Predavanje o post-traumatskom stresnom poremećaju

Pet, 27.12.2019 - 16:14 -- darko.kovacevic

Dr Branko Đorđević i udruženje ratnih veterana UOSYU održali predavanja na temu PTSP-a

Udrženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije - Gradski odbor Subotica je u četvrtom kvartalu ove godine, organizovao pojedinačne razgovore i grupna predavanja po projektu grada Subotice u oblasti društvenog i humanitarnog rada, sa Dr Brankom Đorđevićem, psihijatrom u Opštoj bolnici Subotica.

I ovog puta su teme bile:

  • Sprovođenje pojedinačnih i grupnih racionalno emocionalnih rukovanja anksioznosti i poboljšanja sveopšteg funkcionisanja
  • Biheovioralna i kognitivna grupna terapija
  • Grupna analitička terapija, i
  • Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), svakako jedan od najvećih problema sa kojima se suočava veteranska populacija nakon ratova koje je donela poslednja decenija dvadesetog veka.

Dr Branko Đorđević je rekao da je i u ovoj godini akcenat stavljen na analize duševne patnje i boli, postdepresivnog sindroma u sklopu PTSP-a. Kroz predavanja Dr Đorđević je dao uputstva kako i na koji način da pojedinac ostvari svoja prava, isto kao što su i drugi ratni veterani iz bivših republika SR Jugoslavije već ostvarili.

Dr Đorđević je i ovog puta naglasio da ratni veterani iz zemalja u okruženju kojima je konstatovan PTSP preko svojih sistema države uveliko ostvariju svoja prava. Ta prava su ili “Borački dodaci“ ili ostvarena “invalidaka“ prava koja se isplaćuju iz budžeta posebnih evropskih fondova.

Svi koji su učestvovali u ratnim operacijama ponajviše na području Kosova i metohije pa zatim na području Srbije, i bili izloženi bombardovanju NATO alijanse su pretrpeli nesagledive posledice i nose u sebi duboke traume.

Dr Đorđević dodaje, da se on usko bavi ovom materijom i leči svoje pacijente. PTSP se u najvećim slučajevima javlja nakon tri meseca do godinu dana nakon dešavanja koja su izazvale traumu, ali postoje i one teže posledice koje se dešavaju nakon više godina i mogu biti fatalne.

Po izjavi predsednika udruženja “OUSYU GO SUBOTICA“ Aleksandra Panića, udruženje se individualno i grupno bavi potrebama svojih članova već petu godinu, i iz godine u godinu imamo pozitivnih pomaka u pomoći članovima udruženja učesnicima u ratnim dejstvima na području grada Subotice a i šire.

PTSP je sada uvršten u međunarodnu klasifikaciju te da nema više smetnji da država Srbija stane iza svojih Ratnih veterana, da ih leči i da im da njihova stečena prava, dodao je Panić.

Udruženje UOSYU će i u narednim godinama nastaviti sa ovim projektom koji finansira grad Subotica koji bi trebao da donese još efikasnije rezultate. Da, do 2025 godine poboljša status svakog ratnog veterana na području grada Subotice.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search