Lifka: Festival sećanja 2023

Pon, 23.10.2023 - 09:51 -- darko.kovacevic
Kolekcija članaka: 
Lordan Zafranović master-klas predavanje o filmu i istoriji
Lordan Zafranović master-klas predavanje o filmu i istoriji
Aleksandar Toković otvara XI Festival sećanja
Aleksandar Toković otvara XI Festival sećanja

U Art bioskopu Lifka, u petak i subotu 20. i 21. oktobra održan je Festival sećanja.

Najmlađi posetioci festivala, osnovci od 1. do 5. razreda gledali su, kao publika, ali i kao žiri, izbor najboljih dokumentarnih, animiranih i igranih kratkih filmova sa Festivala Međunarodna nagrada mladosti (Prix Jeunesse). Ova radionica organizovana je u saradnji sa beogradskim Medijskim edukativnim centrom.

Glavni gosti festivala, upravnik Arhiva Kinoteke Aleksandar Erdeljanović, i režiser Lordan Zafranović položili su vence na bistu Aleksandra Lifke, u sećanje na subotičkog pionira kinematografije.

Program je nastavljen otvaranjem izložbe "Tragovi jednog vremena" Filmskog centra Srbije.

Lordan Zafranović je održao master-klas predavanje o filmu i istoriji a, dakako, bilo je reči i o njegovom novom filmu "Djeca Kozare".

Aleksandar Erdeljanović je održao veoma interesantnu prezentaciju-predavanje na kojem je predstavio 110 istorijskih ličnosti Srbije i Jugoslavije, zabeleženih na filmskoj traci.

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U Art bioskopu Lifka predstavljen je program XI Festivala sećanja, koji se održava u petak i subotu 20. i 21. oktobra 2023. godine.

Program Festivala sadrži dve celine - film kao istorijski izvor (petak) i predstavljanje novih sadržaja i autora (subota).

U petak, 20. oktobra, od 17h setićemo se pionira kinematografije Aleksandra Lifke. Od 19h, program se otvara uz izložbu "Tragovi jednog vremena", filmskih plakata iz fundusa Filmskog centra Srbije.

Program nastavlja veoma interesantno predavanje "Filmska istorijska čitanka", na kojem će Aleksandar Erdeljanović, direktor Arhiva Kinoteke, prikazati stotinak arhivskih filmskih zapisa o istorijskim...

detaljnije
Post date: Sre, 18.10.2023 - 14:37
Custom Search