Pásztor Bálint az Alkotmánybíróság döntéséről

Kategorija: 
Izvor: 

Visszavonta a kormány a munkaügyi törvénytervezetet. Erről Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője beszélt a Pannon TV Szubjektív című műsorában. Előrehozott választások, a szerb–magyar történelmi megbékélés, a nemzeti tanácsi törvény, a külföldiek földvásárlási joga, a médiaprivatizáció – ezek is a témák között szerepeltek. Pásztor Bálint a Szubjektívban elmondta: hamarosan elkészül a VMSZ térség- és gazdaságfejlesztési programja.

„Az a kérdés, hogy az újabb felhatalmazást kell-e megkérni az emberektől egy előrehozott választásnak a formájában, vagy pedig megkezdődik a 2014-es évben a parlament ülésezése” – így reagált Pásztor Bálint arra a kérdésre, hogy milyen munka vár a politikusokra, miután véget értek az ünnepek. Összeül-e a parlament vagy pedig márciusban országos választások lesznek. „Nem megszokott csend honol, ami ezt a kérdést, témát illeti, és az elkövetkező napokban azt gondolom, ki fog derülni, hogy lesznek-e választások vagy nem” – tette hozzá Pásztor Bálint, aki reagált a nemzeti tanácsi törvényre vonatkozó alkotmánybírósági döntésre is, illetve az azt követő egyes vajdasági magyar tolmácsolásokra is.

„Nem azt mondta az Alkotmánybíróság, hogy a nemzeti tanács nem alapíthat intézményeket, nem veheti át intézmények alapítói jogait az oktatás, a kultúra és a tájékoztatás területén, nem azt mondta, hogy megkérdőjelezi a nemzeti tanácsok létrejöttének módját és a kisebbségi választói névjegyzéket. Nem kérdőjelezte meg a nemzeti tanácsok pénzelését sem az Alkotmánybíróság, viszont azt mondta, hogy meg kell határozni a kritériumrendszerét a kiemelt jelentőségű intézményeknek” – emelte ki a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője. Ez a feladat a parlamentre hárul, egy következő törvénymódosítás formájában.

A VMSZ céljai közé sorolta a földtörvény módosítását, a vajdasági kérdések rendezését, a médiaprivatizáció kérdését. Beszámolt továbbá arról, hogy a kormány hétfőn visszavonta a munkaügyi törvény tervezetét. „Elölről fog indulni ez a közvita és ez az egész folyamat, és ez is egy kitűnő példa arra, hogy miért fontos az, hogy a magyarságnak képviselői legyenek a parlamentben, hiszen akár most fog erre sor kerülni, akár a választások után, mi biztos, hogy a munkavállalók érdekében meg fogjuk tenni a szükséges módosítási indítványokat.”

És hogy mikor élünk majd jobban? Pásztor Bálint szerint ezt a kérdést a kormányhoz kell intézni. A VMSZ munkacsoportja dolgozik egy vajdasági magyar térség- és gazdaságfejlesztési programon. „Ennek az a lényege, hogy minél többen itthon maradjanak és minél többen meg tudjanak élni a saját munkájukból, a saját vállalkozásukból.”

Ha érdeklik a részletek, de lemaradt a Szubjektívről, megnézheti a műsor ismétlését kedden 12 óra 30-től a Pannon TV-ben.

Custom Search