Predstavljen „Master plan razvoja turizma regiona jezera Palić 2015“

Pon, 13.07.2015 - 23:10 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Jene Maglai o Master Planu 2015
Jene Maglai o Master Planu 2015
Miljan Vuksanović o Master Planu 2015
Miljan Vuksanović o Master Planu 2015
Nebojša Daraboš o Master Planu  2015
Nebojša Daraboš o Master Planu 2015
Žika Reh o Master Planu 2015
Žika Reh o Master Planu 2015
Petar Andrić o Master Planu 2015
Petar Andrić o Master Planu 2015
Miroslav Dragićević o Master Planu 2015
Miroslav Dragićević o Master Planu 2015
Viktorija Aladžić primedbe na Master Plan 2015
Viktorija Aladžić primedbe na Master Plan 2015
Lehel Kovač primedbe na Master Plan 2015
Lehel Kovač primedbe na Master Plan 2015
Mesaroš Laslo primedbe na Master Plan 2015
Mesaroš Laslo primedbe na Master Plan 2015
Miljan Vuksanović odgovori na primedbe na Master Plan 2015
Miljan Vuksanović odgovori na primedbe na Master Plan 2015
Jovan Despotović primedbe na Master Plan 2015
Jovan Despotović primedbe na Master Plan 2015
Slobodan Martinović primedbe na Master Plan 2015
Slobodan Martinović primedbe na Master Plan 2015

U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održana javna prezentacija nacrta „Master plana razvoja turizma regiona jezera Palić 2015”, čija je izrada poverena preduzeću „Horvat i Horvat konsalting” iz Zagreba. Svrha dokumenta je da obezbedi odgovarajuću plansku osnovu za dalji razvoj turizma na Palićkom jezeru, kroz sagledavanje realnog potencijala razvoja turističke industrije i postavljanje turističke razvojne strategije sa konceptom razvoja prostora.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je, obraćajući se medijima uoči javne prezentacije, izjavio da bez kvalitetnog planskog dokumenta nema razvoja Palića i da je, s obzirom na to da Master plan iz 2007. godine nije zaživeo, napravljen novi Master plan, dokument koji će biti podloga da se od jeseni krene u raspisivanje javnog tendera vezanog za dovođenje strateških investitora na Palić.

- Mislim da je novi Master plan kvalitetno urađen. Usaglašeni su svi elementi koji su ranije bili problematični, i kada je reč o urbanističkom delu, i o imovinsko-pravnom delu i o mogućim projekcijama koje se odnose na korišćenje zapadne obale. Verujem da na osnovu ovog projekta možemo da generišemo investicije na Paliću već sledeće godine, a to, po meni, zavisi samo od lokalne samouprave i, prvenstveno, preduzeća ’Park Palić’, koje bi trebalo da bude nosilac realizacije takvog projekta – istakao je Jene Maglai.

On je dodao da je novi Master plan značajno izmenjen u odnosu na prethodni, da je zapadna obala potpuno drugačije uređena, da su izmene izvršene i na istočnoj obali, da je vođeno računa o zaštiti životne sredine i da su pojedini sadržaji dobili nove lokalitete kako bi bili privlačniji za investitore.

Savetnik gradonačelnika zadužen za razvojne projekte, Miljan Vuksanović, naglasio je da je ključna razlika između prethodnog i novog  Master plana u definisanju vizije razvoja Palića i da je osnova za planski pristup njegovoj izradi bio zapisnik Gradskog senata Subotice, od 19. septembra 1905. godine: „Nekoliko reči o zadacima u budućnosti: šteta je za svaku izgubljenu godinu, zavešće ih druga kupatila i banje…Temelje budućnosti Palića treba postaviti za naredne vekove...”

- Palić je jedinstvena lokacija, gde se posetioci iznova vraćaju u potrazi za srećom i zdravljem. I to je ključna vizija. ’Horvat i Horvat konsalting’ je to prihvatio i našu viziju pretvorio u Master plan – zbir pojedinačnih planova, programa i projekata koji zajedno trebaju da omoguće da Palić postane zapažena destinacija. Razvoj Palića stoji na tri stuba, a to su: plan i programu sanacije i zaštite Palićkog i Ludaškog jezera, inovirani i konkretni Master plan i puno korišćenje geotermalnih bušotina – rekao je Vuksanović.

Nacrt „Master plana razvoja turizma regiona jezera Palić 2015” stavljen je na javni uvid u trajanju od 30 dana. Tekst nacrta može se preuzeti sa sajta grada Subotice na adresi www.subotica.rs/_transfer/Master_Plan_Palic_final_draft_070715.pdf ili dobiti na uvid u štampanoj formi u Sekretarijatu za privredu LER i turizam Gradske uprave Subotica (Gradska kuća,  II sprat, kancelarija broj 224/2).

Zainteresovana javnost, organi i organizacije svoje primedbe mogu da dostave do 13. avgusta 2015. godine, elektronski na adresu [email protected] ili poštom na adresu Sekretarijata za privredu LER i turizam Gradske uprave Subotica (Gradska  uprava Subotica, Trg slobode 1, broj 224/2, 24000 Subotica, sa naznakom „Primedbe Master plan Palić“).

info: www.subotica.rs

 

***

Sama način prezentacije koju je ispred „Horvat i Horvat konsalting” iz Zagreba predstavio Miroslav Dragićević doživela je kritike od strane dela prisutnih koji su svoje komentare, predloge, skepsu izrazili za govornicom, da bi Miljan Vuksanović, zadužen za sprovođenje Master plana, odmah potom odgovorio na primedbe.

 

 

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Žika Reh, pojašnjava zašto je pojava vodene trave dobar znak za IV sektor jezera Palić.

Post date: Pon, 05.06.2023 - 14:34

Данас је, у Великој већници Градске куће, одржана завршна конференција пројекта „Заштита биодиверзитета  и вода језера Палић и Лудаш” (ECOLACUS). Конференцији је присуствовао и градоначелник Стеван Бакић који је, тим поводом, истакао како одлука да Влада Немачке преко своје  Развојне „KfW“ банке средства која су била намењена за решавање проблема биодиверзитета на подручју Балкана усмери ка Суботици није донета без разлога.

Након више експертских мисија за процену успешности пројекта ’Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш’, Влада Немачке је констатовала да једино локална самоуправа Суботица има капацитет за реализацију пројекта и урадила је потребне активности како би се сва средства у...

detaljnije
Post date: Uto, 20.12.2022 - 18:48

Današnjom press konferencijom je obeležen kraj prolekta Ecolacus na kojem su svi relevantni učesnici dali izjave i odgovarali na pitanja novinara.

Osnovno,broj invazionih vrsta riba je smanjen prilično, a kvalitet se vode popravio, jer štuka i smuđa ima u većem broju, a oni su znak kvalitetnije vode.

U prilozima govore, Marta Dobo direktorica JP PAlić Ludaš, Vinko Tamaš, stručni saradnik JP Palić Ludas,  Sonja Mandić, direktorica ZOO vrta Palić kao i Marko Stojčić koji je bio na čelu projekta Ecolacus.

Post date: Sre, 12.10.2022 - 19:43

Press konferencija sa prikazom izlova 900 kg babuški povodom završetka kampanje selektivnog izlova (peti) invazivnih vrsta riba u IV sektoru jezera Palić u 2022. godini, koji se realizovalo u sklopu Ekolakus (Ecolacus) projekta, „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“.

Kampanja traje od 7 do 28 februara a nastavlja se u septembru.

Do sada je izvađeno oko 200 tona ribe...

Kvaliteta vode je je još uvek u petoj kategoriji ali samo zbog jednog faktora - prozirnosti. Ostale karakteristike su mnogo bolje nego što su bile pre, navodi Stojčić.

Višeo svemu u prilozima govore Marta Dobo, direktorica JP Palić Ludas, Vinko Tamaš, stručni saradnik javnog preduzeća i Marko Stojčić...

detaljnije
Post date: Čet, 24.02.2022 - 19:54

Ako imate želju za minimum trosatnu šetnju uz obalu jezera, to vam je od nedavno omogućeno.

Obala IV sektora jezera Palić, turistički deo, od nedavno je potpuno prohodan i uređen po planu što je predviđeno. Deo staza je asfaltiran i dostupan za bicikliste i pešake, dok je ostatak za sada zemljan, travnat ili kakva mu je priroda i do sada bila.

Na dva mesta postoje osmatračnice a uz put je i nekoliko odmorišta, a postoje i informativni "panjevi" koji vam daju priču o ribljem fondu u jezeru kao i o biljkama. Dok na jednoj osmatračnici imate mali detalj o pticama koje žive na jezeru.

Takođe mnogo je urađeno na kreiranju zaštitnog pojasa zelenila, ali za to će trebati još vremena - godina, da bude vidljiv onako kako je zamišljen.

Uz relativno...

detaljnije
Post date: Pet, 07.01.2022 - 18:50
Custom Search