Teška sudbina Božidara i Dragoslave iz Tavankuta

Uto, 21.05.2024 - 00:14 -- nikola.tumbas

Umesto da s puno nade u bolju budućnost očekuju prinovu, Božidar Kolar i Dragoslava Baraković iz Gornjeg Tavankuta žive u strahu nemoćni da sami promene životne okolnosti, jer od trenutka kada je saznao da je teško oboleo, nekada vredni Tavankućanin ne može da radi, već mora da se leči dok im se ruši krov nad glavom.

Božidaru su početkom ove godine lekari saopštili da boluje od raka pluća i da ima metastaze i trenutno prolazi drugi ciklus hemioterapije, dok je Dragoslava u osmom mesecu trudnoće. Verovali su da će kuća u kojoj žive biti uslovna još neko vreme, međutim, zbog radova u blizini i čestih prolazaka teretnih kamiona postala je opasna po život, urušava se i pojedine delove jedva pridržavaju pomoćne grede.

Par je privremeno na smeštaju kod prijatelja, međutim, to nije rešenje, a kako su bez primanja – rešenje ni ne vide zbog čega su im u pomoć pritekli administratori Grupe „Naše malo je nekome sve Subotica“, i uz njihove apele i zahvaljujući dobrim ljudima prikupljeno je 280.000 dinara, što je polovina od ukupne sume neophodne za kupovinu stambenog kontejnera koji bi im omogućio neophodne uslove za život sa bebom koju očekuju krajem juna ili početkom jula.

Ranije su živeli od nadnice, od Božidarevog truda i rada. Za njega kažu da je pošten i vredan čovek koji dok nije oboleo nikada nije bio u dugovima. Sve što se sada dešava mu jako teško pada, oseća se nemoćno, i sramota ga je da traži pomoć. Na nagovor prijatelja i uz njihovu podršku, a za dobrobit supruge i deteta odlučio je ipak da pokuša da obezbedi životni prostor.

Potražili su pomoć i grada i Centra za socijalni rad i još uvek čekaju odgovor, a kako se približava termin Dragoslavinog porođaja, vremena je sve manje. Kuća u kojoj su do pre nekoliko dana živeli, i u kojoj su nekoliko puta pukim slučajem izbegli tragediju, nije vredna ulaganja, procena je stručnjaka, ali na placu ima dovoljno prostora za kontejner za stanovanje, koji bi sa prevozom do Tavankuta koštao oko 5.000 evra.

-Kuća je stara i nama je najpotrebniji bezbedan krov nad glavom. Svakog četvrtka idem na terapije u bolnicu i nisam sposoban da radim. Radio sam ceo život, ali pet meseci već nisam u mogućnosti da zaradim novac. Očekujemo dete i jako sam zabrinut šta donosi sutra. Stres me ubija – kaže Božidar Kolar.

Da bi stigao do bolnice na hemioterapiju plaća prevoz dva autobusa u jednom pravcu, jer zbog bolesti sa kojom se bori jedva hoda.

-Jako se nerviram od kada sam se razboleo. Kako ćemo, šta će Dragoslava i ostala pitanja me dovode u još gore stanje. Treba da idem na ultrazvuk, i ženi trebaju lekovi, neke plaćamo, a ja nemam novca jer ne mogu da radim. Nemam snage zbog bolesti. To me razara. Najviše bih voleo kada bih mogao da radim – kaže Božidar.

Zahvalni su za pomoć i podršku kumova i Grupe „Naše malo nekome je sve Subotica“ i nadaju se da će dobri ljudi stati uz njih i biti im vetar u leđa dok ne budu u mogućnosti da kupe stambeni kontejner.

Marijana K. iz Tavankuta za Božidara kaže da je skroman, vredan, pošten i da je za njega ova situacija naročito teška, jer je ceo život radio i nikada nije tražio pomoć od nikoga. Zahvaljujući njoj i njenoj porodici uz Božu i Dragoslavu stala je i Grupa „Naše malo nekome je sve Subotica“, koja im obezbeđuje namirnice, već su spremili stvari za bebu i poručuju da sve što bude potrebno da se kontejner opremi biće njihova obaveza.

-Božidar nikada nije tražio i primao pomoć, ali sada mu se život u roku od samo nekoliko meseci potpuno preokrenuo. Mislili smo da ćemo se zajedno s njima radovati potomstvu, ali je dobio dijagnozu i samo je pitanja trenutka kada će se kuća srušiti do temelja. Mnogo bi koštalo da se to sve renovira i zato bi stambeni kontejner mogao da im obezbedi sigurnost. Pomažemo im koliko možemo, i prevozom zbog lečenja, i materijalno, ali to nije trajno rešenje – kaže Marijana.

 

Kako pomoći Božidaru i Dragoslavi?

Svi koji žele da pomognu Božidaru i Dragoslavi da kupe stambeni kontejner to mogu učiniti uplatom na broj računa u Poštanskoj štedionici : 200 135476285 03, Božidar Kolar, adresa : Gornji Tavankut 1092

 

 

 

 

Autor teksta: 
Custom Search