Protest poljoprivrednika - poljoprivrednici se povlače

Pet, 19.08.2022 - 10:10 -- darko.kovacevic
Kolekcija članaka: 

Nakon konferencije za novinare i razgovora sa poljoprivrednicima, Miroslav Matković je izjavio da se – poljoprivrednici povlače.

"Od prvog momenta moja vrata su, kao što sam to rekao i na prethodnoj konferenciji za medije, otvorena i za poljoprivrednike, i za sve građane Subotice, međutim, imali smo šumove u komunikaciji sa poljoprivrednicima. Sada je dogovoreno da se razgovara direktno sa mnom, bez posrednika, i izvesno je da nesporazuma više neće biti. Dogovor je da se u budućnosti razgovara o svemu, a prvi korak će biti načinjen već u ponedeljak, kada će predstavnik poljoprivrednika Miroslav Matković otići na sastanak sa predsednikom Pokrajinske vlade na temu plaćanja odvodnjavanja i suše. Na sastanku će biti objašnjeno koje su zakonske osnove za proglašenje vanredne situacije, jer je tu grad limitiran, ali je spreman i voljan da  uradi svaki potez koji ide u tom pravcu. Sve što je dogovoreno, biće preneto ostalim poljoprivrednicima i mislim da ne postoji više nijedan osnov da oni ostanu u Štrosmajerovoj ulici“, istakao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na konferenciji za novinare u Medija-centru u Gradskoj kući, upriličenoj nakon njegovog sastanka sa petočlanom delegacijom subotičkih poljoprivrednika u Plavoj sali Gradske kuće.

On je naglasio da se razgovori ovde ne završavaju, odnosno da će tek da usledi komunikacija između poljoprivrednika i lokalne samouprave.

Grad je spreman da u okvirima svojih nadležnosti pomogne onima koji su pretrpeli štetu usled ove suše, naročito po pitanju kulture kukuruza. Objasnio sam ljudima da sam odgovoran za finansije ovog grada, da su oni deo društvenog života Subotice i da bi trebalo da me razumeju da postoje tu i druge oblasti poput obrazovanja, socijale, kulture i sporta, i da ovaj grad mora da živi. Moram da vodim računa da pomognem svima kojima treba da se pomogne, pogotovo da se ispoštuju ugovorne obaveze. Moram da vodim računa i o stabilnosti budžeta i to za sada uspevam da uradim. Čekaju nas teška jesen i teška zima. Imamo socijalnih slučajeva koji su u teškoj poziciji, a moram da vodim računa i o ogrevu za one koji ne budu mogli sami da ga nabave, da im grad pomogne. Morate svi da me razumete: s jedne strane ne smem da dozvolim da grad zapadne u finansijski problem, a s druge strane moja je obaveza da pomognem svima“, zaključio je gradonačelnik Bakić.

Povlačimo se odavde nezadovoljni celom situacijom, i na opštinskom, i na republičkom nivou. Ali mi moramo na naše njive, do naših salaša i stoke, moramo da nastavimo da radimo naš posao. Kada to obavimo, mi ćemo se naredne sedmice ponovo sastati sa gradonačelnikom da vidimo šta nam je dalje raditi. Mi ne odustajemo od naših zahteva i nastavljamo sa pregovorima. Želeo bih da se izvinim građanima za ovo ometanje i kažem da ovo nije bila  provokacija, da ništa nije bilo namerno i da nas je na ovo muka naterala“, kazao je Matković.

Sastanku sa poljoprivrednicima prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Imre Kern, pomoćnica gradonačelnika i gradska menadžerka Zagorka Panić, član Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede Hajnalka Bognar Pastor i Dragutin Soković, odbornik i predsednik Komisije za davanje državnog zemljišta u zakup.

(foto i info: subotica.rs)

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Stižu vesti da su poljoprivrednici blizu dogovora sa Vladom Srbije, ali subotički seljaci ostaju ispred Gradske kuće. O čemu se zapravo radi, objašnjava Miroslav Matković, poljoprivrednik, inicijator protesta za Suboticu:

Prethodnih dana smo odlučili da smirimo tenziju, da pokažemo dobru volju.

Mi smo Imali prijem kod gradonačelnika Subotice, prvi dan kad smo izišli na ulice. On se ogradio da nije u njegovoj nadležnosti da proglasi elementarnu nepogodu zbog suše, nego nas uputio na republičke organe.

Tako sam zakazao prijem kod premijerke Vlade Srbije Brnabić. Prijem je održan u ponedeljak, 15. avgusta. Bilo je prisutno osam delegata poljoprivrednika iz čitave Srbije. Bilo je predviđeno 4 tačaka, što su naši zahtevi: otkupna cena suncokreta, otkupna cena mleka,...

detaljnije
Post date: Sre, 17.08.2022 - 11:25

Jutros (ponedeljak, 15. VIII) su poljoprivrednici blokirali glavnu raskrsnicu (Maksima Gorkog - Đure Đakovića). Plan je da blokada traje do 20 časova. Poljoprivrednici izjavljuju da ne odustaju od blokade do ispunjenja njihovih zahteva.

Na svakih 90 min saobraćaj će biti propuštan 30 min.

Post date: Pon, 15.08.2022 - 11:11
Fotografija od 12. avg.

U subotu 13.avgusta:

U 11.00 sati će ponovo doći do usporavanja saobraćaja u centru grqda. Traktori krecu kao i juče u dva pravca iz Štrosmajerove ka Dispanzeru i ka Zagrebackoj ulici.
...
detaljnije
Post date: Sub, 13.08.2022 - 16:38

U prilozima od jutros u 09.00, govore Miroslav Matković i Vinko Stantić koji pojašnjavaju zahteve istih. Što se tiče suše i definisanje iste je verovatno tema kojoj se mora dati pažnja jer ona nije svugde ista. I moralo bi se realno odrediti gde su ljudi pretrpeli gubitke a gde ne.

 

Dopuna u 17.15.

Pregovori sa Vladom Srbije očigledno se nastavljaju. Građani uglavnom uz poljoprivrednika.

Koordinatori iz Novog Sada za sada vode poljoprivrednike u akcijama.

Saobraćajna policija pazi da ne dolazi do incidenta, jer lako može da neko plane usled bezazlene situacije.

 

Post date: Pet, 12.08.2022 - 09:39

Vidno neraspoložen, gradonačelnik Stevan Bakić, u pratnji člana Gradskog veća zadužen za privredu Srđana Samardžića i Grgura Stipića, šefa Službe za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište, održao je press konferenciju gde je izneo svoje zaključe i opažanja vezano za protest poljoprivrednika koji je započeo juče i u našem gradu, navodeći hronologiju događaja i njegove aktivnosti pri tome.

Uglavnom poljoprivrednici su nezadovoljni i protestuju na spore reakcije Vlade Srbije, a ko ne bi, u ovakvoj godini i vremenu koje nas je zadesilo.

Ovog puta poljoprivrednici su "ujedinjeni" i imaju očigledno dobru subkoordinaciju, "nešto kao jedan za sve...

detaljnije
Post date: Čet, 11.08.2022 - 18:28
Custom Search