Ezen a héten akár a Népszínház tövében is mozizhatunk

Kategorija: 

Megkezdődött tegnap este a Palicsi Filmfesztivált megelőző program. A Szabadegyetemen működő Eurocinemában és a Népszínház melletti szabadtéri moziban szombatig filmezhetnek esténként az érdeklődők.
A nyitónapon az Eurocinema moziban a Lifka Sándor-díjjal kitüntetett szerbiai Želimir Žilnik három filmjét mutatták be. “Szeretem Želimir Žilnik filmjeit, mert autentikusak, a mindennapi életünket mutatják be. Már évtizedek óta nézem a filmjeit.”

Sokan évek óta állandó résztvevői már a Palicsi Filmfesztivált megelőző programoknak is. “Általában ide jövök, a Munkásegyetemre, itt nézem a magyar filmeket leginkább. Meg kiválasztom mindig, hogy melyik tetszik.”

Július 18-ig minden nap lesznek vetítések az Eurocinemában 19 óra 30 perctől.Želimir Žilnik alkotásai mellett a szintén Lifka Sándor-díjas Roy Andersson filmjeit tekintheti meg a közönség a moziteremben. Este fél 10-től, amikor már sötétbe borul a város, a Népszínház tövében kialakított fedetlen moziban igazi filmtörténeti klasszikusokat láthat a közönség.

Petar Mitrić, szelektor: “A legfontosabb múltidéző filmekről van szó. Emellett tavaly úgy döntöttünk, hogy a téren bemutatjuk a restaurált filmeket. Lényegében azokat a régi filmeket, amelyek ismét egykori fényükben ragyognak, miután most nem filmszalagokról vetítjük, hanem új formátumba alakították át őket.” A Klasszikusok a téren vetítéssorozaton belül kedden Perer Solan, szerdán Roy Andersson filmje szerepel programon, csütörtökön több filmmel is várják az érdeklődőket. Pénteken Pier Paolo Pasolini alkotásával zárul a vetítéssorozat. A filmfesztivál előtti programokra a belépés minden alkalommal ingyenes.

Custom Search