Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme

Pet, 10.06.2022 - 10:05 -- darko.kovacevic

Promocija Javnog poziva Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2022. godini u okviru projekta „Srbija i EU – Oprema za privredu” će se održati sa početkom u 12,00 časova, u ponedeljak, 13. juna 2022. godine, u prostorijama RPK Subotica, Senćanski put 15/II.

Pre zakazane promocije će g. Oliver Sarov, predstavnik Delegacije EU,  Milja Vuković ispred  Ministarstva privrede i Ljubica Mesaroš iz RRA Panonreg,   biti u prilici da daju izjave u vezi sa ovim Programom.

Organizatori promocije:

•       Regionalna privredna komora Severnobačkog upravnog okruga
•       Regionalna razvojna agencija Panonreg, Subotica

RRA Panonreg, 024/554-107

*

Ove godine Ministarstvo privrede obezbedilo je 1,9 milijardi dinara bespovratnih sredstava, a važnost Programa je prepoznala i Evropska unija koja je kroz projekat „Srbija i EU – Oprema za privredu” obezbedila dodatna sredstva iz pretpristupnih fondova EU – IPA 19, u iznosu od 10 miliona evra, uz 1 milion evra tehničke podrške.

TIP MERE: Kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita kod poslovnih banaka odnosno finansijskog lizinga kod lizing kompanija. Ministarstvo privrede sufinansira nabavku nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara i nove opreme za izvođenje građevinskih radova, i to u vidu bespovratne pomoći u iznosu od 25% neto vrednosti opreme koja se nabavlja, 70% neto vrednosti opreme se finansira iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija (partnera na Programu), a 5% je učešće samog privrednog subjekta. Primarno sredstvo obezbeđenja kredita je zaloga nad kupljenom opremom.

KORISNICI: 1) pravna lica, registrovana u APR kao privredna društva, ili zadruge, koja su razvrstana na mikro i mala pravna lica u skladu sa Zakonom o računovodstvu („Službeni glasnik RS”, br. 73/19 i 44/21 - dr. zakon) prema finansijskim izveštajima za 2020. godinu; 2) preduzetnici registrovani u APR.

NAMENA PROGRAMA: Sredstva opredeljena Programom namenjena su za sufinansiranje nabavke:

nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara, i to:

• proizvodne opreme i/ili mašina;

• transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta;

• delova, specijalizovanih alata za mašine;

• mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje

 

nove opreme za izvođenje građevinskih radova, i to:

• građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Oprema ne sme da bude isporučena niti plaćena delimično ili u celosti pre datuma donošenja rešenja o dodeli bespovratnih sredstava.

PROGRAM SPROVODI: Ministarstvo privrede, Razvojna agencija Srbije, poslovne banke i lizing kompanije:

  1. BANKA POŠTANSKA ŠTEDIONICA A.D. Beograd

  2. BANKA INTESA A.D. Beograd

  3. OTP BANKA Srbija A.D. Novi Sad

  4. NLB KOMERCIJALNA BANKA A.D. Beograd

  5. ERSTE BANK A.D. Beograd

  6. EUROBANK DIREKTNA A.D. Beograd

  7. INTESA LEASING DOO Beograd

  8. UNICREDIT LEASING Srbija doo Beograd

Zahtev za dodelu bespovratnih sredstava se podnosi istovremeno sa zahtevom za kredit ili finansijski lizing u ekspozituri/filijali jedne od poslovnih banaka ili lizing kompanija koji učestvuju u realizaciji Programa i to dostavljenjem popunjenog P1 obrasca.

Detaljne informacije i uputstva se nalaze na sajtovima www.preduzetnistvo.gov. rs i Razvojna agencije Srbije www.ras.gov.rs

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search