Magyar–szerb közös megemlékezés Újvidéken

Kategorija: 
Izvor: 

Az újvidéki razzia 71. évfordulója alkalmából a rakparton a Család emlékműnél együtt koszorúzott Aleksandar Vučić szerb kormányfőhelyettes és Navracsics Tibor magyar miniszterelnök-helyettes. A megemlékezésen részt vett Izrael és Magyarország belgrádi nagykövete is.

1942-ben a magyar katonák 1300 újvidéki szerb, zsidó és roma lakost lőttek a jeges Dunába. A 71 évvel ezelőtti eseményre egy perces néma tiszteletadással emlékeztek. A Duna-parti emlékműnél a szerb és a magyar kormány képviselői is koszorúztak.

Magyarország kormányát Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes képviselte. A politikus azt mondta, a mostani közös megemlékezés fontos pontját képezi a magyar és szerb megbékélési folyamatnak. „Mi most itt az újvidéki hideg napokra emlékezünk, és reményeink szerint ennek a folyamatnak a csúcspontját majd a magyar köztársasági elnök és a szerb köztársasági elnök közös megemlékezése jelenti majd Csúrogon.”

Aleksandar Vučić hajóról koszorúzott. A szerb miniszterelnök-helyettes kiemelte: magyar kollégájával a legégetőbb kérdésekről, elsősorban a két nép viszonyának a javításáról tárgyalt. „Szerintem ez egy fontos lépés a térség stabilitásának megőrzése érdekében, de a konkrét lépések szempontjából is. Ezekkel tudjuk ugyanis megmutatni, hogy országaink képesek előrelépni, és hogy népeink még jobban és sikeresebben tudnak együttműködni.”

A Zsidó Hitközség nevében Isak Asiel főrabbi mondott gyászbeszédet, míg a pravoszláv gyászszertartást Irinej bácskai püspök vezette.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere beszédében azt mondta, az 1942-es januári razzia azon tragikus események csúcspontját jelenti, amelyekben egész családok tűntek el. A közös koszorúzást követően emléktáblát helyeztek el a rakparton, ott, ahol a kivégzések zöme történt. A megbeszélések szerint jövőre emlékművet állítanak a razzia áldozatainak tiszteletére.

Custom Search