Dan Dužijance: Kulturno-umetnički program

Uto, 16.08.2022 - 11:51 -- darko.kovacevic
Kolekcija članaka: 

Centralna proslava obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance” održana je  u ponedeljak, 15. avgusta. Okupljanje učesnika povorke ispred Bunjevačke matice na Korzou. Tokom prolaska kroz centar Subotice povorka je obišlaspomen-bistu Blašku Rajiću, te se vratila na centralni trg, gde je na bini, od 20 sati, održan prigodan program.

- Običaj je čuvao i nas od vetrometine na  kojoj smo uvek bili ali smo izdržali da nikada ne zaboravimo ni ko smo, ni šta smo i da to šta smo prenosimo s kolena na koleno. U oktobru nas čeka popis stanovništva, a formular za popis preveden je i na bunjevački jezik. Kažite s ponosom da ste Bunjevac i Bunjevka i da vam je maternji jezik bunjevački, onaj koji je od pre godinu dana postao službeni zahvaljujući podršci i predlogu našeg gradonačelnika Stevana Bakića i svih odbornika grada Subotice. U zahvalnost svima njima poklanjamo  večerašnji program Dužijance koji je kulturno šarenilo kojim je protkana naša Subotica, po čemu je posebna i daleko čuvena, - rekla je dr Suzana Kujundžić Ostojić.

foto: Nikola Stantić

Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Pored visokih predstavnika republičkih i pokrajinskih institucija svečanosti su prisustvovali član Gradskog veća zadužen za privredu Srđan Samardžić, pomoćnica gradonačelnika za oblast informisanja i poslove Kabineta gradonačelnika Vesna Bosančić, pomoćnik gradonačelnika z komunalne poslove Marko Marić, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov i mnoge druge zvanice.

foto: Nikola Stantić

Post date: Uto, 16.08.2022 - 12:01

Centralna proslava obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance” održana je  u ponedeljak, 15. avgusta.

Od 17,30 sati, u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Subotici održana je misa zahvalnica.

Okupljanje učesnika povorke ispred Bunjevačke matice na Korzou. Tokom prolaska kroz centar Subotice povorka je obišlaspomen-bistu Blašku Rajiću, te se vratila na centralni trg, gde je na bini, od 20 sati, održan prigodan program.

foto: Nikola Stantić

Post date: Uto, 16.08.2022 - 11:48

U nedelju, 14. avgusta, u okviru obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance”, u Vestibilu Gradske kuće u Subotici održana je tradicionalna „Izložba kruva – somuna”.

Bila je to prilika da se izabere najlepši hleb od novog žita koga će na centralnoj proslavi poneti bandašica, a žiri je za najlepši hleb izabrao onaj koga je zamesila Marija Kolar iz Bajmoka. Njoj je nagradu, kao i nagrade za drugo i treće mesto, te zahvalnice za sve učesnike, uručila dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Tom prilikom su predstavljeni i bandaš i bandašica ovogodišnje „Dužijance” Branislav Crnjaković i Dunja Babić, dok su prisutni mogli da uživaju i u postavci izložbe starih alata Grge Pećerića, te u priči Dimitrija...

detaljnije
Post date: Pon, 15.08.2022 - 18:00

 Tema pres-konferencije je bila obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika  „Dan Dužijance 2022“.

Govorili su dr Suzana Kujundžić Ostojić predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta i upravnica Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“, Antun Romić, potpredsednik Odbora za kulturu Bunjevačkog nacionalnog saveta i Tamara Babić, član Odbora za kulturu Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Centralni događaj se održava u ponedeljak 15.avgusta u predvečernjim satima.

Više o tome o tome od Suzana Kujundžić Ostojić u prilogu koja pored Bunjevaca i Bunjevki poziva sve sugrađane da dođu videti povorku na čelu sa bandašom i bandašicom za ovu godinu.

Post date: Pon, 08.08.2022 - 21:12
Custom Search