Održan XIV Biofest

Sre, 17.10.2018 - 21:07 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Međunarodni festival organskih proizvoda, 14. Biofest, otvorio je predsednik Upravnog odbora Udruženja TERRA’S, Prof. dr Tomislav Sudarević, koji je u ime organizatora pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo što je ponovo tema manifestacije nove tehnologije i organska proizvodnja, što nagoveštava koliki će značaj IT sektor imati u daljem razvoju poljoprivrede uopšte, pa tako i organske. Posebno mu je drago što se predstavlja aplikacija Agrolife Organic koja na najbolji mogući način omogućava digitalizaciju organske poljoprivrede u Srbiji.

U ime Gradske uprave Subotica, skupu se obratio i poželeo dobrodošlicu, Aleksandar Vitković, sekretar sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine koji je istakao značaj daljeg širenja organske proizvodnje, dok se ispred Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, prisutnima obratio pomoćnik pokrajinskog sekretara, Marko Rovčanin, koji je ukazao na opredeljenost sekretara dr Vuka Radojevića za još veću podršku razvoju organske proizvodnje u Vojvodini. Podsetio je da je u toku konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije, kao i nabavku priključne mehanizacije za organsku proizvodnju u visini od čak deset, u odnosu na prošlogodišnja tri miliona dinara. Refundacija je takođe, povećana sa 70% na 80%, a sve u cilju širenja ovog vida proizvodnje.

Jedan od pokrovitelja manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ispred kojeg je skup pozdravila, Jelena Milić, samostalni savetnik za razvoj organske proizvodnje. Ukazala je na aktivnosti u ministarstvu koje se realizuju u saradnji sa Savetom za organsku poljoprivredu, čije članove imenuje resorni ministar, a to je, između ostalog, redovno ažuriranje Liste registrovanih sredstava za zaštitu, za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta. Do kraja godine bilo je predviđeno da se urade izmene i dopune važećeg Zakona o organskoj proizvodnji, ali se odustalo zbog usvajanja nove uredbe EU o proizvodnji i obeležvanju organskih proizvoda, kao i zbog toga što se čeka donošenje novih implementacionih uredbi.

Umesto toga radi se na izmenama i dopunama Pravilnika o kontroli i sertifikaciji, kojima će se detaljnije propisati način obavljanja kontrole i mere koje se preduzimaju u slučaju ustanovljenih nepravilnosti u toku proizvodnje. Takođe, je najavila potpuno uređivanje oblasti vezanu za proizvodnju organskog vina, a planira se i ustanovljavanje novog modela subvencionisanja organske proizvodnje. U cilju razvoja organskog stočarstva, kojom se na osnovu petogodišnje analize bavi znatno manji broj proizvođača, planirano je da u sistem podrške budu uključeni i pašnjaci.

                              Priznanja Bioproizvod i Bioproizvođač godine

U okviru BIOFEST-a tradicionalno su dodeljena priznanja za bioproizvod i bioproizvođača godine. Ove godine bioproizvod je testenina od speltinog brašna sa organske farme Sabolča Tružinskog iz Njegoševa pored Bačke Topole koji ima zavidan asotiman testenine od belog brašna ili celog zrna spelte. Snabdeva 40-tak specijalizovanih prodavnica širom Vojvodine, a zainteresovano je i evropsko tržište, naročito nemačko.

Za bioproizvođača godine izabran je, Dejan Letić, koji se sa porodicom preselio iz Novog Sada na Čenej još devedesetih godina, a od 2011. je u organskoj proizvodnji uglavnom povrća, nešto malo voća i začinskog bilja. Jedan je od prvih farmera koji je zahvaljujući Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju (GIZ) iskoristio mogućnost besplatnog korišćenja aplikacije Agrolife Organik koju je razvila kompanija Greensoft, za vođenje dokumentacije u organskoj proizvodnji. Bračni par Letić sve poslove rade zajedno, priznanje ovoga puta pripada samo Dejanu, po konkursnim kriterijumima, ali ga svakako zaslužuje i njegova supruga Nada.

Usledila je Panel diskusije na temu Digitalizacije u (organskoj) poljoprivredi i primeni aplikacije AgroLIFE Organic čiji izveštaj je na www.terras.org.rs.

„DAN OTVORENIH ORGANSKIH FARMI“

Dvadesetak učesnika Biofesta je izrazilo želju da obiđu Bio-farmu „Mamužić“ u Ljutovu, površine oko 20 ha. Josip Mamužić ih je upoznao sa njegovim višegodišnjim iskustvom u oblasti organske proizvodnje, na otvorenom, ali i u zatvorenom prostoru, u pitanju je plastenička proizvodnja povrća. Pre se bavio uzgojem više od 50 vrsta različitog povrća, ali je to zahtevalo mnogo više manualnog rada i vremena. I on je ukazao na problem manjka radne snage. Uspeo je kroz različite projekte koji su omogućavali sufinansiranje „obogati vozni park”, odnosno mehanizaciju za uklanjanje korova, a nabavio je i savremenu pakericu za vakum pakovanje. S obzirom da deo svojih proizvoda, kao što je začinska paprika, izvozi na tržište Austrije, preneo im je svoje iskustvo i izazove sa kojima se u početku susretao.

IZLOŽBA I DEGUSTACIJA ORGANSKIH PROIZVODA

Na izložbi organskih proizvoda predstavilo se dvanaest izlagača, među kojima su bili proizvođači povrća biofarme “Čikoš” Totovo selo, “Vozar” Kisač, kao i “Family Biofarm” Geze Dravai sa Kelebije. Ni ove godine nisu izostali proizvodi sa biofarme “Mamužić” iz Ljutova poput brašna od više vrsta žitarica, integralnog brašna, semena ječma, suncokreta i sl. Pažnju posetilaca je privukao i ovogodišnji „Bioproizvod godine“ - testenina od brašna spelte dobijene organskim putem sa poljoprivrednog gazdinstva Sabolča Tružinskog iz Njegoševa, pored Bačke Topole. Zainteresovanih je bilo za svežu jabuku i sok, Dušanke Đukić, distributera „Zdravo dobro“ iz Zrenjanina. Na štandu firme “Eko dar” mogao se videti organski supstrat od kalifornijskih glista, kao i organo–mineralno tečno đubrivo humusni nektar  za folijarnu ili primenu putem sistema kap po kap, nastalo ekstrakcijom humusa glistenjaka. I Fond za razvoj AP Vojvodine je na svom štandu predstavio programe i mogućnosti koje poljoprivredni proizvođači mogu koristiti.

S obzirom da je i ovogodišnja tema Biofesta vezana za informacione tehnologije, izložbeni prostor je uredila „BioPijaca“ prodavnica u čijoj ponudi su i organski proizvodi, te voće i povrće. Uz prijatnu muziku i tehniču infarstrukturu, Iva i Srđan su posetiocima prezentovali na koji način mogu elektronskim putem da poruče proizvode, kao i prednosti koje donosi IT u pogledu poboljšane i brže dostupnosti organske hrane. Izložba je bila prodajnog karaktera, te su posetioci mogli da nabave organske proizvode po pristupačnim cenama. Više od 20 kg raznog organskog povrća i ostalih proizvoda sa izložbe, Udruženje TERRA’S je i ove godine doniralo u humanitarne svrhe.

PROJEKCIJA EKOLOŠKOG DOKUMENTARNOG FILMA

Od prošle godine je u program manifestacije Biofest uvedeno reprizno prikazivanje ekoloških dokumentarnih filmova iz ECO DOX programa Palićkog festivala evropskog filma, što se pokazalo kao odličan način približavanja mladima problem hrane i njen uticaj na njihovo zdravlje i životnu sredinu. Ove godine je više od 200 srednjoškolaca Ekonomske, Hemijsko-tehnološke, Politehničke i Tehničke škole pogledalo mađarsko ostvarenje “GLOBÁL MENÜ - Svet na tanjiru”, čija se tematika uklopila u “Klimaton”. Osvrt je dat na povećavanje stanovništva na planeti Zemlji kojoj preti globalno otopljavanje i zagađenje što utiče na smanjenje površine upotrebljive obradive zemlje. Reakcija publike je bila odlična, te će se nastaviti sa ovom praksom.

 

Više o ovoj temi...

Prema proceni organizatora, izložbu je obišlo više stotina posetilaca, najviše mladih, ali i odraslih potrošača, a posebna pažnja je bila posvećena degustaciji organskih proizvoda. Na izložbi je prvog dana 14. Biofesta, 17. oktobra 2018. godine, održan sedmi po redu Organik info dan u okviru IPA projekta „Organski most“ koji Udruženje TERRA’S realizuje sa partnerima iz Srbije i Hrvatske. Izložbu su posetili učenici srednje Ekonomske i Politehničke škole iz Subotice, kao i Poljoprivredne škole iz Bačke Topole, te studenti budući nutricionisti, koji pohađaju Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera. Dipl. agronom, Nenad Novaković, ekspert u oblasti organske proizvodnje ih upoznao sa znakom organskog proizvoda i po čemu se organska razlikuje od...

detaljnije
Post date: Pet, 19.10.2018 - 00:46

Ovogodišnji 14. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST 2018. održan je 17. i 18. oktobra u organizaciji Udruženja TERRA’S i Otvorenog univerziteta Subotica, čija je procena da je na dvodnevnoj manifestaciji bilo više od hiljadu posetilaca i učesnika. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Grad Subotica. Podršku su pružili Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Greensoft kompanija, Organik Control Sistema i Eco Fenix B Tim, a prijatelja Biofesta su: Zdravologija, GEA Organic, Bioteka, BioPijaca, zatim bio-farme: “Mamužić”, “Farago” i “Čikoš”, te Hemijsko-tehnološka škola. Medijska podrška: VTV - TV Subotica, Yu eco rtv i...

detaljnije
Post date: Čet, 18.10.2018 - 19:05

U okviru manifestacije Biofest, a uz podršku OEBS-a Misija u Srbiji, održana je panel diskusiju na temu “Uticaj klimatskih promena na (organsku) poljoprivredu“, u okviru KLimatona, a u organizaciji Regionalni Arhus centra Subotica i Jedan stepen Srbija sa Udruženjem TERRA’S. Skupu je prisustvovalo više od devedeset učesnika, najviše subotičkih srednjoškolaca iz Subotice i Bačke Topole, ali i gostiju iz Hrvatske i Mađarske. U ime organizatora prisutne je pozdravio, Siniša Obrenić, iz Jedan stepen Srbija koji ih je upoznao da je Klimaton edukativno-informativni događaj koji se sastoji od kratkih i zanimljivih predavanja, diskusija, gledanja filmova, tribina iz oblasti ekologije i popularne nauke. Cilj Klimatona je da građanima približi izazov klimatskih promena i da...

detaljnije
Post date: Čet, 18.10.2018 - 16:12
Custom Search