Fotografije koje plene prizorima iz prirode

Čet, 25.01.2024 - 20:51 -- nikola.tumbas

Fotografije kroz kojih osećamo toplinu jutarnjeg sunca, čujemo cvrkut ptica, osetimo miris prirode...

Već je osam godina, kako su Subotica i Kiškunhalaš potpisali sporazum o saradnji. Za ovo vreme se realizovalo više projekata koje su značajni za oba grada, ne samo u oblasti kulture i obrazovanja nego i u oblastima zaštite životne sredine, privrede i infrastrukturnih ulaganja. Ove godine saradnja je nastavljena sa otvaranjem izložbe fotografija.

Povodom Dana Mađarske Kulture je organizovana foto izložba poznatog, više puta nagrađivanog, mađarskog fotografa prirode Čabe Darocia. Niz njegovih interesantnih slika velikog formata izražavaju najveću ljubav prema prirodi i svedoče o neizmernoj vrednosti svakog drvceta ili najmanje bube. O ovim vrednostima je pričao Radomir Perin Raša gost-otvarač izložbe iz Subotice koji i sam fotograf prirode i okoline.

- Kod mog drugara, saborca Čabe isto kao kod mene postoje kategorije: dobra, odlična i vrhunska fotografija, a kriterijum je jako visok - rekao je Perin na otvaranju.

Govorio je i o tome kako je on posle profesionalnog lovačkog života došao do mnogo vrednijeg i dubljeg a to je: suživot sa prirodom, a mađarski fotograf iz Šoltvadkerte je i dan danas nastavnik u školi. Kao što je Čaba Daroci tako je i Raša snimio na stotine hiljada prizora, situacija, "portreta" u prirodi i sve te fotografije prezentuju divne prizore iz prirode u formi visokokvalitetnih fotografija.

Raša na kraju otvaranja je rekao: Samo jednu, ali veoma važnu poruku imamo za vas Čaba i mene - Čuvajmo prirodu i ne dozvolimo da naše fotografije budu samo obična, crno-bela dokumenta neponovljive lepote naše prirode.

 

Együttgondolkodás a természet kincseinek csodálatáért

Nyolc évre tekint vissza Szabadka és Kiskunhalas együttműködése. A két város többéves baráti kapcsolata művelődési, oktatási és a sport terén nyilvánul meg. Így történhetett meg, hogy a 2024-es Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségének szabadkai vendégei is voltak. Az ünnepség keretében nyílt meg ugyanis Daróczi Csaba magyarországi természetfotós nagyszabású tárlata a halasi Művelődési Házban. A hétszeres Év természetfotósa díjazottjáról, több évtizedes munkásságáról, fotóiról, karrierjéről szabadkai kollégája, az ugyancsak természetfotós Radomir Perin Raša szólt a megnyitón. Többek között elmondta, hogy mi jellemeze minden természetfotóst, így őt magát és Csabát is: ez mindenek előtt a természet határtalan és odaadó szeretete, de nagyon fontos a türelem, a kitartás és az is, hogy minden téma a fotós fejében, gondolataiban sőt a szívében születik meg először és a technika segítségével válik olyan alkotássá, amely a természet utánozhatatlan és csodálatos szépségeit, valamint határtalan értékét mutatja be. Egyébként Radomir Perin Raša önálló fotókiállítás a tavasszal nyílik meg Kiskunhalason.

 

info: Terez Szabo-Hangya

 

 

 

Autor teksta: 
Custom Search