Snima se "Srpsko kolo" u Subotici

Pet, 23.09.2022 - 10:14 -- darko.kovacevic
Srpsko kolo - Youtube image
KOLO TRAILER SRB
KOLO TRAILER SRB

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO.

U filmskoj radionici produkcije Optimistic film stvara se još jedna dokumentarna bajka. Reditelj Željko Mirković i Optimistic film  u saradnji sa Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) , Nacionalnim Ansamblom «Kolo», Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom «Venac» sa Kosova i Metohije i Turističkom organizacijom Srbije  započeo je veliki sve srpski projekat dokumentarni film i serijal SRPSKO KOLO. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine  i Grada Subotice.

Pogledajte trejler za dokumentarni serijal SRPSKO KOLO.

https://www.youtube.com/watch?v=qm93V85BfNk

Optimistic film realizuje  dokumentarni serijal SRPSKO KOLO od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog  Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.

Nakon snimanja u Beogradu, Washingtonu, Užicu, Pirotu i Nišu, snimanje serijala nastavlja se u Gradu Subotici.

Pozivamo vas da prisustvujete velikom snimanju u nedelju 25.09. od 08.00h - 12.00 h na gradskom Trgu u Subotici.

Folklorni ansambl «Bratstvo» iz Subotice, izvodiće više kola iz Subotičkog kraja uz učešće izvođača na tradicionalnim instrumentima iz ovog kraja, upotpunjen intervjuima stručnih i eminentnih lica Grada Subotice.

«Kolo je energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal KOLO govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima.

Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru. -  reditelj i producent, dr Željko Mirković

Srdačan pozdrav,

Željko Mirković, Direktor, Optimistic film doo

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search