Žetva trske na Ludašu i presecanje leda

Čet, 15.01.2009 - 15:42 -- urednik

Požnjeli 2.000 trščanih snopova i napravili oduške -  Šupljak: Posle dve godine blage zime, poslednjih desetak dana meštanima Šupljaka i JP "Palić Ludaš " pružena je mogućnost da požanju trsku od koje imaju višestruke koristi. Led debljine oko 15 santimetara okovao je Ludaško jezero, a građani su krenuli u akciju pravljenja odušaka motornim pilama i seču trske motokultivatorom.

Dragan Miljković, direktor "Palić Ludaša" kaže da trsku koriste za pokrivanje "Sunjog čarde" i Istraživačke stanice, a da se ostatak proda pojedincima za lične potrebe i firmama koje izrađuju trščane predmete.

- Trsku nije problem prodati i cena jednog snopa je 70 dinara, a  očekujemo do marta da će biti i skuplja. Oko jedne petine onoga što se iseče je kvalitetno, a ostala, stara, trska se spaljuje. Sečom omogućavamo bolje funkcionisanje jezera i života živog sveta u jezeru, - kaže Miljković.

Presecanjem leda i pravljenjem odušaka biljni i životinjski svet dolazi do svežeg vazduha, jer pod ledenom površinom se stvara proces razgradnje koji oslobađa štetne gasove.

- Odušci nam pružaju mogućnost da proverimo u kakvoj kondiciji su ribe i na osnovu nekoliko primeraka koje smo uspeli da vidimo kroz otvore stanje je dobro, - kaže Dragan Miljković.

Na južnom delu jezera Ludaš, o kome u najvećem obimu brinu meštani Šupljaka, juče se okupilo oko dvadesetak ljubitelja prirodnog rezervata koji žele da ga očuvaju i predaju deci u stanju primerenom leti za kupanje, a zimi za klizanje.

- Raduje nas oštra zima i jezero okovano ledom, pošto je motokultivator jedina mašina kojom možemo da žanjemo trsku. Uspeli smo da izbacimo iz jezera oko 2.000 snopova kako bi poboljšali kvalitet vode, a cilj nam je da to ne radimo sezonski, već tokom cele godine. Želimo da sačuvamo naš Ludaš  i deci ostavimo zdravo jezero, - kaže Gabor Kovač, predsednik Udruženja ljubitelja jezera Ludaš.

Info: Blic

Autor teksta: 
Custom Search