Kako naći i ostvariti svoj cilj u životu

Čet, 08.06.2023 - 19:41 -- nikola.tumbas
Danijele Jovanović otvara promociju knjige
Mirjana Prljević o knjizi Dušana Jovanovića
Mirjana Prljević o knjizi Dušana Jovanovića
Miloš Tanasković o knjizi Dušana Jovanović
Miloš Tanasković o knjizi Dušana Jovanović
Stanko Mijatović o knjizi Dušana Jovanovića
Stanko Mijatović o knjizi Dušana Jovanovića
Siniša Mišanović o knjizi Dušana Jovanovića
Siniša Mišanović o knjizi Dušana Jovanovića
Branislav Matein o Aka fight fitnessu
Branislav Matein o Aka fight fitnessu
Prikaz Aka fight fitnessa
Prikaz Aka fight fitnessa
Dušan Jovanović o knjizi Umeće preobražaja života
Dušan Jovanović o knjizi Umeće preobražaja života

Jučer je u Eko centru održana promocija knjige autora Dušana Jovanovića, dipl. inž. mašinsta, koji je posle četrdeset godina napisao i izdao knjigu Umeće preobražaja života, za sve ljude duhovne tragaoce u otkrivanju i ostvarivanju svog životnog cilja.

Na promociji knjize su učestvovali Mirjana Prljević, dipl. oec. Miloš Tanasković, novinar i publicista, Stanko Mijatović i Siniša Mišanović, vlasnik kompanije Joviste i Branislav Matein, Aka fight fitness.

U nastavku je materijal dobijen od Danijele Jovanović, kao neka vrsta saopštenja, u stvari intervjua sa autorom, gde se može saznati, zašto i kako je nastala ova knjiga.

***

Dušan Jovanovic, dipl.maš.inz., je dugogodišnji direktor i konsultant mnogih kompanija. Autor je monografije Slovas, koja je svojevrsni udžbenik menadžmenta. Knjiga “Umeće preobražaja života” bavi se pozitivnim mislima, životnom filozofijom, ezoterijom, služi kao vodič sa životnim uputstvima, namenjena je duhovnim tragaocima. Pomaže u otkrivanju životne svrhe, govori o značaju odluka, znanja, discipline i života u skladu sa Zakonima Univerzuma. A kao konsultant Dušan je održao veliki broj seminara, radionica i tim bildiniga.

Knjigu ”Umeće preobražaja života” najavio sam još 22.jula 2021. u rubricI MOST Takovskih novina i obećao da će knjiga izaći do kraja 2021. No po onoj narodnoj “Čovek snuje a Bog odlučuje”, knjiga je predata na štampu tek nedavno, 02. maja 2023. Srećan sam što je knjiga konačno ugledala svetlost dana, nakon 40 godina istraživanja i posle pet godina rada na njoj.

T.N. Kako ste došli na ideju da napišete knjigu “Umeće preobražaja života” i šta je bilo Vaše iskustvo u procesu pisanja?

D.J. Odmah nakon izlazka iz vojske u jesen 1982. pred mene je postavljeno više zadataka, pošto sam već bio oženjen i imao ćerku Jelenu. Iz vojske sam izašao posle mnogo traumatskih događaja u koje sam bio direktno ili indirektno uključen. Najpre je ukradena puška iz kasarne, a ja sam bio dežurni tog dana. Potom, pošto sam bio stažista tehničke službe, bio sam ponovo pod lupom, jer je kamion o čijoj tehničkoj ispravnosti je brinuo tehnički vod sleteo u Moraču. A onda desetak dana pred izlazak iz vojske, jedan vojnik je ukrao kamion TAM i sleteo njime sa puta uz znatna oštećenja. I tada sam bio dežurni u kasarni. Uz pomoć jednog razumnog kapetana uspeli smo da taj kaimion sredimo i ofarbamo preko vikenda. Za taj eksces se nije saznalo do mog izlaska iz vojske. Ali sam se stalno brinuo da me ne pozovu. Tako iscrpljenog dočekalo me mnogo pitanja po izlasku iz vojske, a vezanih za moj privatni život. Osnovno pitanje koje je lebdelo u vazduhu jeste mesto življenja. Moja tadašnja supruga je insistirala da život nastavimo u Beogradu, a ja sam pre vojske započeo radni odnos u Fadu u Gornjem Milanovcu. Prešao sam u Beograd u januaru 1984. u “Industriju Precizne Mehanike” i tamo ostao do maja 1987. kada sam se razveo i ponovo vratio u Gornji Milanovac u FAD.

Kao što vidite, život me nimalo nije mazio, puno trauma se skoncentrisalo u kratkom periodu i tragao sam kako preobraziti život. U tom periodu kao što sam u knjizi naveo nije bilo mnogo naslova koji su bili namenjeni posttraumatskom rastu. Ali sam ih nalazio. Moj prvi komplet koji sam poručio iz Zagraba bile su knjige “Psihologija uspeha I-III” od Dejli Karnegija. Potom “Moć podsvesti” od Žozefa Marfija, pa “Moć pozitivnog mišljenja” od Normana Vinsenta Pila i tako redom. I tako knjiga po knjiga, danas imam iz oblasti Psihologije uspeha, samopomoći, religije, filozofije, teozofije preko 1000 naslova. Sebi sam još tada dao zadatak da ću kada se stvore prilike za to, napisati knjigu. Moj život se tumbao, padao sam i ustajao, falio mi je dobar trener, dobar duhovnik. Stalno sam bio u potrazi. Evo odlaskom u penziju stvorili su se uslovi da svoje iskustvo ponudim čitalačkoj publici.

Što se tiče drugog dela pitanja: Šta je bilo moje iskustvo u procesu pisanja knjige? Sama činjenica da je to trajalo pet godina govori da taj proces nije bio lagan. Na knjizi sam ozbiljnije radio tek kada sam primenio metod dan po dan. Kada sam ustajao u pet i nekoliko sati odvojio za pisanje knjige. Ali i tada su se dešavali događaji koji su uticaili da knjiga ne izađe kada sam ja planirao.

T.N. Kako biste ukratko opisali osnovne koncepte koje promovišete u knjizi, kao što su pozitivno mišljenje, kvalitativni preobražaj života i ostvarenje ciljeva?

D.J. U samom početku sam naleteo na naslove “Moć pozitivnog mišljenja” od Vinsenta Normana Pila i omalene knjižice oca Tadeja “Kakve su ti misli takav ti je život”. Ovo su dve knjige, pogotovo ova druga koje sam pročitao po stotinu puta. One su najviše uticale da shvatim i prihvatim značaj pozitivnog mišljenja. Treba gajiti mirne, blage, pozitivne misli. Kada ste njima napunjeni ti počinješ da vibriraš na toj frekvenciji. Lanac koji se tom prilikom dešava je sledeći: mi gajimo te lepe misli pune dobrote, u nama se onda javljaju takva osećanja, a osećanja proizvode vibracije i onda se dešava jedan od zakona: Ono što zračiš to i privlačiš. Dakle, u svoj život počinješ da privlačiš i dobre ljude i dobra dela.

Do preobražaja života dolazi nenadano posle dugogodišnjeg rada na sebi. Za svaki uspeh preko noći potrebno je 20 godina rada.

A što se životnih ciljeva tiče to mi je omiljena tema. Ogromna je moć u planiranju i postavljanju ciljeva. Uspeh ne možete postiži ukoliko niste navijeni na stanje uspeha. Ako ne očekujete uspeh. Ja svake godine pišem svoje životne ciljeve iz više oblasti: porodični, poslovni, fizički, emotivni, duhovni, finansijski itd. Ima dobar vodič za to u knizi “Veličanstveni um” od Danijela Ejmana. On je to nazavao “Moje čudo na listu papira”. Pošto ljude najčešće interesuje finansijski plan, evo navešću vam jedan svoj primer. Jedne godine sam postavio svoj cilj da ću zaraditi 50.000 eur. Ako bih sabrao svu moju zaradu od plate to nije bilo ni blizu, ali uz pomoć dodatnog rada i kupovinom akcija na berzi uspeo sam da značajno premašim tu cifru.

T.N. Šta znači kovanica Ljubiplina?

D.J. Dok sam pisao knjigu stalno mi je falila ta jedna reč koja znači: meka, blaga moć. To je reč koju najćešće primenjujemo pri vaspitanju dece: disciplina plus ljubav. U jednoj knjizi sam našao izraz: Nepopustiva milost. I tako razmišljajući o ovome jedan dan je kliknulo: LJUBAV +DISCIPLINA = LJUBIPLINA

A pri tom treba razlikovati disciplinu od kazne. LJUBIPLINA je kada nešto sebi zadate i to uradite.

T.N. Kako disciplinovanost igra ulogu u ostvarivanju ciljeva i postizanju uspeha, kako je moguće razviti disciplinu i održati je tokom vremena.

D.J. Moja pokojna majka je govorila: Batina iz raja izašla! Smeh. Naravno da ja ne mislim tako. Da biste uspeli u bilo čemu potrebna vam je samo jedna osobina, a to je DISCIPLINA. Ovo je tako jednostavno a tako često neshvaćeno. Nikola Tesla je rekao da: “Nijedna zajednica ne može postojati i razvijati se bez stroge discipline”. A na poslu gde sam radio su govorili: ”Samo po džepu, to je najefikasnija vaspitna metoda”. Tamo gde je najveća demokratija tamo je najveća prisila. Ako baciš opušak to košta 500 dolara. To su ograničenja koja vam usađuju od malih nogu, o tome sam pisao u odeljku dresiranja životinja. Veliki slon koji je dresiran kada je bio mali da bude vezan lancima, ni ne pokušava da ih prekine, iako bi to lagano uradio. Kao mali zapamtio je da je to nemoguće.

Da bi se disciplinovanost održala, mora da se vežba, kao i mišiće i mozak treba vežbati. Zašto se za germansku rasu kazže da je disciplinovana? Jer ih tome uče od malih nogu.

“Jedna patnja nam ne gine: Bol od discipline ili bol zbog kajanja.” Uči nas Džon Ron

A Dalaj Lama kaže: ”Bol je neminovna a patnja je stvar izbora”.

T.N. Možete li nam dati primer kako se može živeti u skladu sa zakonima Univerzuma, a kako to može poboljšati kvalitet našeg života.

Život u skladu sa zakonima Univerzuma je isto jedna vrsta treninga. Ono što treba da znate, ja to često dobijam kao pitanje: a koji su to zakoni Univerzuma? Ja sam ih u knjizi nabrojao na desetine a postoji ih još. Jedna od svrha moje knjige ”Umeće preobražaja života” jeste da naučite da živite u skladu sa zakonima Univerzuma. Mnoga čuda će Vam se desiti ako živite u skladu sa tim zakonima. Evo nekoliko zakona koje sam u knjizi naveo:

Zakon nad zakonima jeste da činimo drugima ono što bismo želeli da oni nama čine. Jer sve što mi odašiljemo vraća nam se. I sve što činite drugima biće učinjeno i vama. To vam je kao EHO, sve što životu šaljete, to Vam se i vraća. Dobro čini i dobru se nadaj!

Isus Hrist je kada su ga pitali koja je najveća zapovest odgovorio: ”Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim!” To je najveća i prva zapovest. Druga je toj jednaka: Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe! O tim dvema zapovestima zavisi sav Zakon i Proroci (Matej 22,37-40).

ZLATNO PRAVILO morala je temeljno etičko načelo koje propisuje sledeće: ”Čini drugima što želiš sebi!” Ovo je pozitivna forma ili zlatno pravilo. ”Ne čini drugima što ne želiš sebi!” (Negativna forma ili sebrno pravilo).

ZAKON SETVE I ŽETVE. Ovaj zakon ima svoje metaforičko značenje u svim oblastima života. Kako činiš tako će ti i biti. Nemoj pa se neboj! Kako seješ tako ćeš i žnjeti!. Ne može kruška da rodi ispod jabuke! Dakle, ako si posejao zlo ne možeš očekivati da rodi dobro.

ZAKON PRIVLAČENJA. Zakon privlačenja se svodi na tri koraka: traži, veruj i primaj!

DOBIJAŠ DAJUĆI itd.

Složićete se da se život u skladu sa gornjim zakonima iz korena menja!

T.N. Kako biste savetovali one koji se bore da pronađu svrhu u životu, ili one koji se pitaju kako da pronađu smisao u onome što rade svakoga dana?

Na prvi pogled izgleda jednostavan zadatak, da otkrijete svoju svrhu. Međutim nije baš tako. Najčešće vaša svrha je ono što radite sa ljubavlju i radili biste to i bez novca! Dakle, nama je potreban trener, instruktor ili neki podsticaj da bi otkrili svoju svrhu.

Nikola Tesla je tek u 36-oj godini otkrio svoju svrhu, da je pronalazač. Posle prijema Edisonove nagrade i održanog govora na Kraljevskom institutu, dobio je pismo gde mu je Lord Rejli izrekao da on ima izvanredan dar za pronalazaštvo. Tek tada je Tesla počeo da razmišlja i prihvatio činjenicu da je pronalazač. Dakle, pravilo pri otkrivanju svrhe glasi: OTKRIJ! PRIHVATI! PRIMENI! Pored otkrivanja svrhe veoma je važno da je prihvatite, jer to što vi radite sa lakoćom vi mislite da to može svako da radi. I na kraju, isto je važno da krenete u AKCIJU, da to što znate i primenite.

Smisao se ponekada ne može pronaći u svakodnevnom radu ukoliko prethodno nismo otkrili svoju svrhu. Raditi nešto za šta nemate ljubavi, samo zbog plate, može Vas oštetiti kao osobu. Kinezi imaju izreku: ”Pronađite ono što volite i nikada više nećete morati da radite ni dan u životu”.

Mark Twen kaže: “Dva su dana u životu važna: prvi je kada se rodiš i drugi kada saznaš za šta si rođen”.

Nikola Tesla je rekao:”Na svetu bi bilo mnogo više sreće kada bi ljudi radili poslove u skladu sa svojim temperamentom.”

I još jedan naš velikan Jovan Dučić je dao svoj doprinos ovoj temi: “Teško je u životu kad ne znaš šta hoćeš, a još teže kada ne znaš šta možeš.”

T.N. Kako biste opisali ulogu pozitivnih misli i vizualizacije u postizanju ciljeva i preobražaju života? Možete li nam dati primer?

D.J. Ako ste zadojeni pozitvnim mislima i ako ih svakodnevno praktikujete, kako je govorio otac Tadej u svojoj već pomenutoj knizi “Kakve su ti misli takav ti je život”. Ako dakle sa tim mislima živite, ako svoj mozak natapate i on pliva u tim mislima i ako budućnost privučete u sadašnjost, u sadašnji trenutak, onda je izvesno da ćete svoje ciljeve ostvariti. Dakle morate biti navijeni na stanje uspeha.

Mi imamo tu fantastičnu moć uma da prilikom vizualizacije naš mozak ne razlikuje stvarni od zamišljenog događaja i mi na taj način možemo ostvariti ogromne uspehe. Neophodno je samo da Vas neko obuči kako da praktikujete vizualizaciju.

Što se tiče drugog dela pitanja, hajde da navedemo primer Novaka Đokovića. On je redak primer koji je znao svoju svrhu u godinama kada je bio još dete od pet godina. A ono što je on vizualizovao i radio jeste da je još tada zamišljao i pravio pehare od priručnog mterijala i govorio da će biti svetski broj jedan u tenisu.

T.N. Kako se možemo boriti sa negativnim emocijama koje nas sprečavaju da ostvarimo svoje ciljeve i živimo život u skladu sa našim vrednostima?

D.J. Treba da pročitate moju knjigu! Negativne misli vam često nadiru a postoje tehnike kojima se one mogu eleminisati, kao što postupamo i sa brigama. Ja sam to radio tako što sam prelistavao sve te negativne stvari i negativne emocije i zgužvao ih kao nepotreban papir i bacao u kantu za smeće. A moj jedan prijatelj, inače primorac, je to rešavao na sledeći način: Te negativne emocije i brige je bacao pod elisu motora da ih samelje i baci u morske dubine. A sa druge strane ako vežbate pozitivne, mirne, tihe, blage misli, onda će manje biti onih drugih-negativnih.

T.N. Kako biste savetovali ljude koji se bore sa donošenjem odluka i izborima u životu.

D.J. Ja sam to rešavao na svoj način. Naime, pri donošenju bilo koje odluke koja je zahtevala važan tretman, na primer promena posla, razvod braka i slično, uradio bih sledeće. Uzeo bih beli list papira i podelio ga olovkom po dužini. Levo je bila kolona ZA, a desno kolona PROTIV. I onda bih u iskrenom razgovoru sa sobom popunio taj papir. Što je odluka bila važnija, treba joj posvetiti više dana, prikupiti više činjenica i tek onda doneti odluku. Morate slušati i onaj svoj osećaj u stomaku. Saberete skor na papiru i donesete odluku. Nakon toga ja sam taj papir bacao u smeće i nikada se više nisam vraćao na tu odluku.

Znate ima jedna interesantna priča o kolanju slobodnih elektrona u tzv. PLAZAMA stanju (novo otkriveno agregatno stanje). U tom stanju, slobodni elektroni izlaze i ulaze, kruže okolo i čekaju da se negde uhlebe. Ali ti elektroni nose sve informacije o telu u kome su bili. Tako da vam oni govore: ne idi u to telo jer je negativno na primer. Eto zato su neka tela uvek negativna jer pozitivni elektroni neće u njih otići.

Na drugi deo pitanja oko izbora u životu, mogu samo reći, pored svih nas prolaze zlatne kočije, samo je pitanje hoćemo li ih prepoznati.

T.N. Kako biste opisali značaj planiranja u ostvarivanju ciljeva i kako možemo razviti naviku planiranja u našem svakodnevnom životu?

D.J. Plan nije ništa, proces planiranja je sve.

Najpre da vam kažem jednu važnu stvar. Upamtite ovo dobro! Čovek sa planom ima eksponencijalni rast u odnosu na sebe kada nije imao plan. Ovo isto važi i za kompanije, ja sam to hodao pri svom konsultantskom radu. Ogroman se rast može napraviti kada imate dobar SMART plan. U svom poslovnom iskustvu ja sam pravio rast od 500% za 3,5 godine. Taj rast je uglavnom bio zahvaljujući planu i ciljevima koji uzbuđuju. U svojoj praksi pri planiranju držao sam se Mikelanđelove izreke: ”Naša najveća opasnost nije da planiramo mnogo i to ne ostvarimo, već da planiramo malo i to ostvarimo”. Pored plana naravno potrebno je još elemenata, jedan od najvažnijih jeste AKCIJA.

Na drugi deo pitanja mogu reći da se navike planiranja stiču vežbanjem kao i sve drugo.

T.N. Koja su najvažnija saznanja koja ste stekli u svom dugogodišnjem iskustvu kao privrednik i consultant, i kako to možemo primeniti u svom životu?

D.J. Najpre, nema nerešivih problema! Problem treba sagledati iz više uglova i doneti kvalitetan plan rešenja. Za sve treba imati plan!

Pet ili ja bih rekao šest elemenata biznisa su sledeći:

1. PROIZVOD

2. TIM

3. EDUKACIJA

4. PRODAJA I MARKETING

5. STRATEGIJA-PLAN

A šesti faktor koji ističu svi velikani menadžmenta jeste faktor SREĆE. Kako vam je nakolonjen trenutak. Kakvo je kretanje u branši u trenutku kada vi radite tu poslovnu kreaciju. Sve možete kupiti osim poslovne kulture, ona se mora izgraditi. Glavna ulaganja su u ljude i njihovu edukaciju i savremenu high-tech opremu.

Ja kao konsultant radim na poboljšanju svih pobrojanih elemenata. Ono na čemu insistram jesu dve stvari:

1. Da klijent radi ono što mu predložim ako želi da postigne rezultate koje je zacrtao.

2. Da sva prava ima osim jednog, a to je parvo na odustajanje.

I na kraju, ne razdvajam razvoj kompanije od razvoja vlasnika. I mislim da je to jedna od tajni mog uspeha. Oni moraju paralelno da se razvijaju i rastu. Ne može čovek koji je na čelu kompanije da ode bez zuba na poslovni sastanak, na primer. Većina konsultanata ima svoj stil. Ja imam nešto što drugi nemaju. Mogu da dođu i da snimaju moje sastanke, moj rad, ali ne mogu da snime jedan začin koji se zove sjaj u očima. Moj prijatelj Daniel Tavčioski, režiser, mi je odao jednu tajnu svog zanata: ”Sve se može odglumiti osim sjaja u očima.”

Drugi deo pitanja je bio kako možete primeniti sve ovo u životu? Pa da me pozovete da sarađujem sa Vama. Da me slušate bezuslovno sve dok ne vidite da ne znam o čemu pričam ili pričam neke trivijalne stvari tj. gluposti.

 

 

 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search