Ideja koja se razvila u projekat

Pon, 09.01.2023 - 08:23 -- dejan.vukovic
Kolekcija članaka: 

U nastavku priče da Srđanom Dakićem, u okviru teme o ulozi fizičke aktivnosti i sporta u razvoju dece, dolazimo do jedne zanimljive ideje koja se razvila u projekat koji i danas traje.

– Kako su mi roditelji profesori fizičkog, praktično sam odrastao u školskim salama. Majka je radila u Gimnaziji „Svetozar Marković“, otac u MESŠC-u, današnjoj Tehničkoj školi „Ivan Sarić“. Dakle, sportom, sportistima i sportskim radnicima sam bio okružen od malena – priča naš sagovornik te nas uvodi u temu koja je i sada aktuelna – Školicu sporta „SuTeam“.

– Ta ideja se javila još na fakultetu, spremajući ispit „Osnove sporta mladih“. Ideja je bila da se otvori vrtić u kome bi akcenat bio na sportu, umetnosti i muzici. Kada sam završio fakultet, došao kući i pročitao odgovarajuće zakone koji propisuju šta je sve potrebno za otvaranje privatnog vrtića – odustao sam od te ideje, ali ne i od želje da otvorim neko novo poglavlje u sportu. I 11. novembra, 2009. godine, roditelji i ja smo osnovali Udruženje građana „SuTeam“. Nakon toga smo se godinu dana pripremali, i polako počeli sa treninzima sa školom sporta. To je bila nova priča, a u stvari i nije. Sada već davno su gimnastička društva pravila grupe za opšte fizičko obrazovanje – takozvane OFO grupe. Kroz tranziciju devedesetih je to zamrlo i zaboravilo se na to. Mi smo uspeli da vratimo neka stara stremljenja za razvoj sporta.

U to vreme se niko nije bavio malom decom, klubovi su uglavnom čekali decu koja su napunila sedam godina. – Sem gimnastike, koja je poznata po tome da je dobro da se deca njome bave već od treće-četvrte godine, tako malom decom se niko nije bavio. Vrlo brzo smo došli do zavidnog broja dece i izgleda da su brzo prepoznali nešto dobro što mi radimo. Verujem da im je poverenje ulilo to kada su videli da sa njihovom decom rade stručnjaci, sa odgovarajućom školom, sa iskustvom. Pridružio nam se brzo Siniša Repija, profesor fizičkog iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, kao i Miroslav Brajkov, tada diplomac Više trenerske škole. Svi ljudi koji su se uključivali u naš rad bili su stručnjaci u sportu, uglavnom DIF-ovci, profesori fizičkog, ali imamo i trenere sa Višom trenerskom školom, odnosno Višom pedagoškom, sa specijalizacijom za fizičko vaspitanje. Radimo sa decom od treće do jedanaeste godine. Prolazimo program razvoja opšte motorike, kroz neku bazu gimnastike, atletike i plivanja. Radimo potom razvoj specifične motorike, kroz sportove sa loptom, palicama, kao i obuku jedrenja, klizanja, vodimo decu na skijanje...

Danas je značajno više sličnih organizacija, školica sporta, u kojima vežbaju naši najmlađi sugrađani. – Naša ideja se proširila i to je jedna pozitivna stvar. Trebalo bi da imamo i više školica sportova u gradu, da bi svi roditelji imali gde da dovedu decu da se bave sportom. Jer, nismo svi na istim lokacijama, nemamo svi iste uslovi. Što se naše škole sporta, stacionirani smo u centru grada, imamo sjajne uslove i radimo dvojezično, na srpskom i mađarskom jeziku.

 

Ličnosti: 

Više o ovoj temi...

Projekat "Navijaj i igraj fer" održan je danas u sali Tehničke škole Ivan Sarić u saradnji Saveza za školski sport Vojvodine i Saveza za školski sport i pedagoga fizičke kulture Subotice

Dok su se na terenu održavale prijateljske odbojkaške utakmice u kojima su učestvovale devojčice šestih razreda subotičkih osnovnih škola na tribinama su bila deca nižih razreda koja su u stilu fer-pleja navijala za svoje favorite. Koristili su navijačke rekvizite izrađene na časovima na kojima se i govorilo o vrednostima sporta, ali i navijanja u smislu podrške svojim drugarima.

Predsednik Saveza za školski sport Vojvodine, Branislav Tešić istakao je da ovaj projekat traje neko vreme, a da je sada on implemetiran i u Subotici – Ovo je program koji se realizuje već...

detaljnije
Post date: Sre, 24.05.2023 - 23:47

Prvo kolo pionirske lige Srbije održano je u Subotici u subotu 13. maja. Na ovom takmičenju veliki uspeh su postigle gimnastičarke Sokolskog društva Spartak. 

U prvoj selekciji subotičanke su ekipno osvojile drugo mesto. U pojedinačnoj konkurenciji Molnar Dokić Astrid je bila treća. Ekipno drugo mesto osvojila je i druga selekcija. Pojedinačno istakla se Terek Štetić Nikoleta koja je osvojila prvo mesto u višeboju. Najveći uspeh subotičanke su ostvarile u trećoj selekciji gde su ekipno bile najbolje. Pojedinačno Prčić Leona je bila druga u višeboju. 

Takmičarke je predvodio trener Miloš Vucelić a sutkinja je bila Nada Drakulić. 

Post date: Sub, 13.05.2023 - 22:24

Poslednji nastavak priče sa Srđanom Dakićem u okviru teme "U razvoju dece fizička aktivnost i sport moraju imati važnu ulogu" donosimo važne činjenice o izboru sporta kod deteta i važnosti bavljena samim sportom.  

U vreme kada se gotovo svakodnevno izmišljaju nove varijante sportova, izbor je veliki. Kako napraviti pravi izbor koji neće biti podvučen komercijalizacijom, popularnošću...

– Što se tiče ritma specijalizacije sporta, prvo treba reći da postoje tri bazična sporta – gimnastika, plivanje i atletika. Plivanjem, na primer kroz program „majka i dete“, mogu se baviti i bebe. Ono pomaže razvoju svih čula, svih motoričkih receptora u telu bebe koja se razvija. O gimnastici smo već govorili, a što se atletike...

detaljnije
Post date: Pon, 13.03.2023 - 21:20

U subotu 4. marta završena je ovogodišnja Mini Maksi liga Subotice, koja je bila u organizaciji Sportskog saveza grada Subotice. 

Poslednji dan u balonu Kutens odigrani su finalni turniri u generacijama 2013 i 2014 godišta. Pobednici u obe generacije predstavljaće grad na Regionalnom i državnom prvenstvu.Po završetku finalnog dela sva deca koja su protekla tri meseca učestvovala u Ligi nagrađeni su zlatnim medaljama, a oni najbolji dobili su zaslužene pehare. Medalje i pehare dodelili su Nataša Aleksić, član gradskog veća zadužena za sport i omladinu i Dejan Vuković, sekretar Sportskog saveza Subotice.

U generaciji 2013 godišta na finalnom turniru ekipe su odigrale turnirski svako sa svakim nakon čega je bio poznat...

detaljnije
Post date: Ned, 05.03.2023 - 18:03

Subotički Rvački klub Spartak bio je domaćin Kupa Srbije u rvanju grčko rimskim stilom za mlađe pionire decu do 13 godina za oba pola koje je održanu u subotu 25. februara u subotičkoj Hali sportova.   

U muškoj konkurenciji učestvovalo je 18 klubova sa 87 takmičara dok je u ženskoj konkurenciji bilo 6 klubova. Ekipno prvo mesto osvojio je Radnički iz Sombora sa 131 bodom, drugi je bio Herkules sa 103 boda. 

Najbolji od mladih rvača Spartaka bio je Tankosić Dragan koji je osvojio 2. mesto u kategoriji do 31 kg. Istakao se još Nemedi Noel sa osvajanjem 5. mesta u kategoriji do 60 kilograma. 

Post date: Pon, 27.02.2023 - 21:09
Custom Search