Radionica - Vidimo se u bioskopu

Čet, 16.12.2021 - 18:28 -- darko.kovacevic
Kolekcija članaka: 

U Art bioskopu Lifka, danas prepodne održana je radionica "Vidimo se u bioskopu" za srednjoškolce. Radionicu je vodio prof. istorije Sava Samardžić iz Gimnazije "Svetozar Marković". Cilj radionice je upoznavanje sa kulturom bioskopa i filma u Subotici i Srbiji, i deo je šire kampanje koju je pokrenula Mreža kinoprikazivača Srbije uz pomoć Filmskog centra Srbije.

Ove godine Art bioskop Lifka obeležio je 110 godina stalnog bioskopa u Subotici (koji je Aleksandar Lifka otvorio u istoj zgradi u kojoj se i danas nalazi bioskop), te 110 godina od prvog srpskog igranog filma ("Karađorđe"). Gimnazijlci su imali priliku da se upoznaju sa istorijom putem izložbe i predavanja.

Nakon predavanja, učenici su počašćeni premijerom filma "Nije loše biti čovek" Dušana Kovačevića.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Кriza uzrokovana pandemijom virusa КOVID postavila je pred domaće bioskope nove izazove. Takođe, i domaća filmska industrija bila je suočena sa problemima - od lockdauna, do navale novih striming platformi i hiper-produkcije serija - sve okolnosti su bile protiv domaćeg filma. U ovim teškim uslovima, koji nisu bili teški samo za kinoprikazivače i filmsku industriju, domaći film je uspeo da vrati publiku u bioskope.

Na osnovu podataka Art bioskopa Lifka iz Subotice, člana Mreže kinoprikazivača Srbije, domaća publika je pokazala gotovo deset puta veće interesovanje za film "Toma" (Dragana Bjelogrlića) u odnosu na "Nije vreme za umiranje" (No Time To Die) Džejmsa Bonda, jedne od najvećih filmskih franšiza (Za "Tomu...

detaljnije
Post date: Sre, 15.12.2021 - 19:08
Custom Search