Nacionalno razmrdavanje podiglo i Subotičane na noge

Čet, 12.10.2023 - 23:02 -- nikola.tumbas

 Program ,,ZdravoRastimo” posetio je OŠ ,,Đuro Salaj" iz Subotice i time nastavio priču o zdravlju i aktivnom stilu života. Nacionalno razmrdavanje, izazov u okviru kampanje ,,Svaki dan je sportski dan”, kompanije Nestlé, nakon uspešnog starta u Čačku, zatim sportskog događaja u Karavukovu, nastavlja sjajan niz aktivnosti i u Subotici, gde su deca bila inspirisana da se na zabavan način bave fizičkom aktivnošću i unaprede svoje zdravlje.

Putem interaktivnih radionica o usvajanju zdravih navika, učenicima su predstavljene različite vežbe koje mogu raditi, bilo kad i bilo gde, ali istovremeno su dobili priliku da razgovaraju o tome kako redovna fizička aktivnost i pravilna ishrana pozitivno utiču na njihovo zdravlje. Ova kampanja već je privukla pažnju mnogih škola i šire javnosti, te se deca iz različitih delova zemlje pridružuju ovoj društveno-odgovornoj inicijativi.

“Kampanja ,,Svaki dan je sportski dan” od izuzetnog je značaja za podizanje svesti kod dece o važnosti fizičke  aktivnosti, sporta i zdravog načina života uopšte. Trudimo se kroz ovu kampanju da to učinimo kod dece kroz igru i smeh. Program ,,ZdravoRastimo” i partnerstvo sa Savezom za školski sport Srbije dugi niz godina neguju ovu ideju o zdravom razvoju dece jer su ishrana i fizička aktivnost ključni sastojci zdravog fizičkog razvoja. Kao profesorka fizičkog i zdrastvenog vaspitanja podržavam sve projekte koji imaju za cilj da utiču na svest dece, kao i roditelja o zdravim navikama”, rekla je Melita Ostojić, profesorka fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Nestlé, u okviru programa ZdravoRastimo, donirao je školsku opremu, koja će doprineti časovima fizičkog vaspitanja i pomoći deci da budu još aktivnija na časovima. Ovo predstavlja samo inicijalni korak, sa ciljem da se pruži podrška školama u Srbiji da podstaknu aktivan način života među učenicima.

Mi ne samo što pričamo o promenama, mi ih i sprovodimo u delo. Nacionalno razmrdavanje je naš način da budemo deo pozitivne transformacije u životima mladih. Kroz podršku fizičkoj aktivnosti, pravilnoj ishrani i zajedničkom angažmanu, gradimo svetlu budućnost za naše najmlađe”, izjavila je Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

Svaka inicijativa za promociju zdravog načina života donosi sa sobom jedinstven pristup, a kampanja Nacionalno razmrdavanje nije izuzetak. Ova godina donosi novo i uzbudljivo poglavlje u naporima da bude podržana fizička aktivnost, ne samo kod dece, već i cele Srbije. Kampanja poziva sve da u svoju svakodnevnu rutinu uključe male, ali efikasne vežbe koje će podeliti na društvenim mrežama koristeći oznake #svakidanjesportskidan, #nacionalnorazmrdavanje i #zdravorastimo. Ključna poruka je da je dovoljno da se fizička aktivnost sprovodi 21 dan u kontinuitetu, jer je toliko minimalno potrebno da se pretvori u naviku.

Ova priča ima mnogo širi spektar, ali svakako deca i roditelji predstavljaju njen najbitniji deo. Ministarstvo zdravlja uvidelo je da je ovaj program i više nego koristan za zdravu aktivaciju dece, kao i Savez za školski sport, koji već dugi niz godina partner projekta i podržava Nacionalno razmrdavanje. Kako bi što više ljudi čulo, a i uključilo se u ovu društveno-odgovornu incijativu, nacionalni javni servis RTS postao je medijski partner inicijative ,,Svaki dan je sportski dan”.

ZdravoRastimo program sprovodi se u Srbiji punih 12 godina u cilju promocije zdravih navika kod najmlađih generacija. Deo je globalne Nestlé for Healthier Kids inicijative, a u Srbiji se realizuje u partnerstvu sa Savezom za školski sport Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Do sada je njime obuhvaćeno više od 120.000 osnovaca koji su stekli dragocena znanja o uravnoteženoj ishrani i važnosti redovne fizičke aktivnosti.

 

info:Jovana Radivojević

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search