Zsinagógaépítészeti tablókiállítás nyílt a szabadkai Városházán

Kategorija: 

A zsinagógaépítészeti tablókiállítást Babity János, Magyarország kijelölt szabadkai főkonzulja és Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke nyitotta meg pénteken. A vándorkiállítás december 9-ig várja a látogatókat.

Magyarország kormánya 2014-et a magyar holokauszt emlékévé nyilvánította. Ezért jött létre a Szabadkán látható zsinagógatörténeti tablókiállítás is, amely Rudolf Klein Kelet-Közép-Európa 1782-1944 című műve alapján készült. Babity János: „Ennek a kiállításnak egy sokkal nagyobb, kilencven tablóból álló, statikus változata is létezik, amely 2013-ban már bemutatásra került Kassán, az Európa kulturális fővárosa eseménysorozat keretében. Ugyanúgy Magyarországon, de Szabadkán is a tavalyi év során. Viszont igény mutatkozott arra, hogy ezt a kiállítást egy kisebb, könnyedebben kezelhető formátumban több helyszínre is el kellene juttatni. Éppen ezért Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezésére, anyagi támogatásával létrejött ez a 20 tablóból álló kiállítás.”

A térség zsinagógái többféle építészeti stílusban épültek. A szabadkai Zsinagógát népi szecessziós stílusa teszi különlegessé. Néhány éve kezdték el a külső homlokzatok felújítását, amelyhez Magyarország kormánya is hozzájárult. Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke: „Folyamatban van a déli homlokzat tatarozása, felújítása, ahogyan a polgármester úr jelezte is, az északi rész felújítása tavaszra fog indulni és reméljük, hogy akkor el fog indulni a belső javítások vagy átalakítások.”

A kiállítást december 9-ig tekinthetik meg Szabadkán az érdeklődők, ezt követően Zentán, Zomborban és Újvidéken is látható lesz.

Custom Search