100 godina leta Ivana Sarića: Postavka u Gradskom muzeju

Pet, 15.10.2010 - 19:00 -- nikola.tumbas

Protekao je ceo vek od javnog leta Ivana Sarića na avionu vlastite konstrukcije, izvanrednog trijumfa ljudske volje, kakvih se subotička sredina baš i nije nagledala u prošlosti. Njen dominantni, palanački duh nije voleo kreativnost i individualnost, već im je pretpostavljao uniformnost, tradicionalizam i rutinu. Iako je činovničkim pozivom i sam bio predodređen da postane deo tog sveta, takmičarski duh iz mladalačkih, sportom ispunjenih godina, odveo je Sarića u vode istarživanja i konstrukcije. Vrhunac tog odnosa dogodio se 16. oktobra 1910. godine kada je većinska Subotica u hiljadama došla da vidi ludo hrabrog osobenjaka. I onda kada je razum (i jak vetar) nalagao odstupanje, Sarić je sa "pismo - glava" novčićem u ruci odlučio. I poleteo. Decenijama kasnije, skrajnut i osuđen na zaborav, sećao se tog momenta nadmoćnosti i slave.

Izložbom o jednom od najvećih Subotičana vraćamo ga u memoriju građana. Možda ovoga puta rezultat bude povoljniji po Ivana Sarića.

Mirko Grlica

*

Otvorena Sarićeva izložba u oči jubileja

U petak 15.10.2010.godine u 19 časova, u velelepnoj zgradi gradskom muzeju u Subotici. Otvorena je izložba koja je posvećena g-dinu Ivanu Sariću i jubileju 100 godina od prvog zvaničnog leta Ivana Sarića avionom nad Suboticom.

Izložba govori o Sarićevom životu i njegovom delu sa naročitim akcentom na njegov rad i rezultate u vazduhoplovstvu i biciklizmu.

Izložba govori o njegovim počecima i uspesima u vazduhoplovstvu. Koji ga svrstavaju u sam vrh svetskih pionira avijacije i ističe njegov duh i genijalnost.

Izložbu su otvorili g-din Ištvan Hulo(direktor gradskog muzeja), g-din Jovan Paunov(pokrajinski istorijski arhiv) i g-din Slobodan Čamprag (predstavnik gradskog veća SO Subotice).

Autor izložbe je kustos gradskog muzeja u Subotici g-din Mirko Grlica.

U sklopu izložbe je pušten i novi film o Ivanu Sariću, čiji je autor g-din Smiljan Njagul.

Vazduhoplovni savez Vojvodine je ovu priliku iskoristio okupljanja ljubitelja i naslednika Sarićevog dela. Ovom prilikom su g-din Srđan Pelagić (podpredsednik međunarodne vazduhoplovne federacije FAI) i g-din Željko Vuletić (sekretar VSV) uručili diplome u znak pažnje i zahvalnosti ljudina koji nastavljaju i neguju subotičko vazduhoplovstvo a samin time i Sarićevu misao.

Nakon obilaska postavke i pogledanog filma.Gledalac stiče utisak da je Sarić, iako je kasnio za prvim pionirima avijacije. Veoma brzo uspeo da stigne i prestigne svoje konkurente u avijaciji.

I ovu vazduhoplovnu trku na kratke staze kao i sve biciklističke trke, odvozio briljantno!

Krenuo je među poslednjima i na kraju pobedio.

POBEDIO!, postavivši nove norme i rezultate tj. temelje u vazduhoplovstvu u svetskim okvirima.

A da pri tome ni on ni njegova okolina, nisu bili svesni ,,Sarićevog malog koraka, a tako velikog za čovečanstvo!’’.

za aeroklub " Ivan Sarić’’

Goran Vuković, nastavnik letenja

Tagovi: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Post date: Sub, 16.10.2010 - 12:10

Povodom stotog jubileja prvog izvedenog leta avionom u Subotici Gradonačelnik Saša Vučinić i član gradskog veća, Slobodan Čamprag, primili su gospodina Gorana S. Jovičića, zamenika generalnog direktora Direktorata vazduhoplovstva Republike Srbije sa delegacijom. Tom prilikom oni su uručili gradonačelniku primerak Godišnjaka srpskog vazduhoplovstva.

Post date: Sub, 16.10.2010 - 11:30
Custom Search