Обука за унапређење система бесплатне правне помоћи у Републици Србији

Sre, 31.05.2023 - 10:18 -- darko.kovacevic

У згради Градске куће у Суботици (плава сала) у понедељак 29. маја са почетком у 10 часова, одржане су две обуке за унапређење система бесплатне правне помоћи - Унапређење поступка о захтеву за одобравање бесплатне правне помоћи и Унапређење планирања и буџетирања финансијских средстава за бесплатну правну помоћ, којој су присуствовала овлашћена лица за одлучивање о захтеву за одобравање бесплатне правне помоћи као и лица запослена у одељењима за буџет и финансије. Поред запослених у управи Града Суботице, обуци су присуствовали и запослени у општинама/градовима: Сомбор, Кањижа, Бачка Топола, Мали Иђош, Кула, Врбас, Ада , Сента, Кикинда, Апатин, Нoви Кнeжeвaц, Чoкa, Апатин и Босилеград.

Обуке су подржане од стране Министарства правде и Министарства државне управе и локалне самоуправе. Обуку спроводи мулти-донаторски пројекат „Подршка јачању владавине права у Републици Србији“ (ЕУ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ И ЗА ОСНОВНА ПРАВА), финансиран од стране ЕУ и немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), за чију имплементацију је задужен Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ), уз подршку представника Комитета правника за људска права Јуком. Обуке треба да допринесу да се систем бесплатне правне помоћи унапреди како би грађани лакше остварили своје право.

Закон о бесплатној правној помоћи је донет 2019. године са циљем да се сваком лицу омогући приступ правди и правна заштита, поготову за најугроженије грађане. Иако је систем успостављен крајем 2019. године, још увек постоје бројне слабости у примени закона и слаба информисаност грађана о постојању права на бесплатну правну помоћ. Јединице локалне самоуправе су основни чинилац система бесплатне правне помоћи у РС, које пружају правну помоћ и подршку и одлучују о додели бесплатног адвоката, јавног бележника или посредника. Обуке треба да допринесу да се систем бесплатне правне помоћи унапреди како би грађани лакше остварили своје право. Теренске обуке које се у склопу пројектне подршке реализују у 10 одабраних јединица локалне самоуправе, посебно су значајне за подизање капацитета нових служби бесплатне правне помоћи.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search