Otvorena obnovljena Etno kuća u Nosi

Uto, 11.07.2023 - 18:32 -- darko.kovacevic

U organizaciji udruženja „Etnolife” u subotu je otvorena obnovljena Etno kuća u Nosi, u okviru poznatog Rokinog salaša - „Roka tanya”.

Etno kuća je obnovljena sredstvima iz IPA fondova i deo je projekta Mladi u korak s tradicijom, koji zajedno realizuju omladinske organizacije iz Madjarske i Srbije. Vodeći korisnik je upravo udruženje Etnolife iz Subotice dok je partner na projektu Dél - Alföldi ifjúsági szövetség čije je sedište Bordanju.

Etno kuća u novom ruhu služiće upravo novim naraštajima da upoznaju tradicinalne i stare zanate, da se u pojedinima oprobaju, organizuju radionice, savetovanja i druženja. Tako će korisnici nastaviti da realizuju aktivnosti poput zajedničkih kampova i radionica. Cilj projekta je bio istraživanje, negovanje i predstavljanje materijalnih i intelektualnih vrednosti tradicionalnih kultura regije Del Alfelda.

Tokom 18-mesečnog projekta, oba partnera su renovirala po jedan salaš za održavanje izložbi, organizovatla tradicionalne i kreativne kampove za mlade. Projekat takođe podržatva organizaciju omladinskog festivala, nabavku elektronike, ozvučenja, energetske opreme, velikih šatora za manifestacije i baštenskog nameštaja. Fokus je na omladini, koja će se u budućnosti suočiti sa nizom ekoloških, energetskih, komunikacionih i društvenih izazova, a nadamo se da će im iskustvo stečeno putem ovog projekta pomoći da izaberu pravi put i donesu prave odluke, naveli su iz oba udruženja.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search