Vanredna sednica ratnih veterana u Subotici

Ned, 08.03.2020 - 18:11 -- darko.kovacevic

U subotu, 7. marta, u velikoj sali Nove opštine, održana je vanredna VI skupština subotičkog Gradskog odbora Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Akcenat je stavljen na najvažnije teme koje se tiču učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše zajedničke države, kako bi im se poboljšao kvalitet života i omogućilo ostvarivanje najvažnijih prava, dostojanstvenog rada i života:

  • osnovni cilj udrženja je izmena nekih članova, novog Zakona o pravima ratnih veterana, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.
  • priprema nove tužbe za nematerijalnu štetu na osnovu diskriminacije koju su u svoju korist dobili ratni veterani u sudskim procesima od 2017. godine
  • kao i biranje odbornika za lokalnu Pokrajinsku i Republičku skupštinu Republike Srbije.

Dosadašnji predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije u Subotici, Aleksandar Panić, je istakao da novi Zakon kojim su obuhvaćeni učesnici pomenutih ratova, nije dovoljno dobar i ne uzima u obzir realne potrebe ratnih veterana koji su svojevremeno rizikovali svoje živote zarad države i naroda čije su teritorije branili. Zakon ima mnogo nepravilnosti, i ako bi krenuli od samog naziva zakona naišli bi da je “ratni veteran”, zamenjen sa terminom “borac”. Po rečima predsednika Udruženja, Panića, “borački dodatak” za sve veterane je ponižavajući jer ga i nema, mrtva slova na papiru. Po novom zakonu, ratni veteran ima pravo još i na značku i legitimaciju. “Mi smo 2014. godine uz 40.014 potpisa, Ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja, predali nacrt Zakona, koji smatramo pravičnim, i koji je sličan zakonima bivših republika. Ratni veteran bi imao pravo da svakog meseca prima borački dodatak od najmanje “šesnaest hiljada dinara”, da deca veteran imaju besplatne udžbenike dokle god se školuju, da imaju pioritete prilikom zapošljavanja i mnoge druge povlastice i subvecije. Još jedna bitna stvar za nas je da su našim zakonom objedinjeni i svi učesnici ratova na prostoru bivše Jugoslavije od 1990 do 1999 godine. Novi zakon je jedino dobar jer je obuhvatio sve podzakonske akte u jedan zakon za ratne vojne invalide” istakao je Aleksandar Panić.

Obzirom da Zakon o pravima ratnih veterana, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica smatramo nedovoljno dobrim, i osećamo se kao građanima drugog reda, iako smo učestvovali u odbrani naše države, i u nemalom broju, položili svoje živote u pomenutim ratovima, odlučili smo da naše Udruženje na inicijativu Saveza Ratnih Veterana Srbije registruje svoje posebno telo političku stranku, te da postepenim jačanjem na političkoj sceni i ulaskom naših ovlašćenih predstavnika u sve nivoe vlasti, ratnim veteranima, vojnim invalidima, civilnim invalidima rata i članovima njihovih porodica doprinesemo izglasavanju pravednijeg i sveobuhvatnijeg Zakona. Smatramo da ratnog veterana niko ne poštuje, ali da je došlo vreme da se to promeni.

Januara ove godine registrovali smo političku partiju “Ratni veterani za Srbiju” i danas smo na našoj skupštini, u našim redovima birali Gradski odbor tj predsedništvo stranke koja će zastupati naše interese. Udruženje će ubuduće na svim nivoima sa svojim članovima podržavati samo naše predstavnike stranke.

Za predsednika stranke “Ratni veterani za Srbiju” - Gradskog odbora u Subotici izabran je Aleksandar Janjatović, koji se obratio prisutnima ističući da je stranka osnovana zbog težnje za upoznavanjem celokupne javnosti sa stanjem ratnih veterana, ratnih vojnih invalida i njihovih porodica, kao i zbog činjenice da su ratni veterani ignorisani od svih vlasti do sad.

Stranka je manjinska, prijavljena, između ostalog, kao stranka slovačke nacionalne manjine, “Vojnovi Veterani Pre Srbsko”, a na takav korak smo se odlučili kako bi osigurali ulazak u sve nivoe izvršne vlasti, od lokalne, pokrajinske i republičke skupštine, dodao je Janjatović.

U svom izlaganju, novi predsednik Gradskog odbora stranke “Ratni veterani za Srbiju”, Janjatović pozvao je sve koji se osećaju oštećenima, povređenima, diskriminisanima, i na margine društvenog života, potisnutima, koji zbog nepostojećeg Zakona o ratnim veteranima i invalidima ne mogu ostvariti svoja prava ,da se kroz političku utakmicu u okviru ove stranke zajednički pokušamo izboriti za izmenu i donošenje pravednog Zakona, a zatim na osnovu njega i za ostvarenje naših prava, i dodao da je ovo jedina stranka u Srbiji u čijim redovima su jednako zastupljene sve nacionalne manjine koje žive na ovim prostorima. Kao novi predsednik, Aleksandar Janjatović, za kraj izlaganja je dodao, da je on samo prvi među jednakima koji će dati sve od sebe da se ispravi nepravda prema ratnim veteranima, vojnim invalidima i civilnim invalidima, kao i članovima njihovih porodica, i da im se obezbedi što dostojanstveniji i kvalitetniji život u miru. Država Srbija mora da shvati veličinu žrtve koju su podneli pomenuti ratni veterani.

info: UOSYU

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search