји ништа што би могло да одложи рок да до краја 2024. године буде завршена брза пруга. Потребно нам је три-четири месеца за тестирање брзе пруге. Што се тиче брзих кинеских возова, два стижу до марта, и ми очекујемо да најкасније у априлу 2025. године успоставимо железничку линију Београд- Суботица где ће се стизати за сат и десет минута. То ће потпуно променити начин живота људи овде“ рекао министар Весић.

Он је додао да ће мађарска страна пругу до Будимпеште завршити до краја 2025. године и да се може очекивати да током 2026. године буде успостављена жељезничка веза од Београда до Будимеште. Према његовим речима на суботичкој Железничкој станици ће, као некада, бити полицијска и царинска испостава за путнике воза.

Нама је Суботица била најкритичнија када је у питању изградња брзе пруге с обзиром да пролази кроз сам град. Имамо укупно седам, што подвожњака, један надвожњак и један мост, Мајшански мост. До сада смо урадили три подвожњака и ту рачунам у улици Максима Горког јер ће он бити завршен до краја децембра“ рекао је министар Весић.

Министар је додао да разуме да су радови донели промену живота људи, да то није лако, али и да су грађани схватили да ово мора да се уради, а да су извођачи, радећи и ноћу, испоштовалис ве договорене рокове.

Министар Весић обишао је градилиште Железничке станице у Суботици и упознао се са радовима који се одвијају на њој. Министар је информисан да због због открића до којих се дошло током свеобухватне реконструкције и адаптеције станичне зграде, пројекти су мењани у ходу. Железничка станица у Суботици подигнута је 1869. године када је први воз стигао у Суботицу из правца Сегедина и у међувремену неколико пута је дограђивана и преправљана. Након што је у главној чеканици откривен вредан плафон, одустало се ос спуштања висине просторије како би се сачувао њен оригинални изглед.

Железничка станица требала би да буде завршена до фебруара наредне године.

Министар Весић током боравка у Суботици говорио је и о изградњи граничног прелаза Хоргош, проширењу граничног прелаза Келебија, како би се избегле гужве на граници.

 

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

SAOPŠTENJE za javnost o privremenoj obustavi saobraćaja na lokalnim saobraćajnicama

Ovim putem obaveštavamo javnost da je u okviru rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge, zbog potrebe izvođenja radova na izgradnji Majšanskog mosta (nadvožnjak na km pruge 177+329) u skladu sa planom izmene režima saobraćaja prema fazi 2, Saobraćajnog projekta organizacije drumskog saobraćaja  u toku izvođenja radova – nadvožnjak na km 177+329 pruge na Majšanskom putu na teritoriji opštine Subotica, potrebno zatvoriti u odnosu na trenutno stanje sledeće prilazne raskrsnice mostu: ul. Ratka Mitrovića I Majšanskog puta, ul. Jovana Mikića, Jovana Cvijića i Majšanskog puta, ul. Mihajla Servoa...

detaljnije
Post date: Pon, 01.04.2024 - 18:07

Zeleno Levi Front zahteva od nadležnih u gradskoj upravi Subotice da reaguju i zaustave izgradnju kargo centra u ulici Pap Pala. Kroz ovu stanicu prolazi veliki broj vagona cisterni svakog meseca, što predstavlja veliki rizik za bezbednost građana, a skladištenje vagona koji prevoze opasne materije u centru grada ugrožava veliki broj ljudi.

Prema studiji slučaja specijalistickog rada, u koji smo imali uvid, u slučaju havarije, u radijusu od 4 kilometara od ulice Pap Pala, građani bi bili povređeni, a objekti oštećeni. U radijusu od 9 kilometara, Subotičani bi bili izloženi opasnosti od trovanja. Ovakav scenario se može i mora izbeći.

Zašto tokom planiranja nove pruge Beograd-Budimpešta koja prolazi kroz naš grad,...

detaljnije
Post date: Sre, 27.03.2024 - 19:02

Nekoliko priloga, snimaka sa dela gradilišta brze pruge, odnosno budućeg podvožnjaka između Kosovske ulice i budućeg novog Majšanskog mosta.

Post date: Sre, 20.03.2024 - 23:13

САОПШТЕЊЕ

За јавност о привременој обустави саобраћаја на локалним саобраћајницама

У оквиру радова на изградњи надвожњака и уклапању саобраћајнице доћи ће до тоталне обуставе саобраћаја у делу Биковачког пута.

Обустава ће трајати у временском периоду од 07. марта 2024. године до 27. марта 2024. године.

Post date: Uto, 05.03.2024 - 22:40

Ponavlja se priča koja se desila i za vreme izgradnje autoputa, kada se vukao pesak kroz ulice Paliča: putevi uništeni, kuće se "raspadaju" a građani nemaju mir.

Balaž Sabo Šipoš, ispred tridesetak okupljenih građana na uglu Zorkine i Erdutske ulice ukazao je na probleme sa kojima su suočeni stanovnici ove mesne zajednice u okolini ovih ulica.

Enorman broj teških kamiona, od 500 do 1000 dnevno, tunji kroz usku ulicu i  narušava normalan život ove zajednice.

Apel je da se kako tako brzina kretanja kamiona smanji i da se bar naspu neke deonice sa tucanikom da budu prohodne i za druga vozila.

Izjava u prilogu...

 

 

Post date: Čet, 29.02.2024 - 11:21
Custom Search