EU sredstva za inovatore i preduzetnike

Uto, 01.11.2022 - 10:29 -- darko.kovacevic

Evropska unija putem nekoliko svojih programa dodeljuje bespovratna sredstva preduzećima, preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, zadrugama. Ove sredstva i programi implenetiraju se kroz Fond za inovacionu delatnost i Razvojnu agenciju Srbije.   

FOND ZA INOVACIONU DELATNOST

Inovativnim preduzećima i timovima na raspolaganju je novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava kroz programe finansiranja Fonda za inovacionu delatnost, i to od danas, 15. septembra, do 15. novembra ove godine. Sredstva u visini od 3,2 miliona evra zajednički kroz IPA projekat ”Povećanje kapaciteta i tehnološke spremnosti malih i srednjih preduzeća” obezbeđuju Republika Srbija i Evropska unija.

U zavisnosti od programa, Fond dodeljuje od 80.000 do 300.000 evra po pojedinačnom projektu, a preduzeća su za implementaciju projekta u obavezi da obezbede i deo sredstava iz drugih privatnih izvora. Na taj način, Fond zajedno sa preduzećima učestvuje u istraživanjima i razvoju inovativnih rešenja, koja posledično imaju pozitivan uticaj na nacionalnu privredu.

Projektne prijave iz svih oblasti nauke i tehnologije i svih industrijskih sektora podnose se putem portala, a neophodna dokumentacija za prijavu i detaljne informacije o javnom pozivu nalazi se na internet prezentaciji Fonda.

RAZVOJNA AGENCIJA SRBIJE

„Srbija i EU – OPREMA ZA PRIVREDU„ jeste konkurs na koji možete da se prijavite do utroška sredstava, a najkasnije do 31.12.2022. godine, a namenjen je preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, zadrugama, privrednim subjektima koji obavljaju proizvodnu/ građevinsku delatnost.

Čak 1,9 milijardi dinara bespovratnih sredstava obezbeđeno je iz budžetskih sredstava, dok su dodatna sredstva obezbeđena iz pretpristupnih fondova EU – IPA 19, u iznosu od 10 miliona evra.

U pitanju je kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita kod poslovnih banaka odnosno finansijskog lizinga kod lizing kompanija. Ministarstvo privrede sufinansira nabavku nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara i nove opreme za izvođenje građevinskih radova, i to u vidu bespovratne pomoći u iznosu od 25 odsto neto vrednosti opreme koja se nabavlja, 70 odsto neto vrednosti opreme se finansira iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija (partnera na Programu), a 5 odsto je učešće samog privrednog subjekta. Primarno sredstvo obezbeđenja kredita je zaloga nad kupljenom opremom.

Više informacija na linku: https://preduzetnistvo.gov.rs/programi/eu-i-regionalni-programi/srbija-i...

(EUinfo)

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search