Усвојен ребаланс буџета grada за 2022. годину

Čet, 06.10.2022 - 13:22 -- nikola.tumbas
Diskusija oko rebalansa budžeta
Diskusija oko rebalansa budžeta
Stevan Bakić o rebalansu budžeta za 2022.
Stevan Bakić o rebalansu budžeta za 2022.

Одборници Скупштине града усвојили су данас, на  27. редовној седници локалног парламента одржаној у Великој већници Градске куће, Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету Града Суботице за 2022. годину. Ребалансом усвојени обим буџета износи 8,4 милијарде динара, што је за 818,12 милиона динара више од обима буџета усвојеног у децембру 2021. године.

Уз подсећање да је Одлуком о буџету града за 2022. годину, усвојеном на седници Скупштине града у децембру 2021. године, утврђен обим  буџета у износу 7,58 милијарди, градоначелник Стеван Бакић је, обраћајући се медијима, рекао да је усвојеним ребалансом буџет grada за 2022. годину увећан за 818.120.000 динара и да је настала ситуација везана за енергетску кризу изазвала значајне поремећаје на светском и домаћем тржишту.

Криза је донела значајна одступања од планираних активности буџетских корисника, односно, за планирана средства је могуће прибавити много мање роба и услуга. Разлог за доношење ребаланса буџета је рационално усклађивање расходовне стране буџета са очекиваним приходима и усаглашавање одобрених апропријација са реалним потребама буџетских корисника, а све у циљу да буџетски корисници трошкове функционисања планирају економично и крајње рестриктивно“, истакао је градоначелник Бакић.

Навео је да се суштина измена у планираним приходима буџета града огледа у три ставке.

Те ставке су распоређивање укупног суфицита средстава који је настао закључком рачуна за 2021. годину Града Суботице у висини од 512,25 милиона динара, повећање изворних и уступљених прихода буџета за 123,88 милиона динара и повећање прихода од наменских трансфера и донација у износу од 711,43 милиона динара.  Остваривање прихода буџета града за текућу годину одвија се планираном динамиком, а суштина расходоване стране је да се она средства која су уштеђена на одређеним позицијама прерасподеле ради превазилажења енергетске кризе“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

На данашњој седници Скупштине града Суботице укупно су усвојене 22 тачке дневног реда.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search