Lifka: Program XI Festivala sećanja

Sre, 18.10.2023 - 14:37 -- darko.kovacevic
Kolekcija članaka: 

U Art bioskopu Lifka predstavljen je program XI Festivala sećanja, koji se održava u petak i subotu 20. i 21. oktobra 2023. godine.

Program Festivala sadrži dve celine - film kao istorijski izvor (petak) i predstavljanje novih sadržaja i autora (subota).

U petak, 20. oktobra, od 17h setićemo se pionira kinematografije Aleksandra Lifke. Od 19h, program se otvara uz izložbu "Tragovi jednog vremena", filmskih plakata iz fundusa Filmskog centra Srbije.

Program nastavlja veoma interesantno predavanje "Filmska istorijska čitanka", na kojem će Aleksandar Erdeljanović, direktor Arhiva Kinoteke, prikazati stotinak arhivskih filmskih zapisa o istorijskim ličnostima Srbije i Jugoslavije.

Gost večeri je Lordan Zafranović, režiser, koji će od 21h govoriti na temu odnosa filma i istorije. Nakon predavanja, biće prikazan Lordanov film "Krv i pepeo Jasenovca".

U subotu, 21. oktobra, biće predstavljeni mladi autori, Subotičani koji se bave filmom. Od 19h biće predstavljen film "Pica sa ananasom" Stefana Oroveca i Mihajla Plankoša, uz razgovor sa autorima. Od 21h biće predstavljen film "9-5" Maše Šarović, uz razgovor sa autorkom i delom filmske ekipe koji će voditi Mile Tasić.

U sklopu saradnje sa Medijskim edukativnim centrom iz Beograda, za najmlađe posetioce festivala, biće organizovana prezentacija/radionica "Prix Jeunesse" (Međunarodna nagrada mladih ili Nagrada mladosti). "Prix Jeunesse" je najstariji dečiji i omladinski televizijski festival na svetu, a posetioci Lifke će moći da vide odabir najkvalitetnijih igranih, animiranih i dokumentarnih formi sa ovog festivala. "Prix Jeunesse Suitcase" je putujući festivalski bioskop koji služi za filmsko obrazovanje najmlađih.

Festival će imati i mlade goste iz Italije, Matea, Klaudiju i Stefaniju, stručnjake za vizualizaciju i onlajn marketing, koji su deo saradnje Medijskog edukativnog centra i Međunarodne akademije evropskih grantova u okviru projekta Erasmus+, koji će pratiti i snimati tok festivala i radionice.

Na pres konferenciji govorili su: Vladan Grbić, član filmske ekipe "Pica sa ananasom", Darko Kovačević, programski saradnik festivala i Aleksandar Toković, direktor Art bioskopa Lifka.

PROGRAM:

Petak, 20. oktobar

Naša prošlost:

  • 17h  Sećanje na Lifku – pionira kinematografije –  polaganje venca kod biste Aleksandra Lifke;
  • 17:15h  „Nagrada Mladosti“ („Prix Jeunesse“) – radionica/predstavljanje izbora filmova sa evropskog festivala programa za decu. U saradnji sa Medijskim edukativnim centrom Beograd;
  • 19h – Otvaranje festivala: Aleksandar Erdeljanović (direktor Arhiva Kinoteke), Lordan Zafranović (režiser), Aleksandar Toković (direktor Art bioskopa „Aleksandar Lifka“);
  • 19:10h  Otvaranje izložbe „Tragovi jednog vremena – filmski plakati 1980-1989”, na kojoj će biti predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije;
  • 19:15h - Predavanje: Filmska istorijska čitanka – značajne ličnosti srpske istorije o kojima postoje filmski zapisi (Aleksandar Erdeljanović, Arhiv Kinoteke);
  • 21h - Master klas: Lordan Zafranović, reditelj;
  • 22h - Film: „Krv i pepeo Jasenovca“ (dokumentarni film, Lordan Zafranović, 1983).

Subota, 21. oktobar

Naša budućnost:

  • 11h – „Nagrada Mladosti“ („Prix Jeunesse“) – radionica/predstavljanje izbora filmova sa evropskog festivala programa za decu. U saradnji sa Medijskim edukativnim centrom Beograd;

◦   Piotta the Marmot - Radiotelevisione Svizzera di lingua italiana (RSI)

◦   The Moon and Me - ZDF German Television, Germany

◦   The Summer With Dad - Norwegian Broadcasting Corporation (NRK), Norway

◦   Two Little Birds - Señal Colombia, Colombia

◦   Wombo - Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF), Germany

◦   Koyaa – Elusive Paper - RTV Slovenija (RTVSLO), Slovenia

◦   In Love With Cinema - Aitysh Film, Kyrgyzstan

◦   The Boy, the Slum and the Pan Lids - TV Cultura, Brazil

  • 19h – Novi autori: „Pica sa ananasom”, projekcija filma i razgovor sa autorima (Stefan Orovec, Mihajlo Plankoš)
  • 21h – Novi autori: „9-5”, projekcija filma i razgovor sa autorima (Maša Šarović, Igor Lazić, moderator Mile Tasić)

Ulaz je slobodan.

Festival se organizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U Art bioskopu Lifka, u petak i subotu 20. i 21. oktobra održan je Festival sećanja.

Najmlađi posetioci festivala, osnovci od 1. do 5. razreda gledali su, kao publika, ali i kao žiri, izbor najboljih dokumentarnih, animiranih i igranih kratkih filmova sa Festivala Međunarodna nagrada mladosti (Prix Jeunesse). Ova radionica organizovana je u saradnji sa beogradskim Medijskim edukativnim centrom.

Glavni gosti festivala, upravnik Arhiva Kinoteke Aleksandar Erdeljanović, i režiser Lordan Zafranović položili su vence na bistu Aleksandra Lifke, u sećanje na subotičkog pionira kinematografije.

Program je nastavljen otvaranjem izložbe "Tragovi jednog vremena" Filmskog centra Srbije.

Lordan Zafranović je održao master-klas predavanje o filmu i istoriji a, dakako,...

detaljnije
Post date: Pon, 23.10.2023 - 09:51
Custom Search