Beázik a szabadkai Városháza

Kategorija: 

Beázik a szabadkai Városháza. Már többször előfordult, hogy egy-egy nagyobb zivatar vagy hóolvadás esetén ki kellett menteni a dokumentumokat az emeleti irodákból. Az utóbbi öt évben csak minimális összegeket hagytak jóvá a Városháza karbantartási munkálataira. Repedések a plafonon és gipszkarton mint ideiglenes megoldás. A szabadkai Városháza negyedik emeleti irodái már többször beáztak, arra is volt példa, hogy a levéltári aktákat sietve kellett kimenteni.

Mészáros Zoltán levéltáros: „Megmentettük az iratokat, elvittük őket és utána egy gipsz kartonnal a megfelelő szakemberek elvégezték a javítást.” A javítás nem bizonyult elegendőnek. A tavalyi nagymennyiségű havazásnál is drasztikus gondok léptek fel: ahogyan a tetőt alulról a fűtés melegítette, az olvadt hó befelé keresett magának utat. Arančić Ivan, a Városháza karbantartási munkálatainak vezetője szerint, a gondot az jelenti, hogy évek óta nem fektettek a karbantartási munkákra, és a jóváhagyott összegből is kizárólag a legapróbb javításokra futja. „Sok éven keresztül nem fektettek a tetőszerkezetbe, és ez most úgy üt vissza, hogy beázik. Elengedhetetlenek a javítási munkálatok, mert a Városházán a 80-as évek óta nem javították a tetőt.”

A legfontosabb lépés a törött cserepek cseréje lenne, de az ablakokat és az alagsor elöregedett vízvezetékei is rossz állapotban vannak. A szakemberek szerint, ha legalább 500 négyzetméternyi tető részt javítanának meg évente, akkor 10 év alatt teljesen új és épp tető fedné a Városházát. (február 12, 2013)

Custom Search