Одржана завршна конференција пројекта Е2П2

Pet, 03.06.2022 - 23:57 -- nikola.tumbas

Одржана завршна конференција пројекта Е2П2 који се спроводи у Суботици и Сатници Ђаковачкој

Завршна конференција пројекта „Енергетски ефикасна јавна енергија“ („Energy Efficient Public Power” – E2P2), који се путем Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија спроводи у Сатници Ђаковачкој и Суботици, од 2019. године, одржана је данас у Великој већници Градске куће. Завршној конференцији овог пројекта заснованог на успостављању енергетски ефикасних јавних зграда кроз примену електрана на обновљиве изворе енергије, као пример енергетски одрживе и еколошки прихватљиве јавне политике, присуствовали су и градоначелник  Стеван Бакић, помоћник министра за рударство и енергетику, Сектор за енергетску ефикасност и топлане, Милан Мацура, и начелник Општине Сатница Ђаковачка, Жељко Шимић.

Градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима у Великој већници, рекао да је вредност пројекта Е2П2 1,4 милиона евра, да је од Европске уније укупно добијено више од 1,2 милиона евра донација, уз учешће Сатнице Ђаковачке, као водећег партнера на пројекту, и Града Суботице у, отприлике, једној шестини укупне вредности пројекта.

То су изузетне погодости за наше две локалне самоуправе. Пројекат нам је омогућио да у Суботици поставимо соларне панеле на девет објеката јавне намене. Тако су своју соларну, енергетски ефикасну електрану добиле: Техничка школа 'Иван Сарић', Дом за децу ометену у развоју 'Колевка', Основна и средња школа 'Светомир Бојанин', управни објекат Предшколске установе ‘Наша радост’, Отворени универзитет, Нова општина, Политехничка школа, базен на Прозивци и Основна школа ‘Соња Маринковић’“, навео је градонацелник Бакић.

Додао је да је извршена и потпуна енергетска санација Основне школе „Матко Вуковић“ и Основне и средње школе „Светомир Бојанин“, да су прометна шеталишта на Прозивци и Радијалцу добила соларне клупе, а да је ЗОО врт на Палићу постао богатији за такозвано „соларно дрво“.

Циљ нам је био, пре свега, успостављање енергетске ефикасности јавних зграда кроз примену електрана на обновљиве изворе, као пример енергетски одрживе и еколошки прихватљиве јавне политике, која подиже свест о важности заштите животне средине и потенцијалу обновљивих извора.  Данас можемо да кажемо да смо све што смо зацртали у оквиру пројекта и остварили. Направили смо значајну уштеду енергије, а тиме и јавних средстава и трасирали пут којим треба да наставимо у повећању енергетске ефикасности великих јавних здања. Оваквим пројектима предњачимо у спровођењу једне здраве зелене политике у нашој земљи, чију је важност нагласио и председник Александар Вучић, као и надлежни у Влади Србије“, нагласио је градоначелник Бакић.

Истакао је да сваки киловат струје произведен кроз обновљиве изворе јесте киловат мање оптерећења за наше велике електране, чиме, како је рекао, ослобађамо више енергената за нашу привреду и домаћинства, штедимо буџетска средства и смањујемо емисије штетних гасова.

Хвала свима који су својим доприносом помогли да се пројекат успешно реализује, чиме смо постали један од лидера добре праксе и сигуран партнер за будуће пројекте. Све госте позивам да се осећају као код куће у нашој Суботици и да искористимо ово окупљање да разменимо још идеја око којих може да се оствари нова сарадња, како са надлежним министарствима, тако и на нивоу локалних самоуправа. Радујем се даљој сарадњи са Сатницом Ђаковачком и верујем да нас чека још много квалитених пројеката“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Милан Мацура је подсетио да је Министарство рударства и енергетике у априлу прошле године донело нови сет закона, међу којима је и Закон о обновљивим изворима енергије, као и Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије.

Крајем 2021. године, Министарство је заједно са Управом за енергетску ефикасност, основаном крајем прошле године, покренуло први пилот-пројекат у којем учествује 37 јединица локалних самоуправа за субвенционисање инсталације малих соларних електрана на  домаћинствима. Програм функционише тако што држава јединице локалне самоуправе субвенционише са по 25 одсто, или 50 одсто, од  целокупне електране. Први пилот-пројект вредан је око 400 милиона динара и очекујемо да ћемо на територији Србије изградти око 500 малих кућних електрана инсталисане снаге до 6 кW. Почетком ове године расписали смо нове јавне позиве у којима учествује и Град Суботица, која се пријавила са 15 милиона динара и исто толико добила од државе и Управе за енергетску ефикасност“, рекао је Мацура.

Он је казао да се тренутно спроводи јавни позив за пријаву привредних субјеката за мере енергетских санација, замену столарије, фасаде и изолације, да ће се након тога приступити одабиру фирма за извођење малих соларних електрана на домаћинствима и да већ крајем јуна очекује прве јавне позиве за грађане, када је реч о Граду Суботици.

Жељко Шимић је изразио задовољство што је једној малој општини попут Сатнице Ђаковачке, која има четири запослена и броји око 2.000 становника, партнер на пројекту био Град Суботица.

Показало се да је избор партнера какав је Град Суботица за овај пројекат био добар, јер сам у овом граду нашао стручне и поуздане људе који су били изванредни сарадници. Ова завршна конференција најбољи је знак да смо успели да у нашим срединама унапредимо енергетску ефикасност и изградимо соларне електране и панеле на обострано задовољство“, истакао је Жељко Шимић.

На завршној конференцији пројектне активности на подручју Општине Сатница Ђаковачка представила је Божана Рогало, шеф Јединственог управног одсека Општине Сатница Ђаковачка, а о резултатима и значају пројекта Е2П2 за Град Суботицу говорила је Божидарка Голубовић, пројект менаџер.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search