Bunjevačka Dužijanca u Beču

Uto, 27.08.2024 - 09:41 -- nikola.tumbas

U subotu, 24. avgusta, održana je prva Dužijanca u Beču, u organizaciji Kulturno sportskog udruženja „Bunjevci“ u Austriji, a manifestaciju su svojim prisustvom podržali Bunjevački nacionalni savet, KUD „Aleksandrovo“ i UG „Bunjevačko kolo“ iz Sombora.
Bandašica je bila Ivana Ostojić, članica UG „Bunjevci“ iz Novog Sada, a bandaš Antonio Francišković član bunjevačkog udruženja iz Beča.
Manifestacija je započela fotografisanjem bandaša i bandašice i zvanica isprid Šenbruna, jednog od dvoraca u Beču, a njihovo pojavljivanje izazvalo je veliko interesovanje, fotografisanje sa brojim zainteresovanim turistima.
Pozdravljajući prisutne na svečanom ručku, predsednica BNS Suzana Kujundžić Ostojić je istakla da je ovo istorijski važan događaj, jer su Bunjevci nekada bili čuvari granica austrijske monarhije, kao i da je sloboda kraljevskih varoši Subotice i Sombora otkupljena upravo tamo, te da danas bunjevačku tradiciju čuvaju oni Bunjevci koji tamo rade i žive.
Prisutne je u ime UG „Bunjevačko kolo“ pozdravio Saša Bošnjak, potpredsednik ovog udruženja, a Aleksandar Saša Stanković, predsednik Kulturno sportskog društva „Bambi“ i predsednik „Austrijskog saveza srpskog folklora“, je takođe dao podršku ovom programu.
Bandaš i bandašica su hleb od novog žita predali domaćinima Dužijance u Beču, ujedno i osnivačima Kulturno sportskog udruženja „Bunjevci“ Erneu i Sonji Almaši.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search